Το West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο στα 76,98 δολ. το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014, καθώς η διακοπή των συνομιλιών του οργανισμού άφησε την αγορά χωρίς τις επιπλέον προμήθειες, στις οποίες υπολόγιζε, για τον επόμενο μήνα.
Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα καθορίσει εάν η αντιπαράθεση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια σύγκρουση τόσο καταστροφική όσο ο πόλεμος τιμών του περασμένου έτους.
Από τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου έως τις χώρες παραγωγής πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, η αγορά θα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις επόμενες μέρες, καθώς το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι δημοσιεύουν τιμές και διαπραγματεύονται όγκους για τις προμήθειες αργού πετρελαίου του Αυγούστου.
Ο φόβος ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου ήταν προφανής και οι ΗΠΑ ζήτησαν συμβιβασμό.
«Δεν θέλουμε έναν πόλεμο τιμών», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Ihsan Abdul Jabbar. «Και δεν θέλουμε οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα».
Η διακοπή της συνάντησης
Μετά από αρκετές ημέρες τεταμένων συνομιλιών, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αποσύρθηκαν από τη συνάντηση που είχαν την Δευτέρα.
Η διαφωνία σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περικοπών της παραγωγής ανέτρεψε την αρχική συμφωνία για την ενίσχυση της παραγωγής και γρήγορα μετατράπηκε σε μια ασυνήθιστα προσωπική, δημόσια διαμάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Την τελευταία φορά που οι δύο αυτές χώρες συγκρούστηκαν για την πετρελαϊκή πολιτική, τον Δεκέμβριο του 2020, τα ΗΑΕ αποχώρησαν από το καρτέλ. Αυτή η διαφωνία κατέληξε σε εκεχειρία, αλλά η διακοπή των διαπραγματεύσεων αυτή τη φορά ήταν τόσο σοβαρή που η ομάδα δεν μπόρεσε καν να συμφωνήσει σε μια ημερομηνία για την επόμενη συνάντησή της.
Η άμεση συνέπεια της κατάρρευσης των συνομιλιών είναι ότι η αύξηση της παραγωγής που αναμένονταν για τον Αύγουστο δεν θα πραγματοποιηθεί, αφήνοντας την αγορά με ελλείψεις, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.
Οι πιέσεις της κατανάλωσης
Οι βασικοί καταναλωτές εστίασαν την προσοχή τους στην αποτυχία του ΟΠΕΚ. Μέσα σε λίγες ώρες, η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προέτρεψε την ομάδα να συνεργαστεί.
Ο Λευκός Οίκος “παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις του ΟΠΕΚ + και τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη”, δήλωσε εκπρόσωπος. “Οι αξιωματούχοι έχουν κάνει κινήσεις με κάποιες πρωτεύουσες, προκειμένου να προτρέψουν για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα επιτρέψει την προώθηση των προτεινόμενων αυξήσεων της παραγωγής».
Από αυτή την άποψη, οι Αμερικάνοι μπορεί να βρουν συμμάχους στον οργανισμό.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει ήδη επαναφέρει μέρος των προμηθειών αργού που περιέκοψε πέρυσι, στα αρχικά στάδια της πανδημίας. Ο συνασπισμός των 23 εθνών αποφάσισε να προσθέσει περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στην αγορά από το Μάιο έως τον Ιούλιο, και το ερώτημα ενώπιον των υπουργών τη Δευτέρα ήταν αν θα συνεχίσουν τους επόμενους μήνες.
Η ζήτηση στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα περισσότερα από ό, τι τους πρώτους έξι μήνες του έτους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo, την περασμένη εβδομάδα.
Η Ρωσία
Βασικός υποστηρικτής της αύξησης της παραγωγής είναι η Ρωσία, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της βενζίνης στη χώρα αποτελούν θέμα ύψιστης σημασίας για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ είπε ότι ελπίζει να «οριστεί μια ημερομηνία» εντός των επόμενων 10 ημερών για μια νέα συνάντηση του ΟΠΕΚ +, η οποία θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία που θα ικανοποιεί όλους. Στο μεταξύ, αναμένει ότι τα μέλη θα συνεχίσουν να τηρούν τις υφιστάμενες ποσοστώσεις παραγωγής τους και εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος στις τιμές θα είναι προσωρινός.
«Η αγορά περίμενε μια μικρή προσθήκη στην παραγωγή τους επόμενους μήνες, ενώ η καθυστέρηση στη συμφωνία οδήγησε σε αυτήν την ελαφρά αύξηση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Jabbar σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Οι τιμές μπορεί να μειωθούν εάν ο ΟΠΕΚ συμφωνήσει να αυξήσει τις εξαγωγές”.