• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 3% για το brent

    • Bloomberg
    άντληση πετρελαίου


    Σε πτωτική τροχιά παραμένει το πετρέλαιο, με την τιμή του να καταγράφει απώλειες άνω του 3%, καθώς η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης όμικρον εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο υποχώρησαν κάτω από τα 71 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση 2,2% την περασμένη εβδομάδα.

    Τα κρούσματα αυξάνονται από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη, την ώρα που οι αρχές αγωνίζονται να δαμάσουν την εξάπλωση του ιού. Αυτό οδήγησε σε περιορισμούς στα αεροπορικά ταξίδια και αυστηρότερα μέτρα στις μετακινήσεις, δημιουργώντας φόβους ότι θα αποδυναμωθεί η ζήτηση ενέργειας.

    Την ίδια ώρα, η δομή της αγοράς πετρελαίου δείχνει επίσης σημάδια αδυναμίας και φόβους για υπερπροσφορά.

    Brent's prompt timespread flipped to contango on oversupply concerns

    Η ζήτηση στην Ασία αμβλύνεται, οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται προς αυστηρότερη νομισματική πολιτική σε μία προσπάθεια να χαλιναγωγήσουν την επιτάχυνση του πληθωρισμού και η οικονομική ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει εμπόδια, μετά την απόρριψη ενός πακέτου δαπανών από τον γερουσιαστή Τζο Μάντσιν.

    «Μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια εβδομάδα με μεγάλη αστάθεια», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής αγορών στην Oanda Asia Pacific. «Αλλά είναι επικίνδυνο να υποθέσουμε ότι το πετρέλαιο θα βυθιστεί περαιτέρω από αυτά τα επίπεδα, επειδή ο ΟΠΕΚ+ κάθεται εκεί και παρακολουθεί και έχει το περιθώριο να αντιδράσει πολύ γρήγορα αν χρειαστεί».

    Τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του brent υποχωρούσαν κατά 3,6% και διαμορφώνονταν νωρίτερα στα 70,91 δολάρια το βαρέλι, μετά από την πτώση κατά 2% που σημείωσαν την Παρασκευή.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του West Texas Intermediate, που λήγουν τη Δευτέρα, υποχωρούσαν κατά 3,7%, στα 68,23 δολάρια, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης.

     Το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 4%, στα 67,90 δολάρια.

    Σημειώνεται ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε ρεκόρ νέων κρουσμάτων και ο δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αυξήσει τις προμήθειες για διαγνωστικά τεστ και θεραπείες στην πόλη.

    Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για επιβολή αυστηρότερου lockdown, ενώ ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας προειδοποίησε για ένα άλλο κύμα του ιού που προκαλείται από την όμικρον.

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στα 100 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ