Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Πάνω από τους μισούς Ελβετούς διαφωνούν με τη συμφωνία UBS – Credit Suisse

UBS-Credit Suisse

Πάνω από το ήμισυ του ελβετικού πληθυσμού δεν εγκρίνει την εξαγορά της προβληματικής ανταγωνιστικής Credit Suisse Group AG από την UBS Group AG με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Συνολικά το 54% ήταν κατά ή σθεναρά εναντίον της αμφιλεγόμενης συμφωνίας, δείχνει η δημοσκόπηση της GFS που διενεργήθηκε μεταξύ 21 και 23 Μαρτίου. Μόλις 1 στους 20 Ελβετούς, ή το 5% των ερωτηθέντων, υποστήριξε σθεναρά την απόφαση και ένα άλλο 30% υποστήριξε κάπως την εξαγορά, η διαπραγμάτευση της οποίας πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η συμφωνία, με τη διαμεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας για να αποφευχθεί η πυροδότηση μιας ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχει ωστόσο επικριθεί ευρέως και προκάλεσε την απειλή πολλαπλών αγωγών πληγώνοντας τη φήμη της Ελβετίας για χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τα έκτακτα διατάγματα που επικαλέστηκε η ελβετική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι έγινε η εξαγορά, πρέπει να εγκριθούν από το ελβετικό κοινοβούλιο, το οποίο έχει συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση τον Απρίλιο για να το κάνει.

Η συμφωνία κέρδισε μεγαλύτερη υποστήριξη στη γαλλόφωνη Ελβετία, όπου το 41% ​​ήταν κάπως ή σθεναρά υπέρ της συμφωνίας, ενώ μεταξύ του μεγαλύτερου γερμανόφωνου πληθυσμού, η υποστήριξη εν μέρει ή πλήρως υπέρ ήταν μόλις 33%.

Δύο εναλλακτικές τέθηκαν σε όσους ερωτήθηκαν: μια προσωρινή εθνικοποίηση της Credit Suisse από το κράτος ή μια ελεγχόμενη πτώχευση. Περίπου το 40% υποστήριξε ότι μια προσωρινή εξαγορά θα ήταν η καλύτερη λύσης και μόλις το 23% ήταν υπέρ της επιλογής της πτώχευσης.

Διαβάστε επίσης:

Ελεύθερη πτώση στις ευρωαγορές – Στο -8,53% η μετοχή της Deutsche Bank – Στο -1,37 ο Stoxx 600