ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιορισμένη είναι η πεποίθηση για την επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, με αξιωματούχους και επικεφαλής επιχειρήσεων να υποδεικνύουν την κλιματική αλλαγή και τις αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις, παράλληλα με την πανδημία, μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων, όπως διαπίστωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Μόνο ένας στους έξι ερωτηθέντες από την κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών και το εμπόριο περιέγραψε την προοπτική του ως αισιόδοξη, ενώ μόνο ένας στους 10 πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομική επέκταση θα επιταχυνθεί, ανέφερε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την Τρίτη στην έκθεσή του για τους Παγκόσμιους Κινδύνους για το 2022.
Οι ανησυχίες για την αποτυχία της κλιματικής μετάβασης και τις ακραίες καιρικές συνθήκες είναι από τις μεγαλύτερες, ιδιαίτερα για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.
Στους βραχυπρόθεσμούς φόβους περιλαμβάνονται τα προβλήματα στον κλάδο υγείας και στην κοινωνία που προκαλεί ο Covid-19, ενώ οικονομικά θέματα και ζητήματα που σχετίζονται με το χρέος αναφέρονται ως μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια ανάκαμψη μπορεί να είναι ασταθής και άνιση.
Η πανδημία έχει επίσης μεταβάλει την αντίληψη σχετικά με το ποιοι κίνδυνοι είναι πιθανότερο να επιβεβαιωθούν κατά την επόμενη δεκαετία, με τις κλιματικές και κοινωνικές ανησυχίες να εκτοπίζουν την απάτη στον κυβερνοχώρο και στα δεδομένα, όπως έδειξε η μελέτη.
«Η αποτυχία δράσης για την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να συρρικνώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά ένα έκτο», δήλωσε ο επικεφαλής κινδύνων της Zurich Insurance Group, Peter Giger, στο σημείωμα του World Economic Forum (WEF) που συνοδεύει την έκθεση. «Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο COP26 εξακολουθούν να μην είναι αρκετές για να επιτευχθεί ο διεθνής στόχος του περιορισμού της μελλοντικής αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου».
Οι ερωτηθέντες θα ήθελαν μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των ηγετών για να προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου, ακόμη και αν οι αποκλίνουσες ανακάμψεις από την κρίση απειλούν τη συνεργασία, έδειξε η έρευνα.
Η έκθεση τόνισε επίσης πως διαβρώθηκε η κοινωνική συνοχή κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθιστώντας την εξέλιξη αυτή τον κίνδυνο με την μεγαλύτερη επιδείνωση από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τη Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλο του WEF.
«Όταν κοιτάξεις το κορυφαίο 20%, τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, θα δεις ότι μπόρεσαν να ανακτήσουν περίπου τις μισές απώλειές τους τα τελευταία δύο χρόνια. Όταν κοιτάξετε το χαμηλότερο 20%, το φτωχότερο 20% στον κόσμο, έχουν χάσει ακόμη ένα 5% του εισοδήματός τους», δήλωσε στο Bloomberg Television την Τρίτη. «Θα επιδεινωθεί μόνο εάν δεν λάβουμε κάποια μέτρα».