Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου με το βλέμμα στις ενδείξεις ότι η κατανάλωση του καυσίμου αρχίζει να ανακάμπτει στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, ενώ οι περικοπές στην παγκόσμια παραγωγή επίσης αρχίζουν να αντισταθμίζουν την κατάρρευση της ζήτησης λόγω της πανδημίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκαν κατά περίπου 10% πλησιάζοντας στα 17 δολάρια το βαρέλι. Αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας τους την Τετάρτη, καθώς τα στοιχεία της Διαχείρισης Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν μια ανέλπιστη πτώση στα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης με παράλληλη αύξηση της ζήτησης. Στην Κίνα, η κυκλοφορία επιστρέφει στους δρόμους, στηρίζοντας την αύξηση της κατανάλωσης του καυσίμου.
Η παραγωγή των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο σε σύγκριση με το Μάρτιο και η τιμή του αργού πετρελαίου πιθανότατα έχει φτάσει στον “πάτο”, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mercuria Energy Group Ltd. Η Ρωσία σημείωσε ότι η παραγωγή της θα μειωθεί κατά περίπου το 1/5 και η Νορβηγία είπε επίσης ότι θα περιορίσει την παραγωγή.
Παρά τις περικοπές στην παραγωγή και τις ενδείξεις μιας προσωρινής ανάκαμψης της ζήτησης, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως που θα πρέπει να μειωθούν προτού υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη των τιμών. Ένας στόλος με σούπερ τάνκερ που μεταφέρουν 43 εκατομμύρια βαρέλια αργού Σαουδικής Αραβίας πλησιάζει σύντομα τις ΗΠΑ, κάτι που θα αυξήσει την υπερπροσφορά στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Τα συμβόλαια WTI Ιουνίου ενισχύθηκαν κατά 10% φτάνοντας στα 16,56 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ την Τετάρτη σημείωσαν άνοδο 22%. Το discount στα συμβόλαια του Ιουνίου σε σχέση με αυτά του Ιουλίου ήταν περίπου στα 4 δολάρια, ενώ είχε φτάσει σχεδόν στα 8 δολάρια την Τρίτη.
Η τιμή του Brent ενισχύονταν νωρίτερα κατά 4 δολάρια φτάνοντας στα 23,81 δολάρια στο ICE, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε καταγράψει κέρδη 10%.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι οι εταιρείες πετρελαίου της χώρας θα μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 19% από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος παραγωγός της Δυτικής Ευρώπης, δήλωσε ότι θα περιορίσει την παραγωγή κατά 250.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο και 134.000 βαρέλια το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εν τω μεταξύ, η Νιγηρία θα αποστείλει τον μικρότερο όγκο αργού Qua Iboe από το 2016, τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Η EIA ανακοίνωσε μικρότερη από το αναμενόμενο αύξηση 8,99 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ. Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,67 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για αύξηση 2,49 εκατομμυρίων βαρελιών.