Στις θαλάσσιες εξαγωγές της Ρωσίας που δεν υποχωρούν ακόμη, ενώ η πετρελαϊκή βιομηχανία της δέχεται όλο και πιο έντονες διεθνείς πιέσεις, κάνει λόγο νέο δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αποστολές από τη χώρα αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ πολλοί από τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, υποχώρησαν, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Kpler Ltd.

Η Μόσχα πιθανότατα επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τις πωλήσεις πετρελαίου, πριν διευρυνθεί από αυτό το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συμπεριλάβει και τα διυλισμένα προϊόντα και ωθεί περισσότερα φορτία σε θαλάσσιες διαδρομές αφού η Γερμανία και η Πολωνία σχεδόν σταμάτησαν τις εισαγωγές με αγωγούς.

Να σημειωθεί δε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 682.000 βαρέλια την ημέρα, ή κατά 15%, στα 5,18 εκατομμύρια την ημέρα, δήλωσε η Kpler. Παράλληλα, όπως αναφέρουν να κυβερνητικά στοιχεία, η συνολική παραγωγή πετρελαίου ήταν σταθερή.

Ωστόσο, δεν καθίσταται επίσης σαφές τι ακριβώς οδήγησε στη μείωση των αποστολών της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 580.000 βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, ή περίπου 8%. Η Kpler αναφέρει ότι το βασίλειο ενδέχεται να πραγματοποιούσε συντήρηση στα πετρελαϊκά του πεδία.

Το Ριάντ δεν έχει επιδείξει καμία επιθυμία για νέα παρέμβαση στις παγκόσμιες αγορές, ακόμη και καθώς οι τιμές του αργού υποχωρούν, με το βασίλειο να κατευθύνει τον ΟΠΕΚ+ ώστε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή σε μια συνάντηση παρακολούθησης αυτή την εβδομάδα.

Αφού προχώρησε σε σημαντικές περικοπές της προσφοράς στα τέλη του 2022, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών στοχεύει να παραμείνει στους τρέχοντες στόχους για το υπόλοιπο του έτους, δήλωσε αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης:

Η Οτάβα καλεί τον Κινέζο πρέσβη για το περιστατικό με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι