Το Οντάριο θα επιβάλει τιμολόγιο 25% στην ηλεκτρική ενέργεια που στέλνει σε 1,5 εκατομμύριο σπίτια στη Μινεσότα, το Μίσιγκαν και τη Νέα Υόρκη ως απάντηση στους νέους δασμούς των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Οντάριο Νταγκ Φορντ.

«Εάν αυτοί οι δασμοί παραμείνουν, εάν η κυβέρνηση Τραμπ ακολουθήσει την εφαρμογή περισσότερων δασμών, θα εφαρμόσουμε αμέσως προσαύξηση 25% στην ηλεκτρική ενέργεια που εξάγουμε», δήλωσε ο Φορντ στους δημοσιογράφους στο νομοθετικό σώμα της επαρχίας. «Δεν θα διστάσουμε να τους κόψουμε και το ρεύμα».

1

Η κίνηση αυτή αποτελεί αντίποινα για τους δασμούς 25% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις περισσότερες εισαγωγές από τον Καναδά που τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα την Τρίτη.

Για τον εξαγωγικό δασμό του Οντάριο είχε αναφερθεί νωρίτερα η Wall Street Journal.

Η επαρχία έχει επίσης απαγορεύσει σε όλες τις εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ να συνάπτουν κυβερνητικά συμβόλαια, ενώ ο Φορντ τερμάτισε τη σύμβαση της επαρχίας του με το Starlink, το δορυφορικό δίκτυο που ελέγχεται από τον Έλον Μασκ. «Τελείωσε, έφυγε», δήλωσε για τη συμφωνία.

Ο Φορντ δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να διακόψει τις εξαγωγές νικελίου προς τις ΗΠΑ. «Θα σταματήσει η παραγωγή, επειδή το 50% του νικελίου που χρησιμοποιείτε προέρχεται από το Οντάριο», δήλωσε ο ηγέτης της επαρχίας τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο NBC News.

Ο Καναδάς εφάρμοσε την Τρίτη αντίτιμο δασμών. Το πρώτο στάδιο θέτει δασμούς 25% σε αγαθά αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (20,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από Αμερικανούς εξαγωγείς. Ένας δεύτερος γύρος δασμών με τον ίδιο συντελεστή θα τοποθετηθεί σε προϊόντα αξίας 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά σε τρεις εβδομάδες – ένας κατάλογος που θα περιλαμβάνει είδη μεγάλης αξίας, όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, χάλυβα και αλουμίνιο.

Οι ενεργειακοί δασμοί έρχονται καθώς πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, προσπαθούν να καθαρίσουν τα ηλεκτρικά τους δίκτυα και να προσθέσουν δυναμικότητα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση από την τεχνητή νοημοσύνη και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Το Οντάριο κόβει τις δημόσιες συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες

Βρετανία: Ο Στάρμερ χαιρετίζει τη δέσμευση του Ζελένσκι για την επίτευξη ειρήνης

Καναδάς: O Τριντό απαντά στον Τραμπ – Έρχονται 25% δασμοί στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων