Η μεταφορά και η εγκατάσταση 11.000 αθλητών από 200 χώρες σε μία πόλη για 16 ημέρες είναι από μόνο του μια διαχειριστική πρόκληση.

Φανταστείτε το αυτό σε συνθήκες πανδημίας, με τις πτήσεις μειωμένες, τα σύνορα κλειστά και με προϋπόθεση να έχουν γίνει εμβόλια…. Σχεδόν αδύνατον.

Είναι μια σπαζοκεφαλιά που καλούνται να λύσουν οι εκατοντάδες διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, οι οποίοι ξεκινούν σε 18 ημέρες.

Χώρια τα άλλα οργανωτικά ζητήματα, το να φτάσει όλος αυτός ο κόσμος στην Ιαπωνία είναι η μισή μάχη.

Για παράδειγμα, η ολυμπιακή ομάδα των νησιών Φίτζι θα φτάσει στο αεροδρόμιο του Τόκιο, Ναρίτα, με πτήση που συνήθως μεταφέρει κατεψυγμένα ψαρικά, αφού η αεροπορική εταιρεία έχει διακόψει τις κανονικές πτήσεις.

Η ομάδα της Παπούα Νέας Γουινέας θα φτάσει αεροπορικώς πρώτα στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας και μετά στο Τόκιο.

Η ομάδα των Σαμόα θα πετάξει πρώτα στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και από εκεί στην Ιαπωνία.

Ο γύρος του κόσμου…

Και πολλές άλλες ομάδες ανακαλύπτουν ότι πρέπει να κάνουν ένα ταξίδι με χιλιάδες έξτρα αεροπορικά μίλα πριν φτάσουν στον προορισμό τους.

Όπως η ομάδα της Σρι Λάνκα, που κανονικά θα έφτανε στο Τόκιο μέσω Σιγκαπούρης.

Όμως λόγω πολλών κρουσμάτων της Covid-19 στην Σρι Λάνκα, η χώρα βρίσκεται στις κόκκινες λίστες πολλών κρατών, όπως και της Σιγκαπούρης, που δεν επιτρέπει ούτε το τράνζιτ.

Η μόνη λύση είναι η άφιξη στο Τόκιο μέσω… Ντόχα.

Παρ’ όλο που οι περισσότεροι αθλητές είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οι διοργανωτές ζητούν αρνητικά τεστ πριν από την άφιξη.

Όμως ακόμη κι έτσι υπήρξαν περιπτώσεις αθλητών που βρέθηκαν θετικοί στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα.

Ακόμη και η πιο γρήγορη εν ζωή αθλήτρια, η Τζαμαϊκανή Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις, ελπίδα της χώρας της για τα 100 μέτρα γυναικών, έχει να αντιμετωπίσει έναν χάος απογειώσεων και προσγειώσεων, για να φτάσει στον Τόκιο: Από το Κίνγκστον στο Μαϊάμι, από το Μαϊάμι στο Λονδίνο και από εκεί στο Τόκιο.

Ταξίδι 8.000 μιλίων με κόστος σχεδόν 5.000 δολάρια.

Κι όλα αυτά για να ταξιδέψουν μόνο οι αθλητές.

Η μεταφορά εξοπλισμού, ειδικά σε πολυπληθείς αποστολές, όπως η βραζιλιάνικη, που αριθμεί 300 άτομα, είναι μια άλλη τεράστια δοκιμασία, που οι διοργανωτές την περιέγραψαν ως «πολεμική επιχείρηση»…

Διαβάστε ακόμη:

Τι ισχύει από σήμερα για τις μετακινήσεις σε νησιά και την λειτουργία χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας

Εμβολιασμοί: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με δημάρχους για την επιτάχυνσή τους