Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ο Warren Buffett αιφνιδιάζει και πάλι τις αγορές, με νέο deal ύψους σχεδόν 10 δισ. δολαρίων

Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

Ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett βρήκε επιτέλους το επόμενο μεγάλο deal εν μέσω της κρίσης.

Η εταιρεία του, Berkshire Hathaway, η οποία παρέμεινε σχεδόν άπραγη κατά τη διάρκεια της αναταραχής που προκάλεσε η πανδημία, έσπασε τη σιωπή της στο τέλος ενός σαββατοκύριακου διακοπών, ανακοινώνοντας τη μεγαλύτερη εξαγορά της εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια. Η συμφωνία με την επιχείρηση μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Dominion Energy Inc. έκανε εμφανές ότι ο Buffett είναι έτοιμος να προχωρήσει επιθετικά παρά τους χαμηλούς τόνους του κράτησε τον Μάιο κατά την πανδημία, σύμφωνα με τον David Kass, καθηγητή οικονομικών στο Robert H. Smith School of Business του Πανεπιστημίου του Maryland.

Warren Buffet

«Είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει επενδύσεις τώρα, με αρκετά μεγάλο ποσό», είπε ο Kass. “Είναι πολύ θετικό ότι στέλνει ένα μήνυμα για τη κατάλληλη συμφωνία στη σωστή τιμή, αξίας 10 δισ. δολαρίων ή περισσότερα,” Είμαστε έτοιμοι να φύγουμε, είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε”.

Ο Buffett, ο οποίος δημιούργησε την Berkshire και την ανέδειξε σε έναν όμιλο αξίας 434 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχτισε τη φήμη του επενδυτή που είναι ικανός να μεταλλάσσεται μέσα σε ασταθείς αγορές για να επιτύχει μοναδικές και περίπλοκες συμφωνίες, όπως φάνηκε και σε προηγούμενες κρίσεις. Αφού διατήρησε στάση αναμονής στο μέτωπο των εξαγορών μετά το πρόσφατο ράλι των αγορών μετοχών, ο Buffett εξακολούθησε να μην προχωρά σε καμία συμφωνία κατά τα αρχικά στάδια της πανδημίας και μάλιστα μείωσε το ποσοστό του στις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ.

Η αδυναμία του να προχωρήσει σε μία νέα σημαντική συμφωνία έδωσε την ευκαιρία στους επικριτές του να ισχυριστούν ότι ο Buffett έχει χάσει την ικανότητά του να πραγματοποιεί deal που αλλάζουν το παιχνίδι στις αγορές και που βοήθησαν την Berkshire να εξελιχθεί σε μία από τις πιο ισχυρές, από πλευράς αξίας, εισηγμένες εταιρείες των ΗΠΑ. Τώρα, η συμφωνία για την αγορά ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Dominion Energy έναντι 4 δισ. δολαρίων,  μαζί με το χρέος της εταιρείας που εκτιμάται στα 5,7 δισ. δολάρια, δείχνει ότι ο Buffett είναι πρόθυμος να βάλει και πάλι χρήματα, δήλωσε ο Kass.

“Είμαστε πολύ περήφανοι που προσθέτουμε ένα τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου στην ήδη ισχυρή ενεργειακή μας επιχείρηση», δήλωσε ο Buffett, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Berkshire Hathaway που εδρεύει στη Ομάχα της Νεμπράσκα, την Κυριακή.

Ο Buffett θεωρεί την ενεργειακή του επιχείρηση μία από τις κορυφαίες των μη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του ομίλου Berkshire, παράλληλα με τη δραστηριότητα του στους σιδηροδρόμους. Η νέα εξαγορά της Berkshire ενισχύει τη θέση της στον τομέα, καθώς αποκτά περισσότερες υποδομές για τη διαχείριση του φυσικού αερίου στις ήδη σημαντικές ενεργειακές της δραστηριότητες σε κράτη όπως η Νεβάδα και η Αϊόβα. Η Berkshire πέτυχε επίσης τη συμφωνία στα χαμηλά επίπεδα της αγοράς. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και 25 χρόνια και έχουν ανακάμψει ελάχιστα από τότε.

Η συμφωνία υπογραμμίζει επίσης το έργο ενός από τους βασικούς αναπληρωτές του Buffett, του Greg Abel, ο οποίος ηγείται της ενεργειακής επιχείρησης για χρόνια και τώρα είναι πρόεδρος της Berkshire Hathaway Energy, παράλληλα με το ρόλο του αντιπροέδρου της Berkshire για όλες τις μη ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Ο Abel απέκτησε τη φήμη ενός εκ των βασικών στελεχών της Berkshire στο κλείσιμο συμφωνιών, με την εξαγορά της NV Energy το 2013 και με τη μάχη που έδωσε για την απόκτηση της Oncor Electric Delivery Co., η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Ο Abel θεωρείται πιθανός διάδοχος του Buffett, που είναι πλέον 89 ετών.

Η συμφωνία με την Dominion θεωρείται η μεγαλύτερη εξαγορά της Berkshire, με βάση την αξία της επιχείρησης, από την εξαγορά της Precision Castparts Corp. το 2016. Ωστόσο, ο Buffett τερμάτισε το πρώτο τρίμηνο με ρεκόρ μετρητών, 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναζητώντας μίας συμφωνία “στο μέγεθος του ελέφαντα”, για να τοποθετήσει τα κεφάλαια του. Η συνολική επιχειρηματική αξία της συμφωνίας Dominion αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των συνολικών διαθεσίμων του.