• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο παγετός στη Βραζιλία «φουσκώνει» τις τιμές του καφέ

    • Bloomberg
    Κόκκοι Καφέ Robusta

    Κόκκοι Καφέ Robusta


    Εκτινάχθηκαν στη Νέα Υόρκη οι τιμές του καφέ, μετά τον ήπιο παγετό που επηρέασε μέρη της Βραζιλίας – της κύριας χώρας παραγωγής του – που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά. Το πιο ενεργό συμβόλαιο αυξήθηκε έως και 7%, η μεγαλύτερη αύξηση από τις 9 Ιουλίου.

    Ειδικότερα, ο Arabica σημείωσε άνοδο 5,5% στα 2,428 δολάρια η λίβρα το πρωί της Δευτέρας, ενώ ο Robusta αυξήθηκε κατά 5,7%. Ταυτόχρονα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο υποχώρησαν 3,3%.

    Την ίδια στιγμή, ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στους traders, καθώς αναμένεται ακόμη ένα κύμα παγετού στη χώρα της Νότιας Αμερικής αυτή την εβδομάδα.

    Ο παγετός μπορεί να έπληξε τη νότια Βραζιλία το Σαββατοκύριακο, όμως οι θερμοκρασίες δεν μειώθηκαν αρκετά για να βλάψουν το ζαχαροκάλαμο, τον καφέ ή τις καλλιέργειες μικρών σιτηρών, σύμφωνα με τον Michael McDougall, διευθύνοντα σύμβουλο της Paragon Global Markets.

    Ωστόσο, ο κρύος καιρός πλήττει ξανά αυτή την εβδομάδα τις νότιες πολιτείες Rio Grande do Sul, Santa Catarina και Paraná.

    Αν και το γεγονός αυτό φαίνεται να ενέχει μικρό κίνδυνο για τις περιοχές καλλιέργειας καφέ, η αστάθεια της αγοράς αναγκάζει τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά τις εναλλαγές του καιρού, προκειμένου να εκτιμούν τους κινδύνους και τις πιθανές ζημιές.

    «Βρισκόμαστε ήδη σε μια περίοδο που δεν πρέπει να παρουσιαστούν προβλήματα στην παραγωγή», δήλωσε ο Thiago Cazarini, πρόεδρος της Cazarini Trading, καθώς ο παγετός θα αυξήσει το άγχος των καλλιεργητών, που δοκιμάζονται από το ξηρό κλίμα στη Βραζιλία, το οποίο απειλεί να βλάψει την παραγωγή του επόμενου έτους.

    Παράλληλα, μια βροχή πριν από τον παγετό, θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρη ανθοφορία που ενδέχεται να μην επιβιώσει, εάν δεν ακολουθήσει μια σειρά από βροχές, σύμφωνα με την Judith Ganes, πρόεδρο της J. Ganes Consulting με έδρα τη Νέα Υόρκη.

    «Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στο momentum της Βραζιλίας για την σεζόν 2025/26», ανέφερε σε σημείωμα η Ganes.

    Σε επίπεδο λιανικής πώλησης, έχουν αυξηθεί οι τιμές, ενώ οι πωλητές έχουν κάνει μια μεγάλη παύση στις εκπτώσεις για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους, ενώ προειδοποιούν για περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γεωργία-Κτηνοτροφία: Αυξημένες κατά 3% οι τιμές εκροών τον Ιούνιο

    Νέα Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον Τουρισμό – Ποιους αφορά – Οι αυξήσεις

    ΔΥΠΑ: Μέχρι 16/8 οι αιτήσεις για τα voucher βιβλίων – Οι δικαιούχοι



    ΣΧΟΛΙΑ