Πολλά έχουν συμβεί από τότε που η είδηση της αιφνίδιας αποχώρησης του αναλυτή Marko Kolanovic από την JPMorgan Chase & Co. το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσε σοκ στη Wall Street.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέκτησε την προεδρία των ΗΠΑ. Ο δείκτης S&P 500 κέρδισε επιπλέον 9%. Και οι πρώην συνάδελφοί του συμβιβάστηκαν με τις πτωτικές τους απόψεις.

1

Αλλά για τον διάσημο στρατηγικό αναλυτή, ο οποίος ήταν από τους τελευταίους απαισιόδοξους που στάθηκαν απέναντι στην ανοδική αγορά όταν εγκατέλειψε τον κλάδο πέρυσι, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Οι αμερικανικές μετοχές αντιμετωπίζουν τόσους πολλούς κινδύνους, από την υψηλή συγκέντρωση μέχρι τις γεωπολιτικές αναταραχές, που εξακολουθούν να είναι έτοιμες για μια σημαντική πτώση, λέει.

Ο S&P 500 διαπραγματεύεται πάνω από τις 6.000 μονάδες και σημείωσε νέο υψηλό πριν από δύο εβδομάδες, αλλά ο Kolanovic βλέπει πτώση έως και 1.000 μονάδες ή και περισσότερο. «Πιστεύω ότι θα ξαναπέσουμε στις 5.000 μονάδες φέτος», δήλωσε ο Kolanovic στο podcast Odd Lots του Bloomberg. Πιθανές αναταραχές από το νέο πολιτικό κλίμα θα μπορούσαν να βυθίσουν τον δείκτη «πολύ χαμηλότερα, στις 4.000 μονάδες – νομίζω ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα γι’ αυτό».

Αν και ο Kolanovic δεν έχει αλλάξει τον τόνο του, αυτή η ζοφερή πρόβλεψη μοιάζει επίκαιρη με τις μετοχές της Big Tech να είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερές τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Την ίδια ώρα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την κυριαρχία των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη και την ανησυχία ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα μπορούσε να αναγκάσει τους αξιωματούχους της Fed να κρατήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Επιπλέον, οι πολιτικές του νέου Λευκού Οίκου απειλούν να διαταράξουν το οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο.

Αναταράξεις εν όψει

Την περασμένη εβδομάδα, οι ανησυχίες γύρω από ένα φτηνό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από την κινεζική startup DeepSeek προκάλεσαν βουτιά ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στις αμερικανικές μετοχές, με την Nvidia Corp. να χάνει 593 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία σε μία μόνο συνεδρίαση, τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Οι δείκτες των μετοχών έχουν έκτοτε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των απωλειών, αλλά ο Kolanovic υποψιάζεται ότι υπάρχουν περισσότερες αναταράξεις μπροστά μας.

«Ίσως δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο αναλυτής. «Έχουμε ακόμη μερικά σημαντικά κέρδη να έρθουν, οπότε μένει να δούμε τι θα συμβεί, ίσως μια ακόμη εβδομάδα κερδών, αν θα υπάρξει κάποιου είδους συνέχεια».

Πριν από την αποχώρησή του από την JPMorgan, ο Kolanovic ήταν ένας από τους λίγους σκεπτικιστές της χρηματιστηριακής αγοράς που είχαν απομείνει στη Wall Street μετά από ένα καταιγιστικό ράλι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022. Προειδοποιούσε με κάθε ευκαιρία για τους αυξανόμενους κινδύνους, από την επιβράδυνση της οικονομίας έως τις γεωπολιτικές εντάσεις και την επιβράδυνση της δυναμικής των μετοχών που έκαναν υψηλές πτήσεις και ώθησαν τα κέρδη της αγοράς.

Αυτές οι αντιξοότητες παραμένουν. Ο Kolanovic προειδοποιεί ότι από τεχνική άποψη, η ιστορικά υψηλή συγκέντρωση καθιστά τις μετοχές ευάλωτες σε μια απότομη αντιστροφή. Η πρωτοφανής ανισορροπία μεταξύ των 10 μεγαλύτερων ονομάτων και της υπόλοιπης αγοράς μετοχών δεν μπορεί να διατηρηθεί, είπε, και μια κυκλική πτώση για την «εκκαθάριση και την ομαλοποίηση» των εκτινασσόμενων αποτιμήσεων είναι πιθανή.

«Το 2000 ήταν τόσο ψηλά και ξέρουμε πώς τελείωσε», δήλωσε ο Kolanovic.

Φυσικά, το να εντοπίσουμε πότε θα αρχίσουν να επηρεάζουν αυτοί οι κίνδυνοι είναι το δύσκολο κομμάτι, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι πιάστηκε στη λάθος πλευρά του ράλι. «Πολλοί άνθρωποι κάηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου», είπε. «Ήμασταν πιο αρνητικοί πέρυσι και ουσιαστικά η αγορά έχει αυτή την τεράστια δυναμική, οπότε ο συγχρονισμός θα είναι μια πρόκληση».

Νιώστε τον πόνο

Οι traders έχουν πάρει μια γεύση του πόσο πόνο θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τέτοιο γεγονός, από την διολίσθηση που προκλήθηκε από το DeepSeek την περασμένη εβδομάδα, μέχρι το selloff των αγορών τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Kolanovic, ο οποίος κατά το παρελθόν εργαζόταν στην Bear Stearns, εντάχθηκε στην JPMorgan όταν αυτή εξαγόρασε την εν λόγω εταιρεία το 2008. Ο στρατηγικός αναλυτής μετακόμισε στις ΗΠΑ από την Κροατία τη δεκαετία του 1990 για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και έλαβε διδακτορικό στη θεωρητική φυσική το 2003, το οποίο αποτελεί τη βάση για την ποσοτική του δεινότητα.

«Υπήρχε πολλή κωδικοποίηση, υπήρχε πολλή μοντελοποίηση, υπήρχε πολλή προσπάθεια να καταλάβουμε γιατί το ένα πράγμα οδηγεί στο άλλο», είπε. «Πραγματικά δεν χρησιμοποίησα ποτέ κάποιον τύπο από τη φυσική στα οικονομικά, αλλά ο τρόπος σκέψης είναι παρόμοιος».

Ο Kolanovic κέρδισε τη φήμη του ως μάντης της αγοράς με προφητικές δηλώσεις για την πτώση των μετοχών το 2015, την έκρηξη της μεταβλητότητας που έμεινε γνωστή ως «Volmageddon» (volatility και Armageddon) το 2018 και το ράλι ανάκαμψης μετά τον Covid.

Είχε το παρατσούκλι «Γκάνταλφ» (ήρωας από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών) για τις προφητικές προβλέψεις του, αλλά οι δυνάμεις της διορατικότητάς του φάνηκε να τον εγκαταλείπουν τα δύο χρόνια πριν από την αποχώρηση του από την JPMorgan.

Ήταν σταθερά αισιόδοξος (bullish) κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022, καθώς ο S&P 500 βυθίστηκε κατά 19% και οι στρατηγικοί αναλυτές σε όλη τη Wall Street μείωσαν τις προσδοκίες τους για τις μετοχές, και παρέμεινε απαισιόδοξος (bearish) κατά τη διάρκεια των διψήφιων ράλι το 2023 και το 2024.

Ο στρατηγικός αναλυτής δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για την επόμενη ενασχόληση του. Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει μεγάλο κοινό μεταξύ των επενδυτών.

Μετά την αποχώρησή του από την JPMorgan, εντάχθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της X του Elon Musk. Αλλά όταν ρωτήθηκε αν έχει σχέδια να ενταχθεί στο TikTok και να κάνει προβλέψεις για την αγορά, απάντησε «ποτέ».

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Με το δεξί ξεκίνησαν οι αγορές μετοχών το 2025 – Στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων το ΧΑ

Συντάξεις: Έκδοση 32.000 επικουρικών – Νέα ρύθμιση με τη χρήση πλασματικών ετών

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,5% στην Ευρωζώνη