Μία ημέρα πριν η εταιρεία Moderna Inc. ξεκινήσει μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες προσφορές που έχουν πραγματοποιηθεί στην ιστορία της βιοτεχνολογίας, ένας από τους πρώτους επενδυτές της έδινε διάλεξη για τις πέτρες.

Ο Timothy Springer, καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Harvard, είναι συλλέκτης πετρωμάτων gongshi από την Κίνα. Καθώς τα στελέχη της Moderna προετοίμαζαν το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στη χρηματιστηριακή αγορά, ο χαμηλών τόνων ακαδημαϊκός έδινε διάλεξη στη Γκαλερί Γλυπτών της Βοστώνης για την έρευνα του με αντικείμενο τις εντυπωσιακά διαμορφωμένες πέτρες, που έχουν εμπνεύσει πολλούς ποιητές και καλλιτέχνες εδώ και αιώνες.

“Το ενδιαφέρον που δείχνει για τις πέτρες, είναι ίδιο με αυτό που δείχνει για το επιστημονικό του έργο” δήλωσε η Kemin Hu, μία από τις κορυφαίες εμπειρογνώμονες στον κόσμο για τις πέτρες. Ο Springer είναι ένας από τους σπουδαστές της.

Ο καθηγητής είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος της Moderna, η οποία εργάζεται για την παρασκευή εξατομικευμένων εμβολίων για τον καρκίνο. Ο ίδιος έχει επενδύσει 5 εκατομμύρια δολάρια και κατέχει σήμερα 17,3 εκατομμύρια μετοχές, οι οποίες με βάση την τιμή της δημόσιας εγγραφής, τα 23 δολάρια, αποτιμώνται σε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμη και όταν οι μετοχές της Moderna υποχώρησαν σχεδόν κατά 20% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, το μερίδιό του ανερχόταν σε 320 εκατομμύρια δολάρια.

Η Moderna δεν ήταν η πρώτη επικερδής επενδυτική κίνηση του Springer. Είχε ήδη γίνει ένας από τους πλουσιότερους ακαδημαϊκούς των Η.Π.Α., κερδίζοντας περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, όταν το πρώτο του εγχείρημα, μία φαρμακευτική εταιρεία με τον όνομα LeukoSite, εξαγοράστηκε από τη Millennium Pharmaceuticals το 1999. Έκτοτε, έχει γίνει υποστηρικτής start up εταιρειών βιοτεχνολογίας.

Παρά τον συνεχώς αυξανόμενο πλούτο του, ο Springer διατηρεί το προφίλ του ερευνητή. Φοράει τζιν, πάει με το ποδήλατο στην εργασία του και συναναστρέφεται με άλλους ακαδημαϊκούς. Ξοδεύει περισσότερο χρόνο με επιστήμονες που φορούν fleece παρά με τους τραπεζίτες που προτιμούν τα παπούτσια του Ferragamo.

“Έχω τον τρόπο ζωής των ακαδημαϊκών, οπότε δεν μου αρέσει να είμαι φανταχτερός” έχει πει ο ίδιος σε μία συνέντευξη του.

Η μόνη του “πολυτέλεια” είναι το μοντέρνο σπίτι που διαμένει στην περιοχή Chestnut Hill της Βοστώνης, όπου ο 70χρονος Springer, αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στη συντήρηση του κήπου του.

Ο καθηγητής επένδυσε στη Moderna τυχαία. Το 2010 ο συνάδελφος του στο Harvard, Derrick Rossi, ζήτησε τη συμβουλή του για τον τρόπο εξεύρεσης επενδυτών που θα χρηματοδοτούσαν την ιδέα του να μετατρέψει τα βλαστοκύτταρα σε θεραπεία για την ασθένεια, γνωρίζοντας την επιτυχία του Springer με το LeukoSite.

Ο Springer προσφέρθηκε να τον συστήσει σε κάποιους επενδυτές. Τον έφερε σε επαφή με τον καθηγητή Robert Langer του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και την εταιρεία Flagship Pioneering, που στηρίζει προσπάθειες που αφορούν την επιστήμη της ζωής. Έτσι γεννήθηκε η Moderna.

H επένδυση του σε αυτήν αποτέλεσε το ξεκίνημα και άλλων ανάλογων κινήσεων. Επένδυσε χρήματα και σε άλλες start up εταιρείες του κλάδου υγείας, όπως οι Editas Medicine Inc., Selecta Biosciences Inc. και Morphic Therapeutics.

Μία άλλη εταιρεία του Springer είναι η Scholar Rock Holding Co. – πήρε το όνομα της από το πάθος του για τις σχηματισμένες πέτρες- η οποία εισήχθη επίσης στο Χρηματιστήριο φέτος, με τις μετοχές της να σημειώνουν από το Μάιο μέχρι σήμερα άνοδο άνω του 90%!

Ο Springer είπε ότι η επένδυση είναι “ένας τρόπος επίτευξης πραγμάτων. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι διάκρισης στον ακαδημαϊκό χώρο, μπορείτε να κερδίσετε βραβεία, μπορείτε να έχετε πολλές αναφορές στις δημοσιεύσεις σας. Στην επένδυση υπάρχουν σαφείς τρόποι μέτρησης της επιτυχίας”.

“Το να κερδίζεις πολλά χρήματα είναι κάτι που οι άνθρωποι επιθυμούν αλλά δεν είναι εύκολο να πετύχουν”, τονίζει.

Τα συσσωρευμένα κέρδη του, του επέτρεψαν να επιτύχει μεγαλύτερους στόχους. Με 25 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα του, ίδρυσε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ονομάζεται Ινστιτούτο για την Καινοτομία των Πρωτεϊνών, αφιερωμένο στην εξεύρεση πιο αποτελεσματικών αντισωμάτων. Παλαιότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα συνέβαλαν στην εξεύρεση πολύ σημαντικών φαρμάκων, όπως το Humira, το φάρμακο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, της AbbVie Inc.

Ο Springer εντυπωσιάζει λέγοντας ότι θα διαθέσει δωρεάν κάποια από τις ανακαλύψεις του ινστιτούτου του.

“Πιστεύω ότι έχω περισσότερο πλούτο για τον εαυτό μου από όσο χρειάζομαι, για μεγάλο χρονικό διάστημα”, είπε ο Springer. “Δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι περισσότερα”.

Timothy Springer