ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο εγκλεισμός στην Ευρώπη οδηγεί στη μείωση της μόλυνσης, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί από το διάστημα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε κάποιες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, έχει μειωθεί δραματικά από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις τους διέταξαν τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι ώστε να περιοριστεί η διάδοση της πανδημίας.
Παρατηρήσεις από το διαστημικό δορυφόρο “Κοπέρνικο -5P”,παρουσιάζουν σημαντική μείωση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του αζώτου στη Ρώμη, τη Μαδρίτη και το Παρίσι,οι οποίες είναι οι πρώτες πόλεις της Ευρώπης, που επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Οι εικόνες δείχνουν το μέσο όρο της συγκέντρωσης από τις 14 έως τις 25 Μαρτίου, σε σύγκριση με το μηνιαίο μέσο όρο συγκέντρωσης του προηγούμενου έτους.
Ο δορυφόρος “Κοπέρνικος”, εντόπισε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πριν 3 εβδομάδες στη Βόρεια Ιταλία, στη πρώτη περιοχή της Ευρώπης, η οποία υιοθέτησε περιοριστικά μέτρα για το γενικότερο πληθυσμό τα οποία περιλάμβαναν περιορισμούς στις μετακινήσεις και στη βιομηχανική δραστηριότητα.
Διαστημικές υπηρεσίες, μεταξύ αυτών, η ευρωπαϊκή ESA και η αμερικανική NASA, αναγκάστηκαν να σταματήσουν κάποιες αποστολές , αλλά μέχρι τώρα δεν έχει επηρεάσει την ικανότητά τους να συγκεντρώνουν κλιματικά δεδομένα από τους δορυφόρους.
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA),η οποία παρακολουθεί στενά πόλεις στην Ολλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η καθημερινή μελέτη για το διοξείδιο του αζώτου, επηρεάζεται και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, οπότε οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα μέσο όρο δέκα ημερών, ώστε να έχουν πιο έγκυρα αποτελέσματα.
Η υπηρεσία ανάφερε ότι οι βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες, υιοθέτησαν περιοριστικά μέτρα αργότερα από τους νοτιότερους γείτονές τους, οπότε οι μετρήσεις της μόλυνσης από αυτή την εβδομάδα, θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση των αλλαγών μέσα τις επόμενες ημέρες.
Επιστήμονες του Βασιλικού Ολλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου ή αλλιώς ΚΝΜΙ, θα χρησιμοποιήσουν δεδομένα από το διαστημικό δορυφόρο “Κοπέρνικο 5P”,ώστε να συλλέξουν πιο ακριβή δεδομένα σχετικά με τη μόλυνση.
Οι ερευνητές θα συνδυάσουν καιρικά και χερσαία δεδομένα με τα δορυφορικά στοιχεία ώστε να εκτιμήσουν την επιρροή των περιοριστικών μέτρων.
“Τα ατμοσφαιρικά χημικά μοντέλα, τα οποία υπολογίζουν τις καθημερινές καιρικές αλλαγές, σε συνδυασμό με τεχνικές αντίστροφης μοντελοποίησης, χρειάζονται ώστε να γίνει ο ποσοτικός υπολογισμός των εκπεμπόμενων αερίων”, είπε σε δήλωση του, ο Χένκ Έσκες, ερευνητής της KNMI.
”Αυτές οι μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κέντρα Υγείας: Τα ραντεβού με γιατρούς, η υποστήριξη των εφημεριών και οι προσλήψεις
- Σήμερα το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές – Στοίχημα το κόστος δανεισμού και στόχος οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές
- Ασφάλιστρα Υγείας: Τι ζητούν οι ασφαλιστικές – Οι αυξήσεις, οι παρεμβάσεις και το χρονοδιάγραμμα
- Abdulaziz Alobaidli, COO (Masdar): Οι χώρες που θέλουν ΑΠΕ να φτιάξουν διασυνδέσεις – Παρουσιάζουμε τεχνολογία για 24ωρες ΑΠΕ