ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρώτα τα καλά νέα: Σύμφωνα με νέο νόμο της κυβέρνησης Ντράγκι για την ισότητα των φύλων, άνδρες και γυναίκες στην Ιταλία θα απολαμβάνουν ίσες αμοιβές και ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες. Τα κακά νέα είναι ότι για να συμβούν αυτά θα πρέπει να περάσουν άλλα δέκα χρόνια.
Μέχρι το 2026 που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανάκαμψης της ΕΕ, «θα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε καλύψει τo μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών» δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Ισότητας, Ελένα Μπονέτι. «Η εκτίμηση είναι ότι στην Ιταλία θα υπάρχει πλήρης ισότητα μέχρι το 2030 και αυτό αφορά και στους μισθούς» είπε.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Μπονέτι, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθεί από 17% σήμερα στο 10% ως το 2026, πριν εξομοιωθούν σταδιακά.
Η Ιταλία τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ στο θέμα της μισθολογικής διαφοράς π.χ. την Αυστρία ή την Γερμανία. Έχει όμως το χαμηλότερο ποσοστό γυναικείου εργατικού δυναμικού μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, καθώς μόνο το 55% των γυναικών είναι καταγεγραμμένες ως εργαζόμενες, ενώ οι άνδρες φτάνουν το 73%, σύμφωνα με στοιχεία της Istat.
«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα απαντώντας σε μια 11χρονη που τον ρώτησε εάν η γενιά της θα δει ποτέ πλήρη μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η κυβέρνηση Ντράγκι έχει καταρτίσει ένα τριετές πλάνο για την ισότητα των φύλων με προτεραιότητα να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα.
«Σήμερα μόλις το 22% των εταιρειών διοικείται από γυναίκες» είπε η Μπονέτι. «Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό στο 30% μέχρι το 2026 με μια διατομεακή στρατηγική που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για γυναίκες τόσο σε εταιρείες όσο και στο δημόσιο τομέα».
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι ψηφιακές δεξιότητες με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών από το 19% στο 35% μέχρι το 2026.
Πάντως η κυβέρνηση Ντράγκι δεν έχει μόνο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αλλά κάνει ήδη βήματα για να μειώσει το χάσμα.
Νομοσχέδιο που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 30% των προσλήψεων που γίνεται από εταιρείες, οι οποίες χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, θα είναι γυναίκες έως 36 ετών.
Η ώθηση των γυναικών στην αγορά εργασίας δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά κρίνεται και ως η κατάλληλη απάντηση στην συρρίκνωση και γήρανση του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με έκθεση της UniCredit.
Διαβάστε ακόμη:
Γεραπετρίτης: Έρχεται σημαντική αναπτυξιακή ορμή στην ελληνική οικονομία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Πρώην πρόεδρος Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης ειδικός απεσταλμένος στη Λ. Αμερική
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ
- Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η πρώτη δόση – Τα ποσά ανά κατηγορία – Τι θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους
- Υπουργικό συμβούλιο: Η ατζέντα για το 2025 – Στο τραπέζι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων