ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα 44 του χρόνια, ο Νικ Μαρούτσος έχει μία από τις πιο αξιοζήλευτες θέσεις εργασίας στην διαχείριση κεφαλαίων: είναι επικεφαλής της αγοράς ομολόγων παγκοσμίως στο fund, Janus Henderson, που διαχειρίζεται περίπου 400 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, αποφάσισε να αποχωρήσει τον Οκτώβριο προκειμένου να έχει τον χρόνο να κάνει ταξίδια με τα μικρότερα παιδιά του, τώρα που όπως είπε ο ίδιος “ακόμη τους αρέσω”.
Ο Νικ Μαρούτσος, γνωστός ως ο διάδοχος του πρώην βασιλιά των ομολόγων Μπιλ Γκρος, λέει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει στο μέλλον. Όμως, ό, τι κι αν είναι αυτό, θα πρέπει να του επιτρέπει να ακολουθεί την 14χρονη κόρη του στα τουρνουά λακρός σε όλη τη χώρα και περνά χρόνο με τη σύζυγό του και τα άλλα δύο μικρότερα παιδιά του.
Ο ισχυρός άνδρας της αγοράς των ομολόγων αποτελεί μία ακόμη περίπτωση πλούσιου Αμερικανού που αποφασίζει να περιορίσει τα καθημερινά του καθήκοντα και ασπάζεται την φιλοσοφία ότι “η ζωή είναι σύντομη”, μετά από μία χρονιά που δημιούργησε νέα δεδομένα στην ανθρωπότητα. Πρόκειται για μία ακόμη από τις απροσδόκητες επιπτώσεις της πανδημίας, που ώθησε αρκετούς ανθρώπους να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την εργασιακή τους πορεία.
«Θα εργαστώ ξανά κάποια στιγμή», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Σε ένα χρόνο, πιθανότατα θα ξαναεμφανιστεί κάποια άλλη ευκαιρία. Κοιτάζω δυνητικές προοπτικές έξω από τον χώρο του σταθερού εισοδήματος. Ωστόσο, δεν είμαι αρκετά καλός σε άλλα πράγματα, όπως η μουσική ή η μαγειρική, προκειμένου να ασχοληθώ με αυτά”.
Ο Μαρούτσος, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο και έκανε μεταπτυχιακό στο UCLA, εισήλθε για πρώτη φορά στον χώρο των εταιρειών το 1999 ως αναλυτής και υπεύθυνος διαχείρισης στην Pacific Investment Management. Το 2007, ίδρυσε τη δική του εταιρεία επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, Kapstream Capital, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξαγοράστηκε οκτώ χρόνια αργότερα από την Janus, όπου εργάστηκε ο Γκρος μετά την Pimco.
Το 2019, όταν ο Γκρος αποσύρθηκε, ο Μαρούτσος και η ομάδα του συνδύασαν τις στρατηγικές του γκουρού των ομολόγων, με κάποιες από τις δικές τους.
Το μεγαλύτερο fund που είχε υπό την εποπτεία του ο Μαρούτσος είναι το Janus Henderson Short Duration Income ETF, το οποίο έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνολική απόδοση 2,5% από τότε που ξεκίνησαν τα lockdowns λόγω πανδημίας, στα μέσα Μαρτίου 2020. Επίσης, είναι συν-διαχειριστής του Absolute Return Income Opportunities Fund, που σημείωσε απόδοση 2,4% πέρυσι.
«Είχα φτάσει σε ένα σημείο καμπής της καριέρας μου, μετά από τη δραστηριοποίηση μου στις αγορές σταθερού εισοδήματος επί 20 χρόνια, και αποφάσισα να δω τι υπάρχει για το μέλλον”, επισήμανε. “Κοίταξα την πορεία της καριέρας μου και αποφάσισα ότι τώρα είναι η κατάλληλα στιγμή για να κάνω ένα βήμα πίσω και να πατήσω το κουμπί επαναφοράς».
«Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να επαναξιολογήσουν όχι μόνο την επαγγελματική τους πορεία, αλλά και τους στόχους της ζωής τους», πρόσθεσε ο Μαρούτσος. «Πέρασα πολύ χρόνο σκεπτόμενος όλα αυτά και που θα ήθελα να βρίσκομαι τα επόμενα δέκα χρόνια. Είμαι αρκετά τυχερός που μπορώ να το κάνω αυτό στην ηλικία μου”.
Διαβάστε ακόμα:
Bill Gross: Η μοναδική ιστορία ενός αθλητή μεγάλων αποστάσεων στη ζωή και στην αγορά
Jeff Bezos: Πούλησε σε ένα μήνα μετοχές της Amazon αξίας 6,7 δισ. δολαρίων
Bill Gates: Επενδύει 27 εκατ. δολάρια σε ευρωπαϊκή «πράσινη» τσιμεντοβιομηχανία
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike