Το Brexit θα μπορούσε ακόμα να αντιστραφεί, σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάποτε ενήργησε αντίθετα με το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος, αναφέρει σε δημοσίευμα-κόλαφο το Bloomberg, σχολιάζοντας τη στάση του κ. Τσίπρα το 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους Ευρωπαίους ομολόγους του στη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ότι εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης τις επόμενες έξι εβδομάδες, θα αναγκαστεί να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές εκλογές.

“Αυτό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα για τους Brexiteers και ίσως την αρχή του τέλους για το Brexit”, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασης του που αποκάλυψαν διπλωματικές πηγές. Στη συνέχεια ζήτησε από τους ηγέτες να σκεφτούν αν η ΕΕ θα στήριζε μία τέτοια πιθανότητα.

Ο Τσίπρας γνωρίζει ένα-δύο πράγματα για τις ακυρώσεις αποτελεσμάτων δημοψηφίσματος, είναι το αιχμηρό σχόλιο του Bloomberg. Και υπενθυμίζει ότι το 2015 προχώρησε σε δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία που είχαν προτείνει οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα και ο ίδιος τάχθηκε στην εκστρατεία του υπέρ του “όχι”. Όταν απέσπασε την αρνητική απάντηση από την πλειονότητα των πολιτών, ο ίδιος άλλαξε στάση, κινήθηκε αντίθετα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κατέληξε σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η διαφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, είναι ότι η αντιπολίτευση στήριξε τη συμφωνία, βοηθώντας τον Τσίπρα να ξεπεράσει την ανταρσία των βουλευτών του, οι οποίοι την καταψήφισαν στη Βουλή. Η Μέι έχει αποτύχει επανειλημμένως να αποσπάσει αυτή την υποστήριξη και όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, ήταν όλο υπεκφυγές, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που είχαν γνώση της συζήτησης.

Από την άλλη, ένα κοινό στοιχείο μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι και στις δύο χώρες υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας υποστηρικτών της Ε.Ε. και ο Αλ. Τσίπρας είπε στους ηγέτες της, πως δεν μπορούν να αγνοήσουν τους 6 εκατ. ψηφοφόρους που υπέγραψαν την αίτηση για ανάκληση του Brexit. Η ειρωνεία είναι ότι οι υποστηρικτές της Ε.Ε. στην περίπτωση της Ελλάδας αντιμετωπίζονταν με χλευαστικούς χαρακτηρισμούς αντίστοιχους του βρετανικού “remoaners”, καταλήγει το Bloomberg.

Brexit