Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να ανατρέψει την τάξη στη Μέση Ανατολή, ένας άλλος παγκόσμιος ηγέτης βρίσκεται στο επίκεντρο και των δύο πρωτοβουλιών: Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν(MBS).

Ο MBS, όπως είναι γνωστός ο de facto κυβερνήτης του πλούσιου σε πετρέλαιο βασιλείου, είναι ένας από τους λίγους παγκόσμιους «ισχυρούς παίκτες» που απολαμβάνουν στενή σχέση με τον Τραμπ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ οι περισσότεροι Άραβες αρχηγοί κρατών τον θεωρούν κρίσιμο για την αντιμετώπιση μιας πιο ασταθούς Ουάσινγκτον.

1

Αυτό έχει τοποθετήσει το Ριάντ ως τον πιο πιθανό τόπο διεξαγωγής μιας συνόδου κορυφής Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία και τοποθετεί τον πρίγκιπα Μοχάμεντ(MBS) στο επίκεντρο της περιφερειακής απάντησης στις αμφιλεγόμενες προτάσεις του Τραμπ για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα.

Οι δεσμοί του 39χρονου με τον Τραμπ αναδεικνύουν τη μεταμόρφωσή του από διεθνή παρία στον απόηχο της δολοφονίας του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 σε πιθανό ειρηνοποιό τώρα.

Το γεγονός ότι είναι ο προτιμώμενος περιφερειακός συνομιλητής του προέδρου των ΗΠΑ ενισχύει το εγχώριο και παγκόσμιο κύρος του MBS, ενώ συμπληρώνει τη μακροχρόνια σαουδαραβική πεποίθηση ότι η περιφερειακή σταθερότητα θα προκαλέσει ξένες επενδύσεις και θα βοηθήσει στην υλοποίηση των φιλόδοξων οικονομικών σχεδίων του βασιλείου.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ πιστεύει ότι η διασπαστική προσέγγιση του Τραμπ μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για την επίλυση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και αλλού, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις του.

«Η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον MBS να προωθήσει την καλή του πίστη στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Jonathan Panikoff, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Scowcroft Middle East Security Initiative του Atlantic Council. «Το Ριάντ μπορεί επίσης να ελπίζει ότι το να παράσχει την υποστήριξή του σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να λαδώσει τους τροχούς για τις προτιμήσεις και τους στόχους του σχετικά με τη Γάζα».

Ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συναντηθεί «πιθανώς» με τον Πούτιν στη Σαουδική Αραβία στο «όχι πολύ μακρινό μέλλον», μετά από ένα τηλεφώνημα με τον Ρώσο ηγέτη που έβαλε το νερό στο αυλάκι για συνομιλίες για τον τερματισμό της τριετούς σύγκρουσης. Ο Αμερικανός ηγέτης δεσμεύτηκε στην προεκλογική εκστρατεία να τερματίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε με την εισβολή της Μόσχας το 2022 και ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ έχει αρχίσει να καθορίζει τις παραχωρήσεις που μπορεί να πρέπει να κάνει η Ουκρανία.

Η συνάντηση της Σαουδικής Αραβίας, εάν πραγματοποιηθεί, θα ενισχύσει μια εικόνα που το Ριάντ έχει προσπαθήσει να καλλιεργήσει ως διοργανωτής διεθνών συνόδων κορυφής.

Το βασίλειο έχει αποτελέσει χώρο για συζητήσεις υψηλού επιπέδου σχετικά με τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, το μέλλον της Συρίας και τον τερματισμό του πολέμου στο Σουδάν.

Φιλοξενώντας τον Τραμπ και τον Πούτιν, το Ριάντ θα διαδραματίσει παρόμοιο ρόλο με αυτόν της Σιγκαπούρης, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε εκεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την πρώτη του θητεία.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η τοποθέτηση του MBS ως ειρηνοποιού προωθεί τον στόχο του βασιλείου να γίνει μια μεσαία παγκόσμια δύναμη που είναι φίλη με όλους και ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί κυρίως τα οικονομικά συμφέροντα και τις φιλοδοξίες του. Το βασίλειο επενδύει τρισεκατομμύρια δολάρια σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της μη πετρελαϊκής οικονομίας -που ονομάστηκε Όραμα 2030- και έχει φιλόδοξο στόχο να τετραπλασιάσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το ίδιο έτος.

Η Σαουδική Αραβία έκανε τα πάντα για να αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας, μέλους του ΟΠΕΚ+, στην Ουκρανία, όπως και ο Πούτιν δεν εγκατέλειψε τον MBS για τη δολοφονία του Κασόγκι. Ο Πούτιν πραγματοποίησε μια σπάνια υπερπόντια επίσκεψη στο βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2023 για να αποδείξει ότι εξακολουθεί να είναι ευπρόσδεκτος σε ορισμένα μέρη του κόσμου, αν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ενίσχυσε τα διαπιστευτήριά του ως διαμεσολαβητής υποδεχόμενος και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η επιλογή της Σαουδικής Αραβίας ως οικοδεσπότη από τον Τραμπ σκοπεύει να ενισχύσει τον ρόλο του βασιλείου στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε η Lina Khatib, συνεργάτης στο πρόγραμμα του Chatham House για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Επικυρώνει την προσέγγιση του Ριάντ στις εξωτερικές υποθέσεις, η οποία βασίζεται στη διαφοροποίηση των διπλωματικών σχέσεων του βασιλείου».

Σχέδιο για τη Γάζα

Αν η φιλοξενία των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας φαίνεται σχετικά απλή, η ανταπόκριση στο σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα μπορεί να αποδειχθεί πιο περίπλοκη. Ο Σαουδάραβας ηγέτης πρέπει να εξισορροπήσει τη στενή σχέση του με την Ουάσινγκτον με τις βαθιές ανησυχίες του βασιλείου για την πρωτοβουλία από αραβική και μουσουλμανική άποψη.

Το σχέδιο του Τραμπ προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν την ιδιοκτησία της Γάζας -που έχει καταστραφεί από 16 μήνες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς- και θα επωφεληθούν από τις μεσογειακές ακτές της παλαιστινιακής επικράτειας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανοικοδόμησης. Αυτό θα συνεπαγόταν τη μετακίνηση των περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν εκεί στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, έχει πει ο Τραμπ, μια πρόταση που οι επικριτές λένε ότι ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση.

Εν μέσω ευρείας καταδίκης στη Μέση Ανατολή, η αρχική απάντηση της Σαουδικής Αραβίας ήταν να επαναλάβει τα αιτήματα για ένα παλαιστινιακό κράτος και να απορρίψει την ιδέα της εκτόπισης των κατοίκων της Γάζας. Σαουδάραβες και άλλοι Άραβες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μια εισροή προσφύγων θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ιορδανία, και συνεπώς στην περιοχή συνολικά.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο αραβικός κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να δει ούτε την Αίγυπτο ούτε την Ιορδανία να αποτυγχάνουν και το βασίλειο, μαζί με άλλες περιφερειακές δυνάμεις, θα παρέμβει με χρήματα και βοήθεια εάν ο Τραμπ παρακρατήσει τη βοήθεια, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση της κατάστασης.

Παρόλα αυτά, η Σαουδική Αραβία ελπίζει ότι δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο, δεδομένης της ισχυρής σχέσης του MBS με τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Πρόκειται για μια σχέση που ο πρίγκιπας Μοχάμεντ καλλιέργησε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, αλλά και μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, είπαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ωστόσο, η ικανότητα του MBS να βρει έναν συμβιβασμό δεν είναι καθόλου δεδομένη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Κόλπου, και τα περιφερειακά έθνη μπορεί να μην είναι ανοιχτά στη χρηματοδότηση της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, δεδομένων των πιο πιεστικών οικονομικών προτεραιοτήτων στο εσωτερικό, δήλωσε το άτομο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταρτίζει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη Γάζα, το οποίο ο βασιλιάς Αμπντάλα και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Φατάχ Ελ Σίσι θα συζητήσουν με τον MBS σε μια σύνοδο κορυφής πέντε χωρών στο Ριάντ, σύμφωνα με δύο Άραβες αξιωματούχους. Αυτή έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο ένας εξ αυτών.

Ο MBS έχει τη δική του ατζέντα. Ο Σαουδάραβας ηγέτης επιθυμεί εδώ και καιρό μια συμφωνία αμυντικής, τεχνολογικής και πυρηνικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, κάτι στο οποίο η Ουάσινγκτον ήταν ανοιχτή εάν το Ριάντ συμφωνούσε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

«Ο Τραμπ στέλνει ένα μήνυμα ότι επικροτεί την επιδίωξη της Σαουδικής Αραβίας για ηγεσία στην περιοχή», δήλωσε η Άννα Μπορστσέφσκαγια, ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ουάσινγκτον με έδρα την Ουάσινγκτον. «Δεδομένης της πολύ συναλλακτικής προσέγγισής του στη διεθνή πολιτική, φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να πάρει μερίσματα από αυτό».

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

«Γεωργία με Ευφυΐα» και στις καλλιέργειες ακρόδρυων (φιστίκι και καρύδι) – Ποιες είναι οι τρεις ανάδοχες εταιρείες

Μόναχο: Αυτός είναι ο 24χρονος Αφγανός bodybuilder που “έπεσε” με το αυτοκίνητό του πάνω σε διαδηλωτές

Έγκυος η Δώρα Παντέλη – Η φωτογραφία με τον σύζυγό της