ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα πρωτοφανή οικονομικά κίνητρα που έδωσαν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και η αποδυνάμωση του δολαρίου ώθησαν τον χρυσό μέχρι την τιμή ρεκόρ των 2.075 δολαρίων ανά ουγγιά στις αρχές Αυγούστου. Αν και ορισμένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc. και της Bank of America Corp., προέβλεπαν ακόμη υψηλότερες τιμές, η ανάκαμψη του δολαρίου οδήγησε στον περιορισμό των κερδών του πολύτιμου μετάλλου.
Πρόκειται για ένα προσωρινό πισωγύρισμα; Τα παρακάτω διαγράμματα δίνουν στοιχεία για την περαιτέρω πορεία του χρυσού:
Η κυριαρχία του δολαρίου
Ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τον χρυσό στην παρούσα φάση είναι το δολάριο. Αυτή την εβδομάδα, το νόμισμα των ΗΠΑ ενισχύθηκε, ακόμη και όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας παρέμεινε εξαιρετικά ήπια στο θέμα των επιτοκίων. Η νέα ισχυροποίηση του δολαρίου συνδέεται με την εξασθένιση των ελπίδων για περισσότερα οικονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή ασκεί πιέσεις στον χρυσό, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και οι θάνατοι ξεπερνούν τις 200.000 στις ΗΠΑ.
«Το αμερικανικό δολάριο είναι σαν μια “θηλιά στο λαιμό” για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων και ασκεί πίεση στον χρυσό παρά το αυξημένο ρίσκο”, έγραψε ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank AG. Ωστόσο, η πολιτική της Fed θα παραμείνει επεκτατική για χρόνια, οπότε «η δυναμική του δολαρίου είναι σχεδόν απίθανο να διαρκέσει», είπε.
Σταθερά επιτόκια
Η ελκυστικότητα του χρυσού ως επενδυτική επιλογή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενισχύθηκε καθώς τα πραγματικά επιτόκια μειώθηκαν περαιτέρω φτάνοντας σε αρνητικά επίπεδα. Από τις αρχές Αυγούστου, τα επιτόκια αυτά ήταν σταθερά και θα χρειαστεί να αυξηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό προκειμένου να υποχωρήσουν χαμηλότερα.
Με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη να επιβραδύνεται καθώς ο ιός αναζωπυρώνεται, ο πληθωρισμός είναι απίθανο να απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές, σύμφωνα με τον Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A/S.
Βασικά ορόσημα
Η πτώση του χρυσού αυτή την εβδομάδα επιταχύνθηκε, αφού υποχώρησε κάτω από τον μέσο όρο των 50 ημερών, τον οποίο οι τεχνικοί δείκτες μπορούν να θεωρήσουν ως σήμα για πωλήσεις. Το επόμενο βασικό σημείο στήριξης για το μέταλλο – ο κινητός μέσος όρος των 100 ημερών – θα πρέπει να παρέχει κάποια αντίσταση κατά την πτώση των τιμών. Ωστόσο, τυχόν υποχώρηση κάτω και από αυτό το επίπεδο θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω πωλήσεις. Η spot τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,6% και διαπραγματεύονταν στα στα 1.852 δολ. ανά ουγγιά νωρίτερα την Πέμπτη, οδεύοντας προς το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιούλιο.
Η κίνηση των ETF
Ο αγαπημένος τρόπος των επενδυτών κατά την αγορά χρυσού φέτος, ήταν μέσω των ETFs. Αφού ο χρυσός υποχώρησε τη Δευτέρα, τα ETFs σημείωσαν τις μεγαλύτερες εισροές τους εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν στην πτώση. Ωστόσο, η νέα υποχώρηση των τιμών την επόμενη ημέρα, δεν πυροδότησε το ίδιο ενδιαφέρον, ενώ ορισμένοι προχώρησαν σε πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η μείωση συνεχίστηκε και την Τετάρτη.
«Τα ETFs αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και τώρα σταματούν να δουν τι θα συμβεί», δήλωσε ο Georgette Boele, αναλυτής του κλάδου πολύτιμων μετάλλων στην ABN Amro Bank NV. “Εάν συνεχιστεί η αδυναμία, θα πουλήσουν ξανά γρήγορα.”
Αβεβαιότητα για τις εκλογές
Τα τελευταία 20 χρόνια, ο χρυσός τείνει να σημειώνει διακυμάνσεις τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τον πιθανό αντίκτυπο στο δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς και τον παγκόσμιο πολιτικό κίνδυνο. Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι δυνητικά οι πιο τεταμένες που υπήρξαν εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας αβεβαιότητα που σίγουρα θα επηρεάσει την πορεία του χρυσού.