Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του δυτικού κόσμου εκτιμάται ότι συγκέντρωσαν τα περισσότερα μετρητά από οποιαδήποτε άλλη περίοδο μετά τη Μεγάλη Ύφεση και οι επενδυτές αναμένουν να μάθουν πώς θα τα αξιοποιήσουν.

Οι πέντε κορυφαίοι του κλάδου -ξεκινώντας από τη Royal Dutch Shell και την TotalEnergies, που δημοσιεύουν τα κέρδη τους την Πέμπτη- θα ανακοινώσουν συνολικά περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από τις αρχές του 2008. Η ισχυρή ζήτηση για αργό πετρέλαιο, η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και χημικών προϊόντων και η ανάκαμψη του κλάδου διύλισης είναι πιθανό να αποτελούν τους κύριους παράγοντες.

Ένα αισιόδοξο σύνολο αποτελεσμάτων θα σηματοδοτήσει μία αξιοσημείωτη ανάκαμψη μετά από το οδυνηρό 2020, κατά το οποίο οι ισχυρές πετρελαϊκές εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν το κόστος και τους εργαζόμενους τους, να παγώσουν τα σχέδια δαπανών και να επιβαρυνθούν με χρέη.

Η Shell και η BP κατέφυγαν ακόμη και στην περικοπή των περίφημων υψηλών μερισμάτων τους. Οι μέτοχοι αγωνιούν τώρα για το εάν οι εταιρείες θα επιστρέψουν τα τεράστια κέρδη τους μέσω υψηλότερων μερισμάτων ή επαναγορών μετοχών – ή θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Βλέπουμε πραγματικά ισχυρά αποτελέσματα από την πλευρά των ελεύθερων ταμειακών ροών», δήλωσε ο Noah Barrett, αναλυτής της Janus Henderson Investors με έδρα το Ντένβερ, η οποία έχει υπό διαχείριση 428 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Exxon Mobil και η Chevron ανακοινώνουν αποτελέσματα την Παρασκευή και η BP στις 2 Νοεμβρίου.

Cash Bonanza

Μερίσματα και επαναγορές μετοχών

Τα στελέχη των εισηγμένων πετρελαϊκών εταιρειών μέχρι στιγμής επιθυμούν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για πειθαρχία στις δαπάνες, ακόμη και ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων που σε άλλη περίπτωση θα πυροδοτούσε σειρά δαπανών για νέα μεγάλα έργα.

Αντίθετα, επικεντρώνονται στην αποπληρωμή χρεών και στην επιστροφή μετρητών στους μετόχους μετά από μια δεκαετία αδύναμων οικονομικών επιδόσεων ακόμη και πριν από την πανδημία, καθώς και στους αναδυόμενους κινδύνους που θέτει η ενεργειακή μετάβαση.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές της Exxon θα επικεντρωθούν στις “αυξητικές αποδόσεις των μετόχων” αυτό το τρίμηνο, έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Η Chevron έχει επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει την επαναγορά των μετοχών της, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Η BP μπορεί να ανακοινώσει σταδιακές επαναγορές μετοχών αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, ενώ η Shell ενδέχεται να αναστείλει περαιτέρω τις αποπληρωμές μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, έγραψε ο αναλυτής της Jefferies, Τζάκομο Ρομέο.

Η γαλλική TotalEnergies έχει ήδη υποσχεθεί να αγοράσει μετοχές αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο.

Οι άλλες επιλογές

Ωστόσο, οι εξαγορές και τα μερίσματα δεν είναι η μόνη επιλογή για όλα αυτά τα μετρητά. Με την Ευρώπη και την Ασία να στερούνται φυσικού αερίου και τις ΗΠΑ και την Ινδία να ζητούν από τον ΟΠΕΚ+ να παράγει περισσότερο πετρέλαιο, το κίνητρο κέρδους με γεωτρήσεις για περισσότερα ορυκτά καύσιμα αυξάνεται, καθώς οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2022.

Τα στελέχη θα πρέπει να είναι προσεκτικά στην υπερδέσμευση για τις αποδόσεις των μετόχων, επειδή οι καλές στιγμές μπορεί να μην διαρκέσουν, σύμφωνα με την HSBC.

«Όσο ισχυρές και αν είναι οι βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές προοπτικές για τον κλάδο, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά το τελευταίο ράλι είναι βιώσιμες», δήλωσε ο αναλυτής Gordon Gray με έδρα το Λονδίνο.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση