Κλιμακώνεται ο πόλεμος δισεκατομμυρίων που έχει ξεσπάσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μετά την απόφαση 12 εκ των πλουσιότερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν την ευρωπαϊκή Super League.

Η ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση της νέας λίγκας ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αμερικανική τράπεζα JPMorgan προκάλεσε κατακραυγή των οπαδών, των κυβερνήσεων αλλά και της UEFA.

Μάλιστα, σε απάντηση η UEFA εξετάζει τώρα μια πρόταση χρηματοδότησης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Centricus, για τη χρηματοδότηση ενός ανανεωμένου Champions League, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Η εν λόγω αντιπαράθεση αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του πιο δημοφιλούς παιχνιδιού στον κόσμο σε μία παγκόσμια επιχείρηση, αλλά και της νέα οικονομικής πραγματικότητας που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με επικεφαλής συλλόγους από την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ομάδες με τεράστιες βάσεις θαυμαστών και σημαντικά χρέη επιδιώκουν να αποσπάσουν περισσότερα μετρητά από τα δικαιώματα μετάδοσης και να στηρίξουν τα έσοδα τους μετά από ένα χρόνο με άδεια από φιλάθλους γήπεδα.

Από τις ομάδες που έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στο Super League που υποστηρίζεται από την JPMorgan, όλες πλην ελαχίστων έκλεισαν την περασμένη σεζόν στο “κόκκινο” και τουλάχιστον οκτώ έχουν καθαρό χρέος που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την λογιστική εταιρεία KPMG.

Heavy on Their Shoulders

Αυτό που ακολουθεί είναι πιθανό να αποτελέσει μία ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη διπλωματική κίνηση.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της UEFA Aleksander Ceferin χαρακτήρισε την «ανταρσία» των συλλόγων ως «μαχαιριά στο πρόσωπο» για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου, ενώ η οργάνωσή δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα: από τη δικαστική οδό έως τον αποκλεισμό ομάδων και παικτών από διεθνή τουρνουά ποδοσφαίρου – προκειμένου να «βάλει φρένο» στα σχέδια τους.

Η Centricus βρίσκεται σε συνομιλίες με την UEFA εδώ και αρκετούς μήνες για τη χρηματοδότηση των ομάδων, ανέφερε πηγή. Η εταιρεία επενδύσεων συζήτησε ένα αρχικό πακέτο περίπου 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αυξήθηκε μετά την πρόταση της Super League, κατά τις πληροφορίες.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν είναι σίγουρο ότι η UEFA και η Centricus, με έδρα το Λονδίνο, θα καταλήξουν σε συμφωνία, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Η UEFA θα πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό της την Τρίτη.

Η νέα κίνηση της Super League προκάλεσε και αντιδράσεις κορυφαίων πολιτικών ηγετών. Από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μέχρι τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Έρικιο Λέτα που εξέφρασαν την ανησυχία τους, ενώ από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επαίνεσε τους γαλλικούς συλλόγους που δεν έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής.

Το hashtag #SayNoToEuropeanSuperLeague έχει γίνει πολύ δημοφιλές στο Twitter.

Αν και η απόσχιση των ομάδων είχε τεθεί επί τάπητος εδώ και χρόνια, η υλοποίηση της έχει τις ρίζες της σε μια πρόταση – γνωστή ως Project Big Picture – που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τους δισεκατομμυριούχους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ πέρυσι.

Τα σχέδια πρότειναν τη διάρθρωση της δομής της αγγλικής Premier League, του πιο προσοδοφόρου εθνικού διαγωνισμού της Ευρώπης, προκειμένου να δώσει στους μεγαλύτερους συλλόγους περισσότερη ισχύ στο μέλλον. Αν και η ιδέα απορρίφθηκε από τη λίγκα, ωστόσο άνοιξε το δρόμο για την αναμόρφωση του παιχνιδιού.

Unprofitable

Οι κινήσεις για τη δημιουργία ενός κλειστού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος άρχισαν να ενισχύονται καθώς η πανδημία έπληξε το ποδόσφαιρο σκληρά, με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να ζητούνν εκπτώσεις από τους συλλόγους και τις κυβερνήσεις να εμφανίζονται απρόθυμες να διασώσουν εκείνους που επλήγησαν από τα μειωμένα έσοδα του αγώνα.

Συνολικά, οι 20 κορυφαίοι σύλλογοι δέχθηκαν από την πανδημία πλήγμα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Deloitte.

«Ο Covid έδωσε την ευκαιρία στους συλλόγους να προσπαθήσουν να επιβάλουν αυτήν την πρόταση με το σκεπτικό ότι πρέπει να διορθώσουν τις οικονομικές ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία”, δήλωσε ο Κιέραν Μαγκουάιρ λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Η ιδέα ότι οι μεγαλύτεροι, πιο επιτυχημένοι σύλλογοι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα πρέπει να αγωνίζονται μεταξύ τους,  ήταν αυτή που στήριξε την δημιουργία του αρχικού διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1955.

Το τουρνουά περιλάμβανε μόνο τους πρωταθλητές των εθνικών πρωταθλημάτων – συν τον κάτοχο του τροπαίου – μέχρι τη δεκαετία του 1990, με τη λίστα των νικητών, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα, της Μίλαν και της Γιουβέντους, αλλά και μικρότερων συλλόγων όπως ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου, η Νότιγχαμ Φόρεστ και η ολλανδική Φέγενορντ. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στο Champions League, διασφαλίζοντας αποτελεσματικά ότι οι μεγάλοι σύλλογοι θα παρέμεναν στον αγώνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι υποστηρικτές της νέα λίγκας εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει μία πιο συναρπαστική διοργάνωση επειδή οι κορυφαίες ομάδες θα παίζουν μεταξύ τους πιο συχνά. Θα είναι επίσης πιο επικερδές για αυτούς, με τη μόνιμη συμμετοχή να αντικαθιστά την αβεβαιότητα του Champions League, του οποίου οι ομάδες πρέπει να προκρίνονται ετησίως ή να κινδυνεύουν να χάσουν τα έσοδα από τις εκπομπές και τις χορηγίες.

«Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το φέρουμε στο σημείο που του αξίζει στον πλανήτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Περέζ. «Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4 εκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους».

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωπαϊκή Super League: Όλες οι λεπτομέρειες για την κίνηση των 12 κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης που ταράζει τα θεμέλια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

JPMorgan: Έτοιμη να υποστηρίξει με €4 δισ. τη νέα Ευρωπαϊκή Super League

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση