ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε όλα τα τουριστικά hotspots της Νότιας Ευρώπης, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ετοιμάζονται και να ελπίζουν, γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg, αναφερόμενο και στην Ελλάδα.
Οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό συνεχίζονται, αλλά θα περάσουν μήνες μέχρι να χορηγηθούν αρκετές δόσεις ώστε ο κόσμος να αρχίσει να γεμίζει και πάλι αεροπλάνα, να κάνει κρουαζιέρες ή να συχνάζει σε μπαρ γεμάτα κόσμο δίπλα στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.
Υπάρχει η προσδοκία ότι η σεζόν θα είναι καλύτερη από το 2020, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Στη Σαντορίνη, πέρυσι κατέπλευσαν μόλις τρία κρουαζιερόπλοια, από περίπου 600 το 2019. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη δείχνουν ότι οι διανυκτερεύσεις τουριστών σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα μειώθηκαν τουλάχιστον 70% και προειδοποίησε τον κλάδο να ετοιμάζεται για άλλη μία «ήσυχη» χρονιά.
«Οι τουριστικές ροές δεν αναμένεται να επιστρέψουν πλήρως στα προ κρίσης επίπεδα το 2021», ανέφερε η Κομισιόν. Στην Ιταλία, ο τουρισμός θα μείνει πίσω από την ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομμίας, καθώς οι επισκέπτες «επιστρέφουν σταδιακά όσο μειώνεται η αβεβαιότητα».
Ζητούνται τουρίστες
Για όσους δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο αυτό είναι εμφανές ήδη από το πρώτο δίμηνο. Ο Πάολο Μάνκα, διευθυντής της αλυσίδας Felix Hotels στη Σαρδηνία, λέει ότι υπό κανονικές συνθήκες οι κρατήσεις που θα είχε για το καλοκαίρι θα ήταν ήδη στο 30% . Αντ’ αυτού, είναι σχεδόν μηδενικές.
Είναι μια δύσκολη κατάσταση για τους ξενοδόχους, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν το κόστος συντήρησης και να είναι αναγκασμένοι να προχωρούν σε προσλήψεις χωρίς να ξέρουν αν θα έχουν καν εισόδημα ή πόσο θα είναι αυτό.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι χωρίς να γνωρίζουμε αν μπορούμε να ανοίξουμε», δήλωσε ο Μανώλης Καραμολέγκος, ιδιοκτήτης του Meltemi Hotels and Resorts στη Σαντορίνη και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις προετοιμασίες για την τελευταία στιγμή», προσθέτει.
Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για πολλές περιοχές της Νότιας Ευρώπης. Αντιπροσωπεύει το 21% της οικονομίας στην Ελλάδα και το 17% στην Πορτογαλία. Μάλιστα, σε περιοχές που δεν έχουν άλλες βιομηχανίες, αποτελεί τον βασικό εργοδότη, παρέχοντας ζωτικό εισόδημα για τις οικογένειες και στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες.
Οι προοπτικές θα βελτιωθούν καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και θα υπάρξουν σίγουρα κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, η εμφάνιση ανθεκτικών στα εμβόλια στελεχών του νέου κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
Ακόμα κι αν υπάρξει αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, τα οφέλη δεν επιμεριστούν ομοιόμορφα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι θα ευνοηθούν οι κρατήσεις σε εγχώριους προορισμούς ή σε περιοχές στις οποίες υπάρχει οδική πρόσβαση σε βάρος προορισμών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Εν τω μεταξύ, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά αργά, οι κυβερνήσεις αναζητούν οποιαδήποτε ευκαιρία να βοηθήσουν τον τουρισμό.
Η Ελλάδα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα πιστοποιητικό ώστε όσοι εμβολιάζονται να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Μάλιστα, έχει ήδη συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ, το οποίο έρχεται πρώτο στον κόσμο στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.
Η TUI, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι εμμένει στο σχέδιο να προσφέρει τα 4/5 του συνήθους προγράμματος διακοπών της αυτό το καλοκαίρι. Εκτιμά ότι ο γρήγορος ρυθμός διάθεσης εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει τη ζήτηση από τους Βρετανούς τουρίστες.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό της. Ο υπουργός Μεταφορών, Γκρατν Σαπς, ενημέρωσε τους Βρετανούς αυτήν την εβδομάδα να μην προχωρούν σε κρατήσεις για διακοπές, δεδομένης της αβεβαιότητας.
Ορισμένα ξενοδοχεία στη Νότια Ευρώπη βλέπουν ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση, η οποία θα αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι εντελώς, την τρύπα που έχουν στα έσοδα. Επίσης, παρ’ όλο που τα εμβόλια θα βάλουν κάποια στιγμή τέλος στους περιορισμούς που ισχύουν, δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα γίνει αυτό.
«Χρειαζόμαστε ακριβή στοιχεία από την κυβέρνηση, όσον αφορά τις οδηγίες ασφαλείας και τα πρωτόκολλα, για να μπορούμε προγραμματίσουμε τις κινήσεις μας», λέει ο ξενοδόχος Μάνκα. «Για τον τουρισμό, η έλλειψη σαφήνειας είναι τόσο επιβλαβής όσο η ίδια η Covid», προσθέτει.
Διαβάστε ακόμα:
Στρατηγική συνεργασία για τον τουρισμό υπέγραψαν Ισραήλ και Ελλάδα
Economist: Οι ενδοιασμοί για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και γιατί στο τέλος μάλλον θα καμφθούν
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του Bloomberg στην Αθήνα
- Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία στην Αθήνα(Upd)
- Τα νέα πονταρίσματα των αναλυτών σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil
- Χριστίνα Αλεξοπούλου για διαγραφή Σαμαρά: «Ανθέλληνες υπάρχουν πολλοί, Σαμαράς όμως ένας!»