ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πλουσιότερος άνδρας στη Γαλλία ήταν αυτός που ξεκίνησε τις ενέργειες οι οποίες τελικά οδήγησαν το μεγαλύτερο όμιλο ειδών πολυτελείας του κόσμου να ανακοινώσει ότι αποφάσισε να μην εξαγοράσει τελικά το κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Από την πλευρά της η αμερικανική εταιρεία μήνυσε την LVMH σε μία προσπάθεια να συνεχιστεί η διαδικασία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Louis Vuitton, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την εταιρεία να καθυστερήσει τη συμφωνία για λόγους που σχετίζονταν με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Γαλλίας. Η Tiffany υποστήριξε ότι η LVMH προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τις διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν στις ΗΠΑ ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και την πανδημία Covid-19, για να πετύχει χαμηλότερη τιμή.
Παρόλο που δεν υπάρχει πρόστιμο για την ακύρωση της συμφωνίας και η LVMH θα μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς κυβερνητική παρέμβαση, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει κινδύνους. Η αγωγή της Tiffany στο Ντελαγουέρ είχε στόχο να διατηρήσει σε ισχύ το συμβόλαιο του γαλλικού κολοσσού για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Άλλωστε η φήμη του Arnault ως επιτυχημένου διαπραγματευτή συμφωνιών θα μπορούσε να πληγεί. Ο μεγιστάνας έχει χτίσει την περιουσία του και την αυτοκρατορία ειδών πολυτελείας μετά από δεκαετίες επιτυχημένων συγχωνεύσεων και εξαγορών, συγκεντρώνοντας κάτω από την ομπρέλα του περιζήτητα εμπορικά σήματα όπως ο Christian Dior και η Moët & Chandon Champagne.
Ο Arnault βρίσκεται στην 4η θέση της κατάταξης με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, παρόλο που η περιουσία του συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.
Η μετοχή της LVMH υποχωρούσε κατά 0,5% το πρωί της Πέμπτης στο Παρίσι, μία ημέρα μετά την πτώση κατά 6,4% που κατέγραψε η μετοχή της Tiffany στη Νέα Υόρκη.
Η γαλλική εταιρεία παρέθεσε μια επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian σχετικά με την εμπορική διαμάχη της χώρας με τις ΗΠΑ ως λόγο για να ακυρωθεί η συμφωνία. Μία πηγή ανέφερε ότι ο δισεκατομμυριούχος επικοινώνησε προσωπικά με την κυβέρνηση για να συζητήσει το θέμα.
Υπουργείο Εξωτερικών
Ο Arnault αρχικά ζήτησε υποστήριξη από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο τον απέρριψε, πριν πάει στο υπουργείο Εξωτερικών. Εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα. Το υπουργείο Οικονομικών επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο CFO της LVMH Jean-Jacques Guiony ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη εάν η εταιρεία ζήτησε βοήθεια από την κυβέρνηση. Η απάντησή του: «Πρέπει να αστειεύεστε. Πιστεύετε σοβαρά ότι στείλαμε την επιστολή; Δεν θέλω καν να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση”.
Μία πηγή αναφέρει ότι η επιστολή έχει χαρακτήρα καθοδήγησης σχετικά με τη διαφωνία για τους δασμούς, αν και η LVMH δήλωσε την Τετάρτη ότι «έδινε οδηγίες» στην εταιρεία να αναβάλει την εξαγορά μέχρι τις 6 Ιανουαρίου και τη χαρακτήρισε ως έναν από τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία δεν θα ολοκληρωθεί.
Στη Γαλλία, όπως και αλλού στην Ευρώπη, ορισμένοι επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν στενές σχέσεις με τα πρόσωπα που βρίσκονται στην εξουσία. Πριν από την εκλογή του Emmanuel Macron το 2017, ο δισεκατομμυριούχος είχε υποστηρίξει δημόσια τον υποψήφιο. Πιο πρόσφατα, ο Arnault επαίνεσε το έργο του Macron για τη βελτίωση της εικόνας της Γαλλίας μεταξύ των διεθνών επενδυτών.
Η σύζυγος του Macron, Brigitte, έχει στενές σχέσεις με την κόρη του Arnault, Delphine. Η πρώην δασκάλα του σχολείου είχε αρκετά μέλη της οικογένειας του Arnault μαθητές της στο παρελθόν, σύμφωνα με όσα αναφέρουν βιβλία που αφορούν το ζευγάρι. Επίσης η ίδια φωτογραφίζεται συχνά φορώντας Louis Vuitton φορέματα.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!