ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το στόχο του 2%
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η υπό ανάκαμψη ευρωπαϊκή οικονομία είναι εάν οι αρχές μπορούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για να μεταμορφώσουν τις δυνατότητές της, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η πρωτοφανής νομισματική και δημοσιονομική στήριξη αλλά και η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών στη Ευρώπη έχουν φέρει την οικονομία της ΕΕ στο σημείο να “ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό, τι περιμέναμε”, ανάφερε η κ. Λαγκάρντ στην εκπομπή “The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations”, της τηλεόρασης του Bloomberg και πρόσθεσε: “Η Ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα παραγωγής πριν από την πανδημία και μάλιστα πριν το τέλος του τρέχοντος έτους”.
Το σημαντικότερο τεστ που καλείται να περάσει η ΕΕ είναι το πως θα καταφέρει να γεφυρώσει επιτέλους το χάσμα ανάμεσα σε βορρά και νότο, να μειώσει τις ανισότητες που αυξάνονται λόγω πανδημίας και να μεταβεί σε μία περισσότερο βιώσιμη οικονομία παρατήρησε η Λαγκάρντ.
Τα σχόλια της προέδρου εστιάζουν στα πάγια προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπήρχαν και πριν από την πανδημία κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, όταν οι αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις ανάγκασαν την ΕΚΤ να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της εξαιρετικά χαλαρή.
Η Λαγκάρντ, η θητεία της οποίας ξεκίνησε στα τέλη του 2019, στη συνέχεια ανακοίνωσε το μεγαλύτερο μέτρο τόνωσης μέχρι τώρα, ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων).
Διαχείριση της κρίσης
Μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον “καλό συντονισμό” των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κατά την πανδημική κρίση, η Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη θα διδαχθούν από αυτήν την εμπειρία. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρωτοφανές πακέτο στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ένα μείγμα δανείων και επιχορηγήσεων που προορίζονται για την τόνωση της ανάπτυξης.
Το ταμείο «πρόκειται να συμβάλλει στη οικονομική σύγκλιση των κρατών μελών και στη μείωση του χάσματος ανάμεσα σε βορρά και νότο”, τόνισε. «Σίγουρα αυτή είναι η πρόθεση», συμπλήρωσε.
Μια βασική πρόκληση θα είναι επίσης η αποκατάσταση της ζημιάς σε ορισμένες πτυχές της αγοράς εργασίας, όπου οι γυναίκες και οι νέοι ήταν οι πλέον ευάλωτοι στην απώλεια της εργασίας τους, είπε.
Αυτό απηχεί τις ανησυχίες των άλλων κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Fed, ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα πάρει χρόνο για να προσεγγίσει εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιβράδυναν τον ρυθμό αγοράς των ομολόγων λόγω πανδημίας, κρίνοντας ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να διατηρηθεί με ελαφρώς λιγότερη υποστήριξη.
Η Λαγκάρντ προειδοποίησε τότε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητήσουμε περαιτέρω βήματα για τη μείωση της στήριξης, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού και της παγκόσμιας κρίσης εφοδιασμού.