ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεχάστε τις μάσκες και τα γάντια μίας χρήσης. Ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή του κοροναϊού είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με ιατρικό σύμβουλο αεροπορικών εταιρειών.
Ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ στα καθίσματα ή στις χειρολαβές των καθισμάτων, οπότε η φυσική επαφή με άλλο άτομο αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης σε μια πτήση, δήλωσε ο David Powell, γιατρός και ιατρικός σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Οι μάσκες και τα γάντια κάνουν καλύτερη δουλειά στην εξάπλωση των μικροβίων, παρά στην εξαφάνιση τους, τόνισε.
Όσο η ανησυχία για το μέγεθος της εξάπλωσης του ιού κορυφώνεται, οι αεροπορικές εταιρείες από την United Airlines Holdings Inc. μέχρι την Cathay Pacific Airways Ltd. ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις προς την Κίνα. Ακολουθεί μέρος της συνέντευξης του Powell. Η IATA αντιπροσωπεύει περίπου 290 αεροπορικές εταιρείες και περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας.
Ε: Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό σε αεροπλάνο;
Α: Ο κίνδυνος σοβαρής ιογενούς μόλυνσης σε αεροσκάφος είναι χαμηλός. Η παροχή αέρα σ’ ένα σύγχρονο αεροπλάνο είναι πολύ διαφορετική από μια κινηματογραφική αίθουσα ή ένα κτίριο γραφείων. Πρόκειται για ένα συνδυασμό φρέσκου αέρα και ανακυκλωμένου αέρα, σε αναλογία περίπου 50% έκαστο. Ο ανακυκλωμένος αέρας διέρχεται από φίλτρα ακριβώς του ίδιου τύπου που χρησιμοποιούμε σε χειρουργεία. Αυτός ο παρεχόμενος αέρας είναι εγγυημένο ότι είναι 99,97% (ή και περισσότερο) χωρίς ιούς και άλλα σωματίδια. Ο κίνδυνος, εάν υπάρχει, δεν προέρχεται από τον παρεχόμενο αέρα. Προέρχεται από άλλους ανθρώπους.
Ε: Ποιες είναι οι πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό αγγίζοντας τα καθίσματα, το υποβραχιόνιο ή οποιοδήποτε από τα αντικείμενα ενός αεροπλάνου;
Α: Οι ιοί και άλλα μικρόβια θέλουν να ζουν σε ζωντανές επιφάνειες όπως εμείς. Με τη χειραψία υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος σε σχέση με κάποια στεγνή επιφάνεια που δεν έχει βιολογικό υλικό επάνω της. Η επιβίωση των ιών στις επιφάνειες δεν είναι μεγάλη, επομένως πιστεύεται ότι ο τακτικός καθαρισμός και, στη συνέχεια, ο επιπλέον καθαρισμός σε περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί μολυσμένος, είναι η κατάλληλη διαδικασία. Θα σταματήσουν οι άνθρωποι να μπαίνουν μαζί σε αεροπλάνο; Θα απαντούσα ρωτώντας: Θα σταματήσω να πηγαίνω σε ταινίες, σε αθλητικές δραστηριότητες, σε συναυλίες ή σε συνέδρια; Δεν το νομίζω.
Ε: Τι είναι σημαντικό να κάνει κάποιος αν βρίσκεται σε αεροπλάνο προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα μολυνθεί;
Α: Η υγιεινή των χεριών – επειδή αντίθετα από ότι πιστεύουν οι άνθρωποι, τα χέρια είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ιοί αυτοί εξαπλώθηκαν περισσότερο. Στην κορυφή της λίστας είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, η απολύμανση των χεριών ή και τα δύο. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Αν βήχετε ή φτερνίζετε, είναι σημαντικό να καλύψετε το πρόσωπό σας με ένα μανίκι. Καλύτερα ακόμη, με ένα χαρτομάντηλο που στη συνέχεια θα πετάξετε με προσοχή και στη συνέχεια θα απολυμάνετε και πάλι τα χέρια σας. Το πλύσιμο των χεριών σας και το σκούπισμα τους είναι η καλύτερη διαδικασία. Όταν αυτό δεν είναι εύκολο, το απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα είναι μια καλή, δεύτερη λύση.
Ε: Η χρήση μάσκας και γαντιών δεν βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων;
Α: Πρώτα απ ‘ όλα, οι μάσκες. Υπάρχουν πολύ περιορισμένες αποδείξεις για όφελος, εάν υπάρχει, σε μια περιστασιακή κατάσταση. Οι μάσκες είναι χρήσιμες για όσους δεν αισθάνονται καλά και θέλουν να προστατέψουν τους άλλους ανθρώπους που είναι γύρω τους. Αλλά η χρήση μάσκας όλη την ώρα θα είναι αναποτελεσματική. Θα επιτρέψει τη μετάδοση ιών γύρω από αυτή, μέσα από αυτή και ακόμη χειρότερα, εάν υγρανθεί, θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος την ανάπτυξη ιών και βακτηριδίων. Τα γάντια είναι ίσως ακόμη χειρότερα, επειδή οι άνθρωποι βάζουν γάντια και έπειτα αγγίζουν ότι θα άγγιζαν και με τα χέρια τους. Έτσι αποτελούν απλώς έναν άλλο τρόπο μεταφοράς μικροοργανισμών. Και μέσα στα γάντια, τα χέρια σας ζεσταίνονται και ιδρώνουν, πράγμα που δημιουργεί ένα πολύ καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μικροβίων.
Ερ: Το κλείσιμο των συνόρων είναι η απάντηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού;
Α: Ένα πράγμα που έχει αλλάξει στον κόσμο είναι η ικανότητα των λοιμώξεων να ταξιδεύουν γρήγορα από τη μία τοποθεσία στην άλλη και είναι αλήθεια ότι η αεροπορία αποτελεί μέρος αυτής της αλλαγής. Ταυτόχρονα, η αεροπορία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των επιδημιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε συνεργαστεί με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την ΙΑΤΑ που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Εάν οι χώρες απλώς έκλειναν τα σύνορα κατά τη διάρκεια εμφάνισης ασθενειών, όπως συνέβη στη Δυτική Αφρική με την Έμπολα, αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Κατά τη διάρκεια αυτού του ξεσπάσματος, η χώρα πάλεψε ενώ δεν μπορούσαν να βγάλουν βιολογικά δείγματα. Ο οικονομικός αντίκτυπος του αποκλεισμού επιδείνωσε την κατάσταση. Οι γενικές απαγορεύσεις ταξιδιού μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Μπορεί να αναγκάσουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν κρυφά, πράγμα που σημαίνει ότι χάνεται ο έλεγχος.
Ε: Πότε μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει;
Α: Ο αριθμός των περιστατικών συνεχίζει να αυξάνεται περίπου κατά 16% έως 20% κάθε μέρα. Μέχρι να φθάσουμε στο σημείο όπου τα ποσοστά αυτά θα αρχίσουν να μειώνονται, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι γυρίσαμε σελίδα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ