ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μερικές από τις μεγαλύτερες γκαλερί του κόσμου και ο πιο ακριβοπληρωμένος καλλιτέχνης εν ζωή, έλαβαν εκατομμύρια δολάρια από τα κρατικά δάνεια που παρείχαν οι ΗΠΑ προς τις μικρές επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας.
Οι γκαλερί Gagosian, David Zwirner, Pace και Hauser & Wirth ήταν από τους μεγαλύτερους αποδέκτες βοήθειας που δόθηκε σε περισσότερες από 3.000 εταιρείες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «έμποροι τέχνης», με κάθε βοήθεια να κυμαίνεται από 1 εκατομμύριο έως 5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων τη Δευτέρα. Μεγάλα στούντιο καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου αυτού του Jeff Koons, έλαβαν επίσης κρατική βοήθεια.
Το πρόγραμμα βοήθειας (Paycheck Protection Program) ύψους 669 δισεκατομμυρίων δολαρίων προοριζόταν να βοηθήσει τις μικρές εταιρείες να καλύψουν τις μισθοδοσίες και άλλα εγκεκριμένα κόστη κατά τη διάρκεια του lockdown. Ορισμένες γκαλερί τέχνης έχουν βάλει σε διαθεσιμότητα ή και έχουν απολύσει προσωπικό από τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ, πολλές από τις μικρότερες γκαλερί, εκείνες που έχουν ασταθή ταμειακή ροή ή δεν έχουν μισθοδοσία, δεν έλαβαν κρατική βοήθεια, τονίζοντας τις ανισότητες στον κόσμο της τέχνης που αντικατοπτρίζουν παράλληλα τις ανομοιότητες στην παροχή της ομοσπονδιακής βοήθειας σε όλη την υπόλοιπη χώρα.
Η Gagosian Gallery Inc., η οποία απασχολεί περίπου 300 υπαλλήλους και 18 καταστήματα παγκοσμίως, έλαβε μεταξύ 2 και 5 εκατομμυρίων δολαρίων και απαριθμούσε 203 θέσεις εργασίας στη βάση δεδομένων SBA.
Ο Zwirner πήρε ένα δάνειο μεταξύ 2 εκατ. έως 5 εκατ. δολάρια ως γκαλερί David Zwirner Inc. και ένα δεύτερο, από 1 εκατομμύριο έως 2 εκατομμύρια δολάρια, ως Zwirner Gallery LLC, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία δεν ανέφεραν τον αριθμό θέσεων εργασία που διατηρήθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα, η γκαλερί είπε ότι έκοψε 40 θέσεις εργασίας, ή 20%, στις έξι γκαλερί της παγκοσμίως, σύμφωνα με το ArtNews.com.
Το δάνειο κάλυπτε έξοδα όπως μισθοδοσία και παροχές από τις αρχές Απριλίου έως αρχές Ιουνίου και δεν υπήρξαν απολύσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τη Sarah Goulet, εκπρόσωπο της Zwirner. Οι πρόσφατες περικοπές θα αντισταθμιστούν από νέες προσλήψεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση περίπου 15% του προσωπικού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, υποστήριξε. Ο εκπρόσωπος της Gagosian αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η γκαλερί Pace, η οποία έλαβε 2 εκατομμύρια έως 5 εκατομμύρια δολάρια, συμμετείχε στο πρόγραμμα PPP για την προστασία των θέσεων εργασίας και όλα τα χρήματα πήγαν στους υπαλλήλους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Amelia Redgrift. Η γκαλερί έθεσε σε διαθεσιμότητα περίπου το 1/4 του προσωπικού της που εδρεύει στις ΗΠΑ, για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επιχείρησης, είπε.
Η McCarthy Studios στο Λος Άντζελες πήρε δάνειο 480.000 δολάρια για να διατηρήσει 36 θέσεις εργασίας, ολόκληρο το προσωπικό, δήλωσε η Karen McCarthy, η οποία είναι σύζυγος του καλλιτέχνη Paul McCarthy και βοηθός του.
Ο Jeff Koons, του οποίου ένα γλυπτό πουλήθηκε πέρυσι έναντι 91 εκατ. δολαρίων, έλαβε 1 εκατομμύριο έως 2 εκατομμύρια δολάρια βοήθεια για να διατηρήσει 53 θέσεις εργασίας. Δεν σχολίασε το γεγονός.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι 14 επιχειρήσεις έλαβαν δάνεια από 1 εκατομμύριο έως 5 εκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο ποσό στην κατηγορία των γκαλερί έργων τέχνης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών να λαμβάνουν 150.000 δολάρια ή λιγότερο. Σε εθνικό επίπεδο, το μέσο δάνειο ήταν 107.000 δολάρια σε όλες τις βιομηχανίες, ανέφεραν οι SBA και Treasury.
Δεν ήταν όλοι τυχεροί. Η Mitra Khorasheh, ιδιοκτήτρια της γκαλερί Signs and Symbols στη Νέα Υόρκη, υπέβαλε αίτηση τρεις φορές για κρατικό δάνειο και απορρίφθηκαν όλες, κάθε μία για διαφορετικό λόγο. Στην μία περίπτωση ήταν η υπηκοότητά της που δεν ήταν αμερικανική, στην άλλη η αδυναμία της να αποδείξει ότι αδυνατεί να καταβάλει τη μισθοδοσία.
«Τελικά είπα, “Ξέχασε το! Δεν θα γίνει”, είπε.
Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το κλείσιμο της μικροσκοπικής γκαλερί της στην Κάτω Ανατολική Πλευρά του Μανχάταν, προσπαθεί ακόμα να διαπραγματευτεί τη μείωση του ενοικίου με τον ιδιοκτήτη της.
«Είναι πραγματικά άδικο», είπε η Khorasheh. «Είμαι μία start up εταιρεία. Πληρώνω φόρους”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike