Οι υπερβολικά θερμές και κρύες θερμοκρασίες που σημειώνονται ολοένα και πιο συχνά καθώς επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή του πλανήτη, ευθύνονται για 5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες αντιπροσωπεύουν το 9,4% όλων των μη-φυσιολογικών θανάτων διεθνώς μεταξύ 2000 και 2019, σύμφωνα με ερευνητές που δημοσίευσαν την Τετάρτη την πρώτη μελέτη που συνδέει τις αλλαγές θερμοκρασίας με τις ετήσιες αυξήσεις της θνησιμότητας.
Αν και οι περισσότεροι θάνατοι έχουν προκληθεί από την έκθεση στο κρύο, η τάση είναι πιθανό να αντιστραφεί, καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, όπως επισήμαναν.
«Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει το μέγεθος της θνησιμότητας» καθώς ολοένα και περισσότεροι θάνατοι σχετίζονται με τη υπερθέρμανση, δήλωσε ο Yuming Guo, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Mονάς της Μελβούρνης.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από τα κύματα καύσωνα που διασχίζουν το Βόρειο Ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι.
Οι τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν οι πιο καυτές από την προ-βιομηχανική εποχή, με τα 10 θερμότερα χρόνια να καταγράφονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η παγκόσμια υπερθέρμανση συνεχίζει να επιταχύνεται, με τον πλανήτη να οδεύει σε θερμότητα περίπου 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον προ-βιομηχανικό μέσο όρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Climate Action Tracker. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι περαιτέρω αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα ήταν καταστροφική για τη ζωή στη Γη.
Υπερθέρμανση
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Mονάς στην Αυστραλία και το πανεπιστήμιο Shandong της Κίνας υπολόγισαν ότι υπήρχαν 74 επιπλέον θάνατοι από ασυνήθιστα κρύες ή θερμές θερμοκρασίες για κάθε 100.000 άτομα.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health, ανέλυσε τη θνησιμότητα σε 43 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το κρύο μειώθηκαν κατά 0,5% από το 2000 έως το 2019, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με τη θερμότητα αυξήθηκαν κατά 0,2%.
Η Ευρώπη είχε τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου ανά 100.000 άτομα λόγω της έκθεσης στη υπερβολική ζέστη, σύμφωνα με την έρευνα. Στην Υποσαχάρια Αφρική καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους, εξαιτίας της έκθεσής τους σε δριμύ ψύχος. Η μεγαλύτερη μείωση των θανάτων σημειώθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε κατοικία στη Νέα Ηράκλεια
- Γερμανία: Δυσαρεστημένοι οι πολίτες με τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην χώρα – Έρευνα
- Τζορτζ Τσούνης: Η θητεία μου στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου – Αντίο
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο» με την υποστήριξη των ΗΠΑ