ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν θέλουν να αλλάξουν τη μοίρα του ευρώ και να ενισχύσουν το νόμισμά τους, οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να κάνουν πραγματικότητα το πολυσυζητημένο Ταμείο Ανάκαμψης.
Η ανάκαμψη του κοινού νομίσματος απειλήθηκε όταν οι τέσσερις χώρες υπέρμαχοι της λιτότητας στην Ευρωζώνη (η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία) αντέδρασαν στην κοινή πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για τη δημιουργία ταμείου ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, προτείνοντας ως εναλλακτική τη χορήγηση βοήθειας με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων.
«Ο δρόμος προς την ανάκαμψη του ευρώ θα είναι πιθανότατα ανώμαλος, καθώς οι αγορές αξιολογούν τις πιθανότητες που υπάρχουν η Κομισιόν να παρουσιάσει ένα σχέδιο αποδεκτό από όλα τα κράτη μέλη», υποστηρίζει ο Gaétan Peroux, υπεύθυνος στρατηγικής της UBS Global Wealth Management. «Οι συνεχιζόμενες ενδείξεις ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο θα ανοίξουν τελικά το παράθυρο για τη διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου πάνω από το 1,10», προσθέτει.
Οι προτάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης εμπεριέχουν πολλά βασικά στοιχεία που θα μπορούσαν θεωρητικά να βοηθήσουν τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης: το χρέος θα το εκδώσει η Κομισιόν, τα χρήματα θα εκταμιεύονται μέσω επιχορηγήσεων και οι αποπληρωμές θα γίνονται μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το πόσα από αυτά θα περάσουν στο τελικό σχέδιο θα αρχίσει να διαφαίνεται αυτή την εβδομάδα με την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν.
Η έλλειψη δημοσιονομικού πλαισίου για ολόκληρη την περιοχή της Ευρωζώνης θεωρείται εδώ και χρόνια «αγκάθι» για τις φιλοδοξίες των Ευρωπαίων ηγετών να καταστήσουν το ευρώ ισχυρότερο αντίπαλο έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Το κοινό νόμισμα βρέθηκε μάλιστα τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς η Ευρώπη έγινε το επίκεντρο της πανδημίας, με τις πιο χρεωμένες χώρες του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Ισπανίας, να παρουσιάζουν τεράστιο πρόβλημα.
Τον ίδιο μήνα, τα 5ετή ιταλικά CDS – δείκτης του κινδύνου διάλυσης της ΕΕ- αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, λόγω της ανησυχίας για την πιθανότητα να ξεσπάσει νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Μετά τη γαλλογερμανική πρόταση όμως υποχώρησαν αισθητά, σε χαμηλό ενός μήνα και κάτι.
«Αυτή η πρόταση δεν διορθώνει ακόμα κάτι», έγραψε ο Kit Juckes, υπεύθυνος στρατηγικής της Societe Generale, σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Για την ώρα, είναι απλώς ένας τρόπος να «ξεριζώσουμε» τα shorts του ευρώ, έναντι τόσο του γιεν όσο και του δολαρίου. Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε στο κάτω μέρος του εύρους διακύμανσης που ισχύει από το 2014 και μετά».
Η απαισιοδοξία σχετικά με την πορεία του ευρώ είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ μετά το 2018, σύμφωνα με τον δείκτη FX Pain Index της Citigroup για το νόμισμα, δείκτη των ενεργών θέσεων των traders. Είναι ένα σημάδι για ορισμένους αναλυτές ότι έρχεται «short squeeze».
Σίγουρα, ενώ οι αντιστροφές κινδύνου μίας εβδομάδας στο ζεύγος ευρώ-δολαρίου έχουν υποχωρήσει από τότε που έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους από τον Μάρτιο την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθούν να δείχνουν μια προτίμηση για το κοινό νόμισμα, το οποίο σήμερα έφτασε να ενισχύεται έως 0,7% στις 10:17 π.μ. στο Λονδίνο, στα 1,0973 δολάρια.
«Είναι μόνο ένα βήμα και θα απαιτηθούν περισσότερα», δήλωσε ο Ned Rumpeltin, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος στην Ευρώπη στην Toronto-Dominion Bank. «Εάν μπορέσει να περάσει από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», τονίζει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κριστιάνο Ρονάλντο: Ανανέωσε με την Αλ Νασρ για 200 εκατ. ευρώ και μετοχές της ομάδας
- Δούκας: Σε «οδό Κώστα Σημίτη» θα μετονομαστεί δρόμος της Αθήνας
- Βουλγαρία: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες σε σύγκρουση τρένων
- Beige Book: Ελαφρά έως μέτρια ανάπτυξη στο τέλους του 2024 είδαν οι επιχειρηματικές επαφές της FED