ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο να αποδειχθούν ένα οικονομικό φιάσκο, ωστόσο, το Κατάρ που θα φιλοξενήσει ένα από τα επόμενα μεγάλα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα, αναμένει ότι το τουρνουά ποδοσφαίρου στα τέλη του επόμενου έτους, θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία του.
«Αναμένουμε ότι η συμβολή στην οικονομία θα ανέλθει περίπου σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Hassan Al Thawadi, Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς που χτίζει την υποδομή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Το ποσό ισοδυναμεί με περίπου 11% του ΑΕΠ της χώρας το 2019.
Η ανάλυση είναι το αποτέλεσμα μιας «μελέτης πολύ υψηλού επιπέδου», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες δεν θα γίνουν γνωστές πριν από την πραγματοποίηση του αθλητικού γεγονότος τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022.
Ωστόσο, αναμένεται ότι οι κατασκευαστικές και τουριστικές βιομηχανίες θα είναι αυτές που θα εισπράξουν τα περισσότερα οφέλη, δήλωσε ο Al Thawadi σε συνέντευξή του που θα προβληθεί ολόκληρη κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ την επόμενη εβδομάδα.
Το Κατάρ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το τουρνουά για να δείξει την ταχεία επέκτασή του από έναν μικρό “θύλακα” καταδύσεων μαργαριταριών σε μητρόπολη του Κόλπου και σε κόμβο διέλευσης. Η κατασκευή σταδίων αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος των δαπανών υποδομής που θα πραγματοποιηθούν πριν από την εκδήλωση. Άλλα έργα περιλαμβάνουν το μετρό, την επέκταση του αεροδρομίου και την κατασκευή μίας νέας πόλης. Το Bloomberg Intelligence εκτιμά τη συνολική αξία όλων αυτών των οικοδομικών σχεδίων σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Al Thawadi, ο οποίος συμμετείχε και στην προσπάθεια εξασφάλισης των δικαιωμάτων της εκδήλωσης από το Κατάρ πριν από μια δεκαετία, δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο “πρόκειται να χρησιμεύσει ως κινητήρας για την προώθηση και την επιτάχυνση πολλών από τις πρωτοβουλίες που η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να υλοποιήσει, είτε πρόκειται για αστική ανάπτυξη είτε για οικονομική διαφοροποίηση”.
Οι ανησυχίες
Το Κατάρ έχει αντιμετωπίσει πολλές κριτικές για το σχέδιό του να φιλοξενήσει το σημαντικότερο τουρνουά ποδοσφαίρου στον κόσμο, όχι μόνο για τους ισχυρισμούς περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για τις ανησυχίες ότι δεν θα είναι εύκολο για το κοινό να παρευρεθεί στους αγώνες λόγω των περιορισμένων που ισχύουν στην χώρα.
Στη συντηρητική μουσουλμανική κουλτούρα του Κατάρ, οι γυναίκες και οι άνδρες φορούν ρούχα που καλύπτουν τους ώμους και τα γόνατά τους στους περισσότερους δημόσιους χώρους και το αλκοόλ σερβίρεται μόνο σε ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, όπου τα αυστηρά standards συμπεριφοράς συνήθως δεν εφαρμόζονται.
“Όταν οι άνθρωποι επισκέπτονται μία χώρα, λαμβάνουν πάντα υπόψη τους πολιτισμούς και τους κανόνες των ανθρώπων”, είπε ο Al Thawadi για τις χώρες υποδοχής του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Οι αποφάσεις για να επιτραπούν τα ενδύματα που παραβιάζουν τους ενδυματολογικούς κώδικες της χώρας, όπως μπλουζάκια και σορτς, σε εμπορικούς χώρους θα είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτητών ιδιωτικών επιχειρήσεων, είπε, ενώ το αλκοόλ θα είναι διαθέσιμο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι ζώνες των οπαδών.
Διαβάστε ακόμα:
Κατάρ: Πώς ο βασιλιάς του LNG θα διατηρήσει την κυριαρχία του στην παγκόσμια αγορά
Ο Ηνίοχος των Δελφών στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα
Η Ελλάδα στην έκθεση βιβλίου στη Ντόχα – Συνάντηση Μενδώνη με την Σεΐχα Αλ-Μαγιάσα