«Καμπανάκι» για τους κινδύνους που επιφυλάσσει ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου κρούουν οι αναλυτές, μετά το βαρύ πλήγμα που επέφεραν στις αμερικανικές μετοχές και στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων τα αντίποινα που ανακοίνωσε το Πεκίνο.

Μεταξύ των χαμένων είναι αφενός ο κλάδος των ημιαγωγών που επηρεάζεται άμεσα από κάθε εμπορική διαμάχη, αλλά και οι τραπεζικές μετοχές που επηρεάζονται από τα επιτόκια.

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της JPMorgan Chase & Co., της Bank of America και της Citigroup, έχαναν πάνω από 2% λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Βαριές απώλειες, πάνω από 3%, κατέγραφαν επίσης οι μετοχές των Micron Technology, Texas Instruments, Intel και Apple.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί την Κίνα, μέσω Twitter, για χειραγώγηση του γιουάν και να καλεί την Federal Reserve να παρέμβει, οι αναλυτές της Wall Street κάνουν λόγο για αντίποινα τεράστιας ισχύος που σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10 θα βαθμολογούνταν με… 11!

Cowen, Chris Krueger

Ο Krueger ήταν εκείνος που έκανε λόγο για «11άρι» της Κίνας (με μέγιστο το 10), καθώς η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από τις κρατικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να αγοράζουν γεωργικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, όπως λέει, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Πεκίνο έχει βάλει στο στόχαστρο τις ξένες επιχειρήσεις, τις οποίες παρακολουθεί πλέον στενά.

«Παρότι θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει μέτρα με μεγαλύτερη άμεση επίπτωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι ανακοινώσεις του Πεκίνου ισοδυναμούν με ευθεία βολή κατά του Λευκού Οίκου και φαίνεται ότι στόχος τους ήταν να έχουν τον μέγιστο δυνατό πολιτικό αντίκτυπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Krueger.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μετά την εξέλιξη αυτή η αγορά περιμένει μια πολύ γρήγορη (και πιθανώς υπερβολική) αντίδραση από τον Λευκό Οίκο και, κατά συνέπεια, ταχύτερη κλιμάκωση των εντάσεων.

BMO, Ian Lyngen

«Η αναμονή για όσους αναρωτιούνταν πώς θα αντιδρούσε το Πεκίνο στους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ τελείωσε», ανέφερε από την πλευρά της η BMO, παραπέμποντας στη σημερινή διολίσθηση του κινεζικού νομίσματος κάτω από το όριο των 7 δολαρίων/γιουάν η οποία σημειώθηκε με τις «ευλογίες» του Πεκίνου.

Οι τελευταίες εξελίξεις, όπως επισημαίνει ο Ian Lyngen, πυροδότησαν μια αναγκαστική φυγή προς την ποιότητα, η οποία ήταν και εκείνη που οδήγησε την απόδοση του 10ετούς τίτλου του αμερικανικού Δημοσίου στο 1,74%, με τις αποδόσεις των διετών ομολόγων να ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό.

Το σημαντικότερο ερώτημα αυτήν τη στιγμή είναι για εκείνον πόσο περισσότερο θα αφήσει το Πεκίνο να διολισθήσει το γιουάν, δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο σημείο του έναντι του δολαρίου από το 2008.

Morgan Stanley, Betsy Graseck (τραπεζική αναλύτρια)

Τα μάτια όσων επενδύουν στις τράπεζες ήταν «κολλημένα στην καμπύλη των αποδόσεων την περασμένη εβδομάδα», με το tweet του Τραμπ για τους δασμούς την Πέμπτη, ανέφερε σε note της η Betsy Graseck.

Πλέον ρωτούν για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της Morgan Stanley, για τις προοπτικές, λέει χαρακτηριστικά.

Morgan Stanley, Michael Zezas (υπεύθυνος στρατηγικής)

Η δυναμική της διαπραγμάτευσης ΗΠΑ-Κίνας και οι μακροοικονομικές συνθήκες δείχνουν ότι θα δούμε πιθανόν και νέο γύρο δασμών, έγραψε ο Zezas. Συμπλήρωσε δε ότι και οι επενδυτές είναι πολύ πιθανό να συμπεριφερθούν σαν να είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει και περαιτέρω κλιμάκωση μέσα στο 2019 μέχρι οι αγορές να προεξοφλήσουν πλήρως τις επιπτώσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη συνάδει με το βασικό σενάριο της τράπεζας που θέλει την ανάπτυξη να αποδυναμώνεται και την Fed να εγκαταλείπει τη χαλαρή στάση της.

Veda, Henrietta Treyz

«ΗΠΑ και Κίνα μπαίνουν σε μια από τις επιθετικότερες φάσεις που έχουν υπάρξει στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται περισσότερο από έναν χρόνο τώρα και αναμένουμε ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί κι άλλο στη συνέχεια», ανέφερε η Treyz σε ενημερωτικό σημείωμά της.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η δυνατότητα της Κίνας να προσαρμόζει ταχύτατα το νόμισμά της είναι ένα πλεονέκτημα που δεν έχουν οι ΗΠΑ.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι από τις συζητήσεις που είχε με Ρεπουμπλικανούς φαίνεται ότι πιστεύουν πως η κινεζική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με την αναταραχή που επικρατεί στο Χονγκ Κονγκ να αποτελεί ένδειξη μιας οργανικής, εγχώριας εξέγερσης που πολλοί πιστεύουν πως η κινεζική κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει.