Ο μελλοντικός ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετασχηματίζεται πριν ακόμη εκείνη αναλάβει καθήκοντα.

Μια θέση που επί σειρά ετών αφορούσε την χάραξη νομισματικής πολιτικής από τους τεχνοκράτες για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της ζώνης του ευρώ, απαιτεί όλο και περισσότερο τις δεξιότητες ενός πολιτικού που μπορεί να ενθαρρύνει χώρες όπως η Γερμανία να αλλάξουν οικονομική πολιτική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των “πυρομαχικών” της ΕΚΤ έχει εξαντληθεί, οπότε θα χρειαστεί βοήθεια για την τόνωση της ανάπτυξης.

“Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η νομισματική πολιτική έχει σχεδόν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια”, δήλωσε ο Klaus Baader, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale. “Έτσι, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παρέμβει και να αναλάβει δράση”.

 

Κριστίν Λαγκάρντ
 

Ως πρώην υπουργός Οικονομικών, η Λαγκάρντ είναι κατάλληλη για να γίνει ο επικεφαλής του οικονομικού λόμπι της περιοχής. Μπορεί πιθανότατα να επιδιώξει το ρόλο αυτό με περισσότερη πυγμή από τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος απέφευγε τις δημόσιες οχλήσεις στις κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων όπως οι συνεντεύξεις τύπου της ΕΚΤ.

Η Λαγκάρντ συνήθιζε να αναφέρεται δημοσίως στις κυβερνήσεις σχετικά με τις οικονομικές τους πολιτικές από την προηγούμενη θέση της, αυτή της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οκτώ χρόνια, έχοντας την αρμοδιότητα να επιβλέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων και των 19 χωρών της ευρωζώνης.

“Υπάρχει ανάγκη για συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική”, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Andrew Balls, επικεφαλής επενδύσεων του σταθερού εισοδήματος της Pimco. “Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θα συμφωνούσαν με αυτό. Το πρόβλημα είναι η πολιτική διάσταση στην Ευρώπη, οπότε ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ δεν είναι ειδικός της νομισματικής πολιτικής αλλά κάποιος με μεγάλη πολιτική εμπειρία”.

Ο Ντράγκι έδωσε ήδη το στίγμα τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι αυτή είναι “η ώρα να αναλάβει δράση η δημοσιονομική πολιτική”.  Από αυτή την άποψη, η Γερμανία αποτελεί μία πρόκληση για τη Λαγκάρντ, λόγω της μακροχρόνιας διστακτικότητας της για χαλάρωση του προϋπολογισμού, αν και έχει τη δύναμη να το κάνει, προς όφελος των υπόλοιπων χωρών.

“Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία στην Ευρώπη που σίγουρα έχει αυτή την ικανότητα”, ανέφερε ο Angel Gurria, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην τηλεόραση του Bloomberg στο Βερολίνο. “Συνεπώς, δεν είναι μόνο ένα γερμανικό ζήτημα, είναι επίσης ένα συστημικό ζήτημα για την Ευρώπη – και σε κάποιο βαθμό για τον κόσμο”.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κατά την πρώτη της εβδομάδα στη νέα θέση η Λαγκάρντ  θα πραγματοποιήσει ταξίδι στο Βερολίνο όπου  έχει προγραμματίσει ομιλία. Είχε προηγηθεί μία ακόμη εμφάνιση τον Αύγουστο – μία από τις πρώτες μετά την υποψηφιότητά της για την ΕΚΤ – σε μια εκδήλωση προς τιμή της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

 

Lagarde on Fiscal Policy

Το να πείσει τους Γερμανούς να χαλαρώσουν την πολιτική τους δεν είναι η μόνη πρόκλησή της. Η Λαγκάρντ είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα ότι η πλειοψηφία των χωρών της ζώνης του ευρώ διαθέτει κάποια δημοσιονομικά περιθώρια για ανάπτυξη.

Επίσης, ανέδειξε ένα θέμα για το οποίο είχε επιμείνει πολύ ο Ντράγκι και οι προκάτοχοι του, ζητώντας πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη για την απελευθέρωση του οικονομικού δυναμικού σε χώρες μέλη του ευρώ όπως η Ιταλία. “Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν σε πολλές, πολλές χώρες “ημιτελή αποστολή”, ανέφερε.

Ως πρόεδρος της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ θα εξακολουθήσει να ηγείται για την υιοθέτηση κατάλληλων κινήτρων ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες. Υποσχέθηκε επίσης να ξεκινήσει με μια επανεξέταση της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής του θεσμικού οργάνου.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της, ο Philip Lane, θα εξακολουθήσει να επιβλέπει πολλές από τις τεχνικές πτυχές της νέας της θέσης, βοηθώντας την παράλληλα να αντισταθμίσει την έλλειψη εμπειρίας ως κεντρικού τραπεζίτη. Η ίδια τον περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα ως “φανταστικό”.

Στηριζόμενη στον Lane θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το δυνατό της χαρτί που είναι η επικοινωνία. Σε αντίθεση με τον Ντράγκι, ο οποίος ένιωθε άβολα στις ζωντανές συνεντεύξεις και σπάνια μιλούσε απευθείας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκτός των συνεντεύξεων τύπου του, η Λαγκάρντ έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, η Λαγκάρντ έδειξε ότι γνωρίζει πόσο πολύ θα χρειαστούν στο νέο της ρόλο οι ικανότητες στο λεγόμενο lobbying, περισσότερο από τη νομισματική πολιτική. Μάλιστα, πριν δεχθεί τη θέση αυτή συμβουλεύτηκε πρώην κεντρικούς τραπεζίτες.

“Το σημείο που μου τόνισαν πολύ ξεκάθαρα και το οποίο πιστεύω και εγώ, είναι ότι οι πολλές διπλωματικές δεξιότητες, η πολιτική λογική, η κατανόηση των προοπτικών των υπουργών οικονομικών και των ηγετών των χωρών του ευρώ – όλα αυτά θα έχουν μάλλον μεγαλύτερη σημασία, ” είπε.