Όταν ο Justin Sun συνάντησε τον Warren Buffett για δείπνο τον Ιανουάριο, δεν επιθυμούσε συμβουλές για τις μετοχές. Ο μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων είχε διαθέσει το ποσό ρεκόρ των 4,6 εκατ. δολαρίων σε μία φιλανθρωπική δημοπρασία, για ένα γεύμα με τον πιο διάσημο επενδυτή του κόσμου που θα του έδινε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για τα οφέλη του Bitcoin.

Είχε ακριβώς το στυλ για το οποίο είναι γνωστός ο Sun – έντονο, κραυγαλέο, που γενικότερα είναι αδύνατον να αγνοήσει κάποιος. Όπως ακριβώς και η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων ύψους 200 δισ. δολαρίων, ο επιχειρηματίας είναι νέος και διψάει για το σεβασμό των παραδοσιακών επενδυτών όπως ο Buffett, ο οποίος, ωστόσο, θεωρεί ότι το Bitcoin είναι ανάξιο λόγου.

Justin Sun
 

O Sun, που στα 30 του παραμένει ντροπαλός, ίδρυσε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες blockchain, την Tron, το 2017 και την μετέτρεψε σε ένα εικονικό Λας Βέγκας με εφαρμογές τζόγου. Κάνει παρέα με τους ιδρυτές της Apple Inc. και της Alibaba Group Holding Ltd., προσλαμβάνει γνωστές διασημότητες, όπως τον αδικοχαμένο Κόμπι Μπράιαντ και έχει κατηγορηθεί για λογοκλοπή, κάτι που αρνήθηκε, για περισσότερες από μία φορές. Αυτά που λέει και κάνει μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές των κρυπτονομισμάτων και με τις επιθετικές εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει κατάφερε να κερδίσει θαυμασμό και φήμη στην blockchain κοινότητα.

“Είμαι πραγματικός οπαδός του blockchain”, είπε σε μία σπάνια, εκ βαθέων συνέντευξη που παραχώρησε από το πολυτελές γραφείο-σουίτα που διατηρεί στο Victoria Harbour του Χονγκ Κονγκ. “Μόνο οι άνθρωποι που δεν το καταλαβαίνουν με αμφισβητούν”.

Έφτιαξε την προσωπική του περιουσία όταν εμπιστεύτηκε το Bitcoin ήδη από το 2012, και τώρα με τον δικό του λογαριασμό αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ο Sun είναι μέρος ενός δεύτερου κύματος επιχειρηματιών των κρυπτονομισμάτων, που οραματίζονται να τοποθετήσουν περισσότερα από τα απλά ψηφιακά χρήματα και τις πληρωμές σε μία αποκεντρωμένη πλατφόρμα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Sun και η ομάδα του ανακοίνωσαν μια επερχόμενη σημαντική ανανέωση της Tron, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερες δυνατότητες απορρήτου και εταιρικές εφαρμογές.

Τα νεότερα blockchain όπως η πλατφόρμα Tron επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν τις λεγόμενες αποκεντρωμένες εφαρμογές ή dapps στις πλατφόρμες τους. Το Ethereum είναι το πιο σημαντικό μεταξύ αυτών, με τον συνιδρυτή του Vitalik Buterin να εξηγεί: εάν το Bitcoin είναι υπολογιστής τσέπης, οι πλατφόρμες με dapps είναι παρόμοιες με smartphone. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις εφαρμογές Android ή iPhone, οι dapps είναι αποκεντρωμένες, με την έννοια ότι δεν “τρέχουν” σε έναν διακομιστή ή σε μία συγκεκριμένη οντότητα.

Το Tron του Sun διαθέτει 342 ενεργά dapps και περισσότερους από 230.000 χρήστες, και τα δύο περίπου στο ήμισυ του συνόλου του Ethereum, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης δεδομένων Dapp Review. Έχει κατηγορηθεί από αναλυτές όπως η Digital Asset Research ότι αντιγράφει τον κώδικα του Ethereum και από τον ίδιο τον Buterin ότι κλέβει λέξεις από άλλα projects. Η Tron και o Sun αρνήθηκαν και τις δύο κατηγορίες.

Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται σήμερα στο Tron περιστρέφεται γύρω από τον τεράστιο, χωρίς κανονισμούς τομέα των τυχερών παιχνιδιών με κρυπτονομίσματα, ενώ το report του Dapp Review του Ιανουαρίου το περιγράφει ως «το Λας Βέγκας του blockchain». Το πρώτο τρίμηνο, τα καζίνο dapps αποτελούσαν το 92% του συνολικού όγκου συναλλαγών της Tron ύψους 411 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Binance. Ο Sun είπε ότι η εκτίμηση του Dapp Review ήταν ανακριβής και υπερέβαλε όσον αφορά τη δραστηριότητα τζόγου στο blockchain Tron. Στην πραγματικότητα, τέτοιες συναλλαγές αποτελούν μόνο ένα κλάσμα του συνόλου, είπε.

'Las Vegas on the Blockchain'

O Sun “εντόπισε εξειδικευμένες πελατειακές βάσεις, συγκεκριμένα παίκτες που έχουν σημαντικούς λόγους να χρησιμοποιούν blockchain, να πραγματοποιούν πολλές συναλλαγές και να είναι εξοικειωμένοι με τα κρυπτονομίσματα”, δήλωσε ο Matthew Graham, διευθύνων σύμβουλος της Sino Global Capital, μιας εταιρείας συμβούλων blockchain με έδρα το Πεκίνο.

Από την ίδρυσή της, η Tron έχει ισχυροποιηθεί με τις εξαγορές της υπηρεσίας live-streaming DLive, στην οποία εμφανίζεται το αστέρι του YouTube, PewDiePie, και της υπηρεσίας κοινής χρήσης αρχείων BitTorrent Inc. Μέσω μιας συνεργασίας με τη Samsung Electronics Co., μπορεί κάποιος να κατεβάζει τα dapps της Tron μέσω ενός από τα πιο διαδεδομένα καταστήματα εφαρμογών για κινητά στον κόσμο.

Ο Sun έχει αποδείξει ότι είναι ικανός στο μάρκετινγκ, συγκεντρώνοντας 800.000 δολάρια σε λιγότερο από πέντε λεπτά μέσω μιας δημόσιας πώλησης token για την πλατφόρμα δανεισμού του, που ονομάζεται Just. Διαθέτει επίσης 2 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter.

Ωστόσο, έχει αμφισβητηθεί για βασικά θέματα. Αν και ο ίδιος είχε πει ότι καλύπτει συχνά τα τριμηνιαία λειτουργικά κόστη των 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την Tron, ο Ryan Dennis, εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Tron που συντονίζει τις λειτουργίες της πλατφόρμας blockchain, διέψευσε αυτό το νούμερο – λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση δώσει ακριβείς αριθμούς κόστους  “λόγω της πανδημίας που αλλάζει τα πάντα σε καθημερινή βάση”.

Όντας φοιτητής κοινωνιολογίας στις Η.Π.Α., ο Sun ίδρυσε ένα διαδικτυακό περιοδικό – το οποίο έκλεισε αφού κατηγορήθηκε για λογοκλοπή από άλλο συγγραφέα. Ο Sun αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι απλώς μιμήθηκε το στυλ του συγγραφέα.

Στη συνέχεια έκανε στροφή στην τεχνολογία.

Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να οργανώσει τις επιχειρήσεις της Κίνας για την αμερικανική εταιρεία crypto Ripple το 2014, o Sun συγκέντρωσε 5 εκατ. δολάρια από χρηματοδότες όπως η IDG Capital και η ChinaEquity Group. Δοκίμασε σχεδόν κάθε “καυτή” ιδέα στον χώρο του Διαδικτύου της Κίνας, γνωρίζοντας τελικά την επιτυχία μέσω της εφαρμογής Peiwo, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται με τυχαίους ξένους μέσω φωνητικών μηνυμάτων. Αυτή η εφαρμογή αργότερα θα κατηγορηθεί από το κορυφαίο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, για τη διάδοση χυδαίου και πορνογραφικού περιεχομένου.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος πλάσαρε τον εαυτό του ως τον πρώτο millenial που είχε υπό την προστασία του ο συν-ιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, αφού το 2015 επελέγη από το πρόγραμμα MBA του δισεκατομμυριούχου. Όταν συνάδελφοι του επιχειρηματίες του κλάδου τεχνολογίας αντιμετώπιζαν προβλήματα με μετρητά, συχνά ήταν πρόθυμος να τους δανείσει άμεσα χρήματα. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, είχε έναν προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων γιουάν (14 εκατομμύρια δολάρια) για φιλανθρωπίες το 2019, μέρος του οποίου διανεμήθηκε σε εκστρατείες μέσω του λογαριασμού του στο Weibo.

Bitcoin has had significant highs and lows in recent years

Το δείπνο του Sun με τον Buffett παραμένει ως εικόνα στο προφίλ του στο Twitter. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, αλλά τρεις ημέρες πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία, ο Sun το ανέβαλε, υποστηρίζοντας ότι είχε πέτρες στα νεφρά. Αργότερα εκείνη την εβδομάδα, έβγαλε μια selfie και στη συνέχεια έκανε ζωντανή μετάδοση με φότνο τη γέφυρα Bay του Σαν Φρανσίσκο, προκειμένου να διαψεύσει την είδηση ότι βρισκόταν υπό έλεγχο στα σύνορα της Κίνας. Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη μέσω του Weibo στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και το κοινό για την «υπερβολική αυτοπροβολή» του. Αποκλείστηκε από τον ιστότοπο στα τέλη του 2019. (Ο Sun διαθέτει πλέον μια ομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτογράφου, για τη διαχείριση των λογαριασμών του στο Twitter και στο Instagram.)

Όταν τελικά συναντήθηκε με τον Buffett, οι προσδοκίες του συνετρίβησαν στο τοίχο του σκεπτικισμού.

“Δεν είναι μόνο ο Buffett, και η κυβέρνηση της Κίνας έχει την ίδια στάση”, εξήγησε ο Sun.

Ο δισεκατομμυριούχος έκλεισε πέρυσι τα γραφεία του στο Πεκίνο, όταν η Κίνα προχώρησε στη λήψη πιο αυστηρών μέτρων για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων την οποία αντιμετωπίζει με καχυποψία. Τόνισε ότι δεν έχει επισκεφτεί την ηπειρωτική Κίνα από το τέλος του 2018, αν και δεν του έχει απαγορευτεί να το κάνει.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο επιχειρηματίας παρέμεινε “κολλημένος” στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, εξακολουθεί να σκοντάφτει σε διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Τον Φεβρουάριο εξαγόρασε το κοινωνικό δίκτυο Steemit, το οποίο “ανήκει και λειτουργεί από τους χρήστες του”, μαζί με τον έλεγχο ψήφου 30% στην πλατφόρμα του. Λόγω των φόβων ότι ο Sun θα έχει πολύ μεγάλη δύναμη σε αυτή, μέρος της κοινότητας του Steemit “πάγωσε” το μερίδιο του και στη συνέχεια διαχώρισε το blockchain δημιουργώντας ένα νέο παράρτημα.

“Η στρατηγική που ακολουθεί μπορεί να είναι η καλύτερη κατά την πρώιμη, “βάρβαρη” περίοδο ανάπτυξης της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων”, υποστήριξε ο Wayne Zhao, αναλυτής και συνέταιρος της εταιρείας TokenInsight. “Δεν είσαι τίποτα χωρίς να έχεις την προσοχή των άλλων, ανεξάρτητα από τον αν είναι για καλό ή για κακό λόγο”.