• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ιταλικός «πυρετός» στις αγορές: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το ευρώ

    • NewsRoom


    Υπό πίεση βρίσκονται και σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ υποχωρεί και πέμπτη ημέρα στη σειρά, μέσα σε κλίμα απαισιοδοξίας η οποία τροφοδοτείται κυρίως από την ανησυχία που υπάρχει για τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, σε αντίθετη τροχιά κινούνται τόσο τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα όσο και τα ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου (Bunds).

    Το κοινό νόμισμα υποχώρησε σήμερα, Τρίτη, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, μετά την είδηση ότι ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού στην Ιταλία ανέφερε ότι η γειτονική χώρα θα είχε λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα αν επέστρεφε σε δικό της νόμισμα και την προειδοποίηση του επικεφαλής της Κομισιόν για κίνδυνο κρίσης «ελληνικού τύπου».

    Το αποτέλεσμα ήταν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα να συνεχίσουν την πτωτική πορεία τους, προς όφελος εκείνων που θεωρούνται ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια.

    Να σημειωθεί ότι οι αναταράξεις στην ιταλική αγορά δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστα τα ελληνικά ομόλογα που δέχονται επίσης πιέσεις, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να ενισχύεται στο 4,335%, με άνοδο της τάξης του 3% από χθες, ανάλογη δηλαδή με αυτήν του ιταλικού 10ετούς, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Κατά 2,8% ενισχύεται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο 3,375% και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ενώ στο 3,95% διαμορφώνεται η απόδοση του επταετούς τίτλου.

    Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρούσε για δεύτερη φορά τις τελευταίες έξι μέρες, υπό το βάρος των απωλειών στο ιταλικό χρηματιστήριο.

    Υπό πίεση βρέθηκαν νωρίτερα και οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, ενώ με απώλειες έκλεισαν επίσης Αυστραλία και Νότια Κορέα.

    Στον αντίποδα, η Ιαπωνία έκανε την έκπληξη, αφού ο δείκτης Nikkei 225 συνέχισε την  ανοδική πορεία του, μετά την ενίσχυσή του χθες στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1991.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Deutsche Bank: Αυτό είναι το νόμισμα που θα βγει κερδισμένο από τον εμπορικό πόλεμο



    ΣΧΟΛΙΑ