Το πλουσιότερο ήμισυ των αμερικανικών οικογενειών κατέχει περίπου το 97,5% του εθνικού πλούτου στο τέλος του 2024, ενώ το κατώτερο ήμισυ κατέχει το 2,5%, σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Το κατώτερο 50% της κατανομής είδε το μερίδιο του πλούτου του να βελτιώνεται οριακά κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανεβαίνοντας από το 2,2%. Τα 66,6 εκατομμύρια νοικοκυριά αυτής της ομάδας κατείχαν συνολικά περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρό πλούτο στο τέλος του περασμένου έτους, μια αύξηση 1,25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

1

 

Κατά την ίδια περίοδο, τα πλουσιότερα νοικοκυριά της Αμερικής, τα 133.000 που αποτελούν το κορυφαίο 0,1%, κέρδισαν περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρό πλούτο, κυρίως χάρη στην αύξηση της αξίας των εταιρικών μετοχών και των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Αυτή η ομάδα κατέχει περίπου το ένα τέταρτο όλων των αμερικανικών μετοχών, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ του πλούτου τους, ενώ περίπου το ένα πέμπτο κατέχεται σε συμμετοχές ιδιωτικών επιχειρήσεων. Χαμηλότερα στη διανεμητική κλίμακα, η ακίνητη περιουσία αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου των νοικοκυριών.

Το κορυφαίο 0,1% διεύρυνε το μερίδιό του στο συνολικό πλούτο σε ποσοστό ρεκόρ 13,8% στο τέλος του έτους, από 13% την ίδια περίοδο του 2020. Το μερίδιο του κατώτερου μισού σκαρφάλωσε στο 2,7% στα μέσα του 2022, το υψηλότερο στα στοιχεία της Fed που ξεκινούν από το 1989, πριν πέσει ξανά στο 2,5%.

Η ομάδα που είδε το μερίδιο πλούτου της να μειώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι τα εύπορα νοικοκυριά που αποτελούν το 90ο έως 99ο εκατοστημόριο. Οι οικογένειες αυτές είδαν μείωση του μεριδίου τους κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Συνολικά, η αύξηση του πλούτου στο ανώτερο άκρο της κατανομής κατά τη διάρκεια της περιόδου συνοδεύτηκε από μείωση των επιπέδων χρέους, με το ανώτερο 1% των νοικοκυριών να καταφέρνει να αποπληρώσει το καθαρό χρέος του από ενυπόθηκα δάνεια. Εν τω μεταξύ, οι οικογένειες που βρίσκονταν χαμηλότερα στην κλίμακα προσέθεσαν χρέος μαζί με περιουσιακά στοιχεία,  συμπεριλαμβανομένων περίπου 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υψηλότοκα καταναλωτικά δάνεια που συγκεντρώθηκαν κατά την τετραετία.

Αν αναλυθεί ανά ηλικιακή κοόρτη, την περίοδο αυτή ο πλούτος των ΗΠΑ συσσωρεύεται όλο και περισσότερο στα νοικοκυριά μεγαλύτερης ηλικίας. Κατά την τελευταία τετραετία, το μερίδιο του πλούτου που κατέχουν άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 31,4% του συνόλου. Αυτοί οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί κατέχουν το 38,3% των εταιρικών μετοχών, από 32,9% στα τέλη του 2020.

Τα κέρδη αυτά είναι εν μέρει συνάρτηση των δημογραφικών στοιχείων, καθώς η μεγάλη γενιά των Baby Boomer γερνάει στα 70 της χρόνια. Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί πριν από το 1965 κατέχουν επίσης περισσότερο από το ήμισυ του πλούτου των αμερικανικών ακινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Εγκαταστάσεις της Coca Cola στην Ευρώπη στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού

ΗΠΑ: Γιατί οι εργαζόμενοι στράφηκαν από τη «Μεγάλη Παραίτηση» στη «Μεγάλη Αδράνεια»

Commerzbank: Αποζημίωση-μαμούθ για τον απερχόμενο CEO – Πόσα χρήματα έλαβε ο Manfred Knof