ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα σε συνεννόηση με την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόκειται για μία πρωτοφανή συντονισμένη προσπάθεια από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, προκειμένου να περιορίσουν τις τιμές του καυσίμου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση από το καρτέλ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι τα βαρέλια θα αρχίσουν να κινούνται από τα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω, απροσδιόριστα μέτρα, εάν χρειαστεί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Τα συμβόλαια πετρελαίου στη Νέα Υόρκη περιόρισαν τις απώλειες και διαπραγματεύονταν στα 76,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχαν καταγράψει απώλειες μέχρι και 1,9%.
Η απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποδεσμεύσει συλλογικά αποθέματα αργού μετά την απόρριψη των εκκλήσεων για σημαντική αύξηση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, σηματοδοτεί μία διπλωματική νίκη για τις ΗΠΑ και μία πρόκληση για την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών στην αγορά αργού, αναφέρει το Bloomberg.
Αλλά δεν είναι χωρίς ρίσκο. Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ+ προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να ανταποδώσουν ακυρώνοντας τα σχέδια για την ενίσχυση της δικής τους παραγωγής, ακυρώνοντας έτσι την διάθεση του αποθηκευμένου πετρελαίου στην αγορά. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μία διαμάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.
Οι ανησυχίες
Η αντιπαράθεση απειλεί να ταράξει τη γεωπολιτική του πετρελαίου. Διακυβεύεται η τιμή του πιο σημαντικού εμπορεύματος στον κόσμο, καθώς πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν την ισχυρότερη πληθωριστική άνοδο σε περισσότερο από μια δεκαετία. Δείχνει επίσης την τεταμένη σχέση μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ριάντ, που αποτελεί παραδοσιακά ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΗΠΑ θα πραγματοποιούν τις ανταλλαγές για αρκετούς μήνες, με τις εταιρείες πετρελαίου να λαμβάνουν το αργό τώρα και στη συνέχεια να επιστρέφουν τις προμήθειες στα αποθέματα, όταν οι τιμές θα έχουν χαλαρώσει.
Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το διπλό σχέδιο απελευθέρωσης πετρελαίου, αποτέλεσμα συζητήσεων και διπλωματίας μηνών, είναι προσαρμοσμένο στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, με τις τιμές του πετρελαίου που είναι υψηλές τώρα, να αναμένεται να υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος πρόκειται να κάνει παρατηρήσεις για την οικονομία και τις τιμές καταναλωτή αργότερα την Τρίτη, επιδιώκει την κοινή απελευθέρωση εδώ και εβδομάδες, συνομιλώντας και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Οι άλλες χώρες
Τελικά, η Κίνα ήταν μεταξύ των χωρών που συμφώνησαν στην κίνηση. Προηγούμενες παγκόσμιες προσπάθειες για την αξιοποίηση των αποθεμάτων — όπως η απελευθέρωση 60 εκατομμυρίων βαρελιών το 2011 μετά τις αναταραχές και τις διακοπές του εφοδιασμού στη Λιβύη — συντονίστηκαν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.
Η Ινδία είπε ότι θα αποδεσμεύσει 5 εκατομμύρια βαρέλια. Η Κίνα δεν αποκάλυψε τη συνεισφορά της, αλλά ένας δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα εκτίμησε ότι θα είναι σχετικά μικρή, από 7 εκατομμύρια έως 15 εκατομμύρια βαρέλια.
Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα αποφασίσει για τις λεπτομέρειες, όπως ο όγκος και ο χρόνος, μετά από συζήτηση με τις χώρες εταίρους, αλλά ανέφερε ότι μπορεί να είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια βαρέλια.
Η Ιαπωνία ανέφερε ότι θα διαθέσει 5 εκατομμύρια βαρέλια ή λιγότερο. Η συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να είναι ακόμη μικρότερη, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Διαβάστε ακόμη:
Ιαπωνία: Εξετάζει την αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματά του για την μείωση των τιμών