Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ηχηρή παρέμβαση Κουρτς υπέρ της Ιταλίας: Η ΕΕ είναι η μοναδική ελπίδα της να διαχειριστεί το χρέος της

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς

Το χρέος της Ιταλίας είναι τόσο μεγάλο που η μόνη ελπίδα της χώρας είναι να πάρει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Ιταλία όδευε ήδη σε ύφεση και πριν χτυπήσει η πανδημία. Τώρα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέπει ότι το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά 9,5% φέτος, το χρέος της αναμένεται να πλησιάσει το 160%.

Μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία, η Ιταλία πιέζει, σε επίπεδο ΕΕ, να δοθεί «πράσινο φως» για κοινό δανεισμό, βρίσκοντας, ωστόσο, απέναντί της χώρες αντίθετες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, αλλά και η ίδια η Αυστρία του Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ και χωρών όπως η Αυστρία», δήλωσε ο 33χρονος καγκελάριος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Bloomberg. Για να προσθέσει, όμως, ότι δεν πιστεύει πως «η ιδέα της αμοιβαιοποίησης του χρέους είναι η σωστή απάντηση».

Ο Κουρτς,  ανερχόμενο «αστέρι» στην Ευρώπη και πριν από την κρίση, κατάφερε να ξεχωρίσει διαχειριζόμενος με επιτυχία το πρόβλημα της πανδημίας στη χώρα του. Έκλεισε γρήγορα τα σύνορα και εφάρμοσε αυστηρά μέτρα lockdown. Η γρήγορη αντίδραση βοήθησε τη χώρα των Άλπεων να γίνει μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που προχώρησαν σε άρση των περιορισμών, ανοίγοντας μικρά καταστήματα και καταστήματα εξοπλισμού στις 14 Απριλίου.

Η Ιταλία εξαρτάται de facto από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να διατηρήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού της.

Ενώ αποκλείει την από κοινού χρηματοδότηση, ο Κουρτς δεσμεύθηκε να βοηθήσει την Ιταλία, παραπέμποντας στο πακέτο στήριξης των 500 δισ. ευρώ που, όπως είπε, ενδέχεται να επεκταθεί εάν χρειαστεί.

«Είναι σαφές σε εμάς ότι θέλουμε να τους στηρίξουμε και ότι θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουρτς, μιλώντας στο Bloomberg.

Ανοιχτά σύνορα

Η μοίρα της Αυστρίας είναι στενά συνδεδεμένη με την Ιταλία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της μετά τη Γερμανία με τακτική ροή εξαγωγών αυστριακής ξυλείας, μηχανημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Ενώ τα ιδιωτικά ταξίδια μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένα, η ροή αγαθών διατηρήθηκε ανέπαφη ακόμη και στο απόγειο της επιδημίας.

Μετά από έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό πέρυσι, η Αυστρία μπορεί σήμερα να δανειστεί για να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη.

Η χώρα σχεδιάζει «επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Κουρτς, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα. Η κυβέρνησή του επεξεργάζεται επίσης μειώσεις φόρων για τα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς ξεκινά μια δεύτερη φάση τόνωσης της οικονομίας, πέραν των 38 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δεσμευτεί.

Παρά το ότι έχει πολύ μικρότερη οικονομία, το σχέδιο αναγέννησης της Αυστρίας επισκιάζει ήδη το τρέχον πακέτο των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ιταλίας.

Επίσης, η κυβέρνηση Κουρτς βρίσκεται σε συνομιλίες με χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Κροατία για να ξανανοίξουν τα σύνορα για εργαζόμενους, τουρίστες και οικογένειες. Μάλιστα, ο Κουρτς δήλωσε ότι ελπίζει πως η κατάσταση στα σύνορα με τη Γερμανία θα εξομαλυνθεί πριν από το καλοκαίρι, καθώς οι δύο χώρες έχουν παρόμοια χαμηλά ποσοστά μετάδοσης του ιού.

«Το άνοιγμα των συνόρων είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ο Κουρτς. «Χρειαζόμαστε την ενιαία αγορά της ΕΕ, είμαστε μια χώρα προσανατολισμένη στις εξαγωγές και ο τουρισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην οικονομία μας. Έτσι, για την οικονομία γενικά, αλλά και για τον τουρισμό ειδικότερα, το άνοιγμα των συνόρων είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.