• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η VW θα μετατρέψει ένα ελληνικό νησί σε πράσινο κέντρο κινητικότητας

    • Bloomberg


    Η Volkswagen θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό έργο για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα στο νησί της Αστυπάλαιας, στο ανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να εξάγει ηλεκτρικά οχήματα.

    Οι προσφορές ανταλλαγής αυτοκινήτων και μετακινήσεων θα βοηθήσουν στη μείωση της κυκλοφορίας και τα οχήματα στο νησί θα μεταβούν σε ηλεκτρικούς κινητήρες που θα επαναφορτίζονται κυρίως με ενέργεια που παράγεται τοπικά, από ανανεώσιμες πηγές, δήλωσε η VW.

    «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα για όλους», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της VW, Herbert Diess. Το εξαετές έργο θα βοηθήσει στο «πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό το όραμα σήμερα».

    Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία με τις καλύτερες πωλήσεις βρίσκεται εν μέσω ενός σχεδίου 33 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια για να αναπτύξει τη μεγαλύτερη γκάμα αυτοκινήτων καθαρά με μπαταρία, που θα συνοδεύεται από πολλά υβριδικά οχήματα. Η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια είναι κρίσιμη για τη μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών οφελών.

    «Η Αστυπάλαια μπορεί και θα γίνει μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης όπου ανακοινώθηκε η επένδυση. Μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα του πώς οι μικρές κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων με νέες λύσεις, είπε.

    Η VW δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι διερευνά επιλογές για ένα έργο ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα αφού το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε ότι αξιωματούχοι της εταιρείας είχαν επισκεφθεί την Καβάλα και τη Θάσο για να βρουν επιλογές για έργα κινητικότητας που έχουν σχεδιαστεί για μικρά νησιά.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία θα αντικαταστήσει περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρα καύσης με 1.000 ηλεκτρικά μοντέλα στην Αστυπάλαια, συμπεριλαμβανομένων των νέων crossover ID.3 compact και ID.4, καθώς και ηλεκτρονικά σκούτερ από την ισπανική μάρκα Seat και ηλεκτρικά ποδήλατα του ομίλου. Τα οχήματα και τα αυτοκίνητα της αστυνομίας για άλλες τοπικές αρχές θα κινούνται επίσης ηλεκτρικά.

    Το έργο στην Αστυπάλαια ευθυγραμμίζεται με την κλιματική ατζέντα της κυβέρνησης για μετάβαση σε πράσινες πηγές ενέργειας. Η κυβέρνηση θέλει επίσης να επισημάνει ότι μπορεί να προσελκύσει ξένες εταιρείες όπως η VW και η Microsoft ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    «Η επένδυση της Volkswagen είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», δήλωσε ο κύριος Μητσοτάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ