• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Βουλγαρία καθυστερεί τα πλάνα της για το ευρώ


    Η Βουλγαρία επέρριψε την ευθύνη για το “πάγωμα” της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωζώνη στις νέες απαιτήσεις που προέβαλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Έχοντας σχεδιάσει την υποβολή του αιτήματος για ένταξη στον προθάλαμο του κοινού νομίσματος ως το αποκορύφωμα της εξάμηνης προεδρίας της στην ΕΕ, η βαλκανική χώρα είπε την Τρίτη ότι θα αναβάλει τις προσπάθειες να ενταχθεί στον συναλλαγματικό μηχανισμό, EMR-2. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατηγόρησε τις χώρες της Ευρωζώνης ότι προβάλλουν επιπλέον απαιτήσεις που περιλαμβάνουν την προηγούμενη ένταξη στην τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης.

    Η χώρα της Μαύρης Θάλασσας με πληθυσμό 7 εκατομμυρίων κατοίκων, που έγινε μέλος της ΕΕ το 2007, θέλει να προσδεθεί με τις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ακολουθώντας πρώην κομμουνιστικές χώρες όπως η Εσθονία και η Σλοβακία στο ευρώ. Το φτωχότερο μέλος της ΕΕ ελπίζει ότι η κίνηση θα ενισχύσει τις επενδύσεις και θα κλείσει το χάσμα πλούτου με τους πλουσιότερους εταίρους της. Όμως οι πιθανότητές της επλήγησαν από τραπεζικά σκάνδαλα στη Λετονία και από τις προστριβές ανάμεσα στην ΕΕ και ανατολικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

    Υπάρχουν ορισμένες χώρες που πρόσφατα εντάχθηκαν στην ΕΕ, στις οποίες η συνταγματική ετοιμότητα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν πλήρης”, δήλωσε από τηλεφώνου η Otilia Dhand, αντιπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. “Βλέπουμε επίσης μία κάποια υποχώρηση από τις δεσμεύσεις στη νομοθετική τάξη και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. Επομένως, η ανησυχία είναι ότι αν επιτρέψεις σε μία χώρα να μπει σε έναν μηχανισμό ίσως υπερβολικά νωρίς, αυτό σημαίνει ότο χαλαρώνεις τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλύψει πλήρως τους όρους”.

    Η Βουλγαρία πληροί όλες τις οικονομικές προϋποθέσεις για ένταξη στον μηχανισμό ERM-2. Το εθνικό της νόμισμα, το λεβ, είναι ήδη συνδεδεμένο με το ευρώ, το δημόσιο χρέος είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και το όριο της ΕΕ, και ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα.

    Μέρκελ, Μακρόν

    Στήριξη στις φιλοδοξίες της έχουν προσφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Όμως η ΕΚΤ είναι λιγότερο ενθουσιώδης, τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και λίγους μήνες μετά τα σκάνδαλα ξεπλύματος χρήματος που συγκλόνισαν τη Λετονία, η οποία μπήκε στο ευρώ το 2014.

    Η ΕΚΤ και η ΕΕ είπαν στη Βουλγαρία τον περασμένο μήνα ότι θα πρέπει να εργαστεί περαιτέρω για να βελτιώσει τη διακυβέρνηση, την οικονομία και τις τράπεζες προτού υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ευρώ. Υποκύπτοντας στην πίεση, η Βουλγαρία είπε τον Ιούνιο ότι θα κινηθεί για την ένταξή της στην τραπεζική ένωση ταυτόχρονα με τον ERM-2 κάποια στιγμή το επόμενο έτος.

    Έχουμε προετοιμάσει τα πάντα, κάνουμε συναντήσεις και θα υποβάλουμε αίτημα όταν θα έχουμε σαφώς καθορισμένους όρους”, είπε ο Μπορίσοφ σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Σόφια. “Δεν υπάρχει τελική προθεσμία. Αλλάζουν συνεχώς τους όρους, εισάγοντας νέα κριτήρια”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Κίνηση «ματ» από τη Μύλοι Λούλη: Αγόρασε βιομηχανική μονάδα στη Βουλγαρία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Τι σηματοδοτεί η ανάθεση της έρευνας στον Γιάννη Δραγάτση-Ποιες υποθέσεις έχει χειριστεί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τι είπε ο Τσίπρας στους επενδυτές: Τι Ελλάδα, τι Μάλι, Σρι Λάνκα, Τατζικιστάν και Νιγηρία



    ΣΧΟΛΙΑ