Να συγκεντρώσει όλα τα κεντρικά της γραφεία στην Ολλανδία, εγκαταλείποντας την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισε η Unilever, μετά από σχεδόν έναν αιώνα, κίνηση που αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και τις προσπάθειές της να κρατήσει τις επενδύσεις στη χώρα και μετά το Brexit. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία εταιρεία, στα προϊόντα της οποίας συγκαταλέγονται κατ’ εξοχήν βρετανικά brands, όπως το τσάι Lipton.

Σύμφωνα με τη Unilever, η κίνηση αυτή θα βοηθήσει την εταιρεία στον τομέα των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, οι οποίες αποτελούν πλέον προτεραιότητα για εταιρείες-κολοσσούς, όπως η ίδια, στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών, εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η μετεγκατάσταση στην Ολλανδία της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας της Βρετανίας, μίας εταιρείας με δραστηριότητες σε 190 χώρες, είναι ένα σοβαρότατο πλήγμα για το όραμα της Τερέζα Μέι για τη μετά-Brexit εποχή. Το μόνο θετικό στην εξέλιξη αυτή είναι ότι, όπως ανακοίνωσε η Unilever, η εταιρεία σχεδιάζει να αφήσει στο Λονδίνο την έδρα των δραστηριοτήτων της στον τομέα της ομορφιάς, της ατομικής φροντίδας και της οικιακής φροντίδας. Επιπλέον, η εταιρεία θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όντας παράλληλα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και στις ΗΠΑ.

Η Unilever απασχολεί 7.500 άτομα στη Βρετανία και 3.000 άτομα στην Ολλανδία. Ωστόσο, η πλειοψηφία των θέσεων δεν θα επηρεαστεί καθώς ήδη η εταιρεία έχει μεταφέρει πάνω από 100 θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στο Ρότερνταμ στο πλαίσιο του πλάνου συγχώνευσης.