ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το στόχο του 2%
Οι ειδυλλιακές καλοκαιρινές διακοπές μετατράπηκαν σε εφιάλτη μετά την εκκένωση των ελληνικών νησιών που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Πρόκειται για το τελευταίο κρούσμα που δείχνει ότι η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία πρέπει αν αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστεί γρήγορα, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.
Τα καλοκαίρια γίνονται πιο έντονα στη νότια Ευρώπη και οι φωτιές στην Ελλάδα είναι μια ζοφερή επανάληψη των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το 2021, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Η αφόρητη ζέστη φέτος ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν την Ακρόπολη και οδήγησε τους τουρίστες στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας σε εσωτερικούς χώρους.
Και αυτό συμβαίνει με μόλις 1,2 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανσης του πλανήτη από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό θα επιδεινωθεί ακόμη και αν περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για 2 βαθμούς Κελσίου.
Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να κάνει αλλάξει άρδην τον αγαπημένο καιρό των τουριστών σε ορισμένα μέρη.
Μια μελέτη του 2019 προέβλεψε ότι το κλίμα της Μαδρίτης το 2050 θα μοιάζει με αυτό της βορειοαφρικανικής πόλης Μαρακές. Το Λονδίνο θα μοιάζει περισσότερο με τη Βαρκελώνη και η Στοκχόλμη με τη Βουδαπέστη.
Αυτό θα αποτελέσει μια τεκτονική μετατόπιση για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία συνεισέφερε 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ (2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) στην περιφερειακή οικονομία πέρυσι, και θα αναδιαμορφώσει τα ταξιδιωτικά μοτίβα με τρόπο που πιθανότατα θα επιφέρει πλήγμα σε ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης.
Ο κλάδος μπορεί να μην το έχει λάβει πλήρως υπόψη ακόμη αυτό.
Δεν είναι έτοιμη η τουριστική βιομηχανία
«Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας που κυριολεκτικά μόλις τώρα ξυπνά», δήλωσε η Catharina Martinez-Pardo, συνεργάτης του Boston Consulting Group που ειδικεύεται στο κλίμα και τη βιωσιμότητα στη φιλοξενία. «Δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά έτοιμοι».
Περίπου 19.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν το Σαββατοκύριακο από το ελληνικό νησί της Ρόδου, καθώς οι πυρκαγιές συνέχιζαν να φουντώνουν και οι πτήσεις ακυρώθηκαν.
Τις τελευταίες μέρες, οι λουόμενοι στις παραλίες παρακολουθούσαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που έκαναν προσγειώσεις για να φορτώσουν νερό – ένα απόκοσμο σκηνικό για τους ανθρώπους που κολυμπούσαν ή έκαναν θαλάσσια σπορ.
Το Σαββατοκύριακο, πολλοί τουρίστες που είχαν πάει ημερήσιες εκδρομές δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία τους για να παραλάβουν τα διαβατήρια και τα υπάρχοντά τους.
Ένα καταφύγιο στο Φαληράκι της Ρόδου φιλοξένησε τουλάχιστον 100 άτομα, μερικά από αυτά με τα μαγιό τους.
Σε άλλες περιοχές, τουρίστες προσέφυγαν σε αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια όπου τους παρείχαν φαγητό και νερό, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, αναφέρει το Bloomberg.
Στο αεροδρόμιο της Ρόδου έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος με πτυσσόμενα κρεβάτια για οικογένειες με παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες, ανακοίνωσε το υπουργείο.
Roughly 19,000 people were evacuated from parts of a Greek island where wildfires broke out amid the heat wave that’s set temperature records across southern Europe.@digimuller was among them https://t.co/1HAFGDXhJi pic.twitter.com/4Gq1s5ugim
— Bloomberg (@business) July 23, 2023
Ωστόσο, η τουριστική βιομηχανία της περιοχής είναι απίθανο να λάβει μακροπρόθεσμες εμπορικές αποφάσεις με βάση τα γεγονότα αυτού του καλοκαιριού, επισημαίνει ο Tom Jenkins, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρισμού.
«Θα πρέπει να αλλάξει ο κλάδος πριν από τη συμπεριφορά των πελατών;» πρόσθεσε. «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ περίεργο να το κάνουν».
Η TUI, η γερμανική ταξιδιωτική εταιρεία, και η αεροπορική EasyJet δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρξε μικρή αντίδραση των τουριστών στην υπερβολική ζέστη.
Αλλά οι θερμοκρασίες έχουν ήδη αντίκτυπο στους ταξιδιώτες άλλων περιοχών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα, οι επιβάτες παρέμειναν καθισμένοι σε μια πτήση της Delta για ώρες εν μέσω της αποπνικτικής ζέστης, καθώς περίμεναν να απογειωθούν από το Λας Βέγκας προς την Ατλάντα.
Παρόλο που ο τουριστικός κλάδος της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,3% έως το 2032, η συχνότητα των ακραίων φαινομένων στη νότια Ευρώπη μπορεί να ωθήσει τους ταξιδιώτες σε προορισμούς στο βόρειο τμήμα της ηπείρου.
Τα κύματα καύσωνα μπορεί «να μειώσουν την ελκυστικότητα της νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού μακροπρόθεσμα ή τουλάχιστον να μειώσουν τη ζήτηση το καλοκαίρι», δήλωσε τη Δευτέρα η Moody’s Investors Service.
Τα ακραία σενάρια
Ορισμένοι ερευνητές έχουν μοντελοποιήσει τα ακραία σενάρια για να μετρήσουν τις επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Σε έναν κόσμο που θα έφτανε τους 4 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανσης, παράλληλα με την οικολογική κατάρρευση θα υπήρχε απότομη πτώση άνω του 9% του τουρισμού στα ελληνικά νησιά του Ιονίου, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε φέτος.
Το ίδιο σενάριο θα έβλεπε αύξηση του τουρισμού κατά περίπου 16% στη δυτική Ουαλία.
Αυτή η μετατόπιση θα αποτελέσει πλήγμα για τις χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους επισκέπτες για την οικονομική ανάπτυξη.
Η τουριστική βιομηχανία συνεισέφερε 14,9% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας το 2021, ενώ πρόσθεσε έως και 9,1% και 8,5% στην Ιταλία και την Ισπανία αντίστοιχα.
Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να αδειάσουν οι δρόμοι εν μέσω της κορυφαίας τουριστικής περιόδου για την περιοχή.
Ένας 84χρονος άνδρας πέθανε μέσα στο αυτοκίνητό του στη Σαρδηνία αυτόν τον μήνα, μέρες αφότου ένας άλλος άνδρας που είχε τα μισά του χρόνια, κατέρρευσε ενώ έκανε τις διαγραμμίσεις για μια διάβαση πεζών στο Μιλάνο.
Το διπλωματικό επεισόδιο
Ένα μικρό διπλωματικό επεισόδιο αυτό το μήνα ανέδειξε το υψηλό ρίσκο για τον κλάδο.
Ενώ επισκεπτόταν την Ιταλία, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach έγραψε στο Twitter για την υπερβολική ζέστη και για το πώς ορισμένοι προορισμοί διακοπών στη νότια Ευρώπη «δεν θα έχουν μέλλον μακροπρόθεσμα».
Η ανάρτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ιταλίδας υπουργού Τουρισμού Daniela Santanchè, η οποία επεσήμανε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη και όχι μόνο μια χώρα.
Ορισμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα «υποφέρουν» τους καλοκαιρινούς μήνες όταν δεν μπορεί κάποιος «να γλυτώσει από τη ζέστη», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών.
Για τους ταξιδιώτες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα κινηθούν βόρεια αντί για νότια στην Ευρώπη ή θα ταξιδεύουν την άνοιξη ή το χειμώνα αντί για το καλοκαίρι, είπε.
Οι άνθρωποι πιθανότατα θα κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, με βάση το πώς αναμένεται να είναι ο καιρός στο προορισμό που επιλέγουν να επισκεφτούν.
Μία από τις προβλέψεις του Santander έχει ήδη επαληθευτεί.
Οι αναζητήσεις για προορισμούς της βόρειας Ευρώπης από άτομα που ζουν στη νότια Ευρώπη αυξήθηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με τις ίδιες ημέρες του προηγούμενου μήνα, με την Ιρλανδία να καταγράφει αύξηση άνω του 1.000%, σύμφωνα με τον ιστότοπο ταξιδιωτικών κρατήσεων eDreams Odigeo.
«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν τους Νοτιοευρωπαίους να επανεξετάσουν τους προορισμούς των διακοπών τους αναζητώντας πιο δροσερές θερμοκρασίες», δήλωσε ο Pablo Caspers, Chief Supplier Officer της eDreams. «Οι καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις επιλογές των ταξιδιωτών στο μέλλον».
«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο. «Είμαστε σε πόλεμο», πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη:
Σκυλακάκης στο Bloomberg: Χρειάζονται νέα μέτρα πρόληψης για τα ξενοδοχεία σε περιπτώσεις πυρκαγιάς
Τουρισμός: Τι φέρνει η επόμενη μέρα σε Ρόδο και Κέρκυρα
Ολλανδία: Ταξιδιωτική οδηγία για τους κινδύνους σε τρία ελληνικά νησιά λόγω πυρκαγιών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί