ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ινδονησία, ο κορυφαίος παραγωγός και επεξεργαστής στην περιοχή, εισήγαγε περίπου 240.000 μετρικούς τόνους κακάο πέρυσι, ποσότητα-ρεκόρ, και μπορεί να αγοράσει περισσότερο το 2019, δήλωσε ο Piter Jasman, πρόεδρος της Ένωσης Κακάο της χώρας. Η Μαλαισία αύξησε τις εισαγωγές κατά 10% σε 345.000 τόνους πέρυσι, δείχνουν τα τοπικά στοιχεία.
Η παραγωγή κακάο στην Ινδονησία έχει συρρικνωθεί κατά το ήμισυ την τελευταία δεκαετία, καθώς οι αγρότες παλεύουν με ασθένειες των καλλιεργειών και δέντρα που γερνούν και μεταβαίνουν σε πιο κερδοφόρες καλλιέργειες. Αυτό έχει μετατρέψει τη χώρα σε έναν καθαρό εισαγωγέα κακάο, από κύριο εξαγωγέα, καθώς η ικανότητα επεξεργασίας επεκτάθηκε, ενώ οι αγορές από το εξωτερικό υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε πέντε χρόνια.
Στη Μαλαισία υπάρχει μια παρόμοια ιστορία, με την παραγωγή να μειώνεται σε λιγότερους από 1.000 τόνους, από περίπου 100.000 τόνους πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα τοπικά στοιχεία, καθώς οι αγρότες στρέφονται προς το φοινικέλαιο. Η απότομη πτώση ώθησε τους επεξεργαστές να αναζητήσουν αλλού κακάο, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου παραγωγού της Ασίας, Guan Chong, που σκέφτεται να μεταφέρει τα φυτά πιο κοντά στους καλλιεργητές στην Αφρική ή τη Νότια Αμερική.
Πίσω στην Ινδονησία, τα σχέδια για να αναπτυχθεί η αγορά περιλαμβάνουν ένα ενδεχόμενο εθνικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής κακάο στους 600.000 τόνους μέχρι το 2024, μια σοδειά που θα είναι αρκετά μεγάλη για να ικανοποιήσει την τοπική ζήτηση και τις εξαγωγές, όπως ανέφερε πέρυσι η Ινδονησιακή Ένωση Κακάο.
«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση της παραγωγής, διότι το Υπουργείο Γεωργίας χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει τους αγρότες να αναζωογονήσουν τις καλλιέργειες με ειδικά λιπάσματα και ανώτερης ποιότητας σπόρους», δήλωσε ο Jasman, επίσης ιδρυτής του κορυφαίου μύλου PT Bumitangerang Mesindotama ή BT Cocoa. Θεωρεί ότι η παραγωγή θα παραμείνει στους 270.000 τόνους φέτος, με άλεση 400.000 τόνων, μετά τις εξαγωγές.
Παγωτό
Οι παγκόσμιοι παίκτες επενδύουν στην Ινδονησία για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ασιατική ζήτηση. Η τελευταία ήταν η Olam International , η οποία δαπάνησε 90 εκατομμύρια δολάρια νωρίτερα αυτό το έτος για να αγοράσει την BT Cocoa. Μέχρι το 2020, η Ασία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αγορά σκόνης κακάο στον κόσμο, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως μπισκότα, ροφήματα σοκολάτας και παγωτό.
Η επεξεργασία κακάο στην Ασία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 25% τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε περίπου 780.000 τόνους το 2018, σύμφωνα με την Ένωση Κακάο της Ασίας, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία από τη Μαλαισία και μέλη της στη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία. Η άλεση αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο. Περίεργοι και ολοένα και πιο πλούσιοι, οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα είδη ζαχαροπλαστικής, είδη αρτοποιίας και ποτά, ανέφερε η ομάδα.
Η ασιατική αγορά ζαχαρωδών προϊόντων σοκολάτας αυξανόταν κατά 5% σε ετήσια βάση τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι περιφερειακές οικονομίες και ο πληθυσμός επεκτείνονται, σύμφωνα με τον Anthony Chien, αναλυτή της Euromonitor International.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurodry (Αριστείδης Πίττας): Αναχρηματοδότησε τα δάνειά της
- Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για OPTIMA, ΔΕΗ, ΚΟΥΕΣ και ΠΡΟΦ
- MSC: Διαχειρίζεται πλοία 6,2 εκατομμυρίων TEUs – Σύντομα θα ελέγχει το 31% της παγκόσμιας χωρητικότητας
- Ο Πάνος Λασκαρίδης αγόρασε δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών υπό ναυπήγηση