ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Τα νούμερα δεν λένε ψέματα: Ζούμε στην εποχή των δισεκατομμυριούχων.
Πριν από τέσσερα χρόνια, η Αμερική εξέλεξε τον πρώτο δισεκατομμυριούχο πρόεδρό της. Έκτοτε, οι 200 πλουσιότεροι άνθρωποι της χώρας – μια ομάδα που αντιπροσωπεύει το 0,00006% του πληθυσμού – έχουν αυξήσει τον συνολικό πλούτο τους κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Τώρα, το πολωμένο έθνος ψηφίζει ξανά. Το αποτέλεσμα δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Αμερικής, αλλά και το μέγεθος της περιουσίας των μεγιστάνων της χώρας.
Οι παράγοντες που συνέβαλαν στη συγκέντρωση του πλούτου σε τόσα λίγα χέρια υπήρχαν πολύ πριν από την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών αυτοί οι παράγοντες, κυρίως η τεχνολογική αλλαγή, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την οικονομία και την πολιτική του έθνους.
Ωστόσο, η προεδρία του Τραμπ επιτάχυνε τις τάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα οι πλούσιοι Αμερικανοί να γίνουν ακόμη πλουσιότεροι. Και πολλοί έχουν ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσουν τον πλούτο τους σε περίπτωση που ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές και κάνει πράξη τη δέσμευσή του για αύξηση της φορολογίας τους.
Μεγάλες αλλαγές
“Ο Τραμπ δεν είναι υπεύθυνος για πολλούς από τους μακροχρόνιους παράγοντες που προκαλούν την τεράστια αυτή ανισότητα. Ωστόσο, οι αλλαγές στην πολιτική του συνέβαλαν στην επιδείνωση παρά στη μείωση αυτών των τάσεων”, δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών του Reed College, Kimberly Clausing, επικαλούμενος έναν φορολογικό νόμο του 2017 που ευνόησε τις εταιρείες και τους πλούσιους.
Ο πλούτος των Αμερικανών που βρίσκονται στο Bloomberg Billionaires Index αυξήθηκε από σχεδόν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρή αξία που ανέρχονταν στις εκλογές το 2016 σε περισσότερα από 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, το μεγαλύτερος μέρος των κερδών βρέθηκε στα χέρια μίας ομάδας επιχειρηματιών που ο Τραμπ δεν συμπαθεί ιδιαίτερα. Για παράδειγμα ο Jeff Bezos της amazon, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αποκαλεί “Jeff Bozo”, κέρδισε περίπου 121 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Λευκό Οίκο.
Αντίθετα, εκείνοι που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, την αγορά ακινήτων και τη βιομηχανία – τομείς που ευνοήθηκαν από τον Τραμπ – έχουν χάσει συλλογικά έδαφος στο δείκτη από το τέλος του 2016, κυρίως λόγω του αντίκτυπου του Covid-19.
Η χρυσή εποχή
Τα τεράστια κέρδη των δισεκατομμυριούχων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο χρηματιστήριο που κατέγραφε συνεχώς άνοδο κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ. Από το βράδυ των εκλογών του 2016 έως την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, ο δείκτης S&P 500 είχε απόδοση 67%, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 125%.
Μέχρι την έναρξη της πανδημίας, οι Αμερικανοί εργάτες είχαν επίσης μικρά αλλά σημαντικά κέρδη υπό την προεδρία του Τραμπ. Ο ιός προκάλεσε τη δραματική διεύρυνση της ανισότητας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους τη στιγμή που το χρηματιστήριο ανέκαμψε, ενώ μερικοί δισεκατομμυριούχοι, ειδικά εκείνοι με τις εταιρείες τεχνολογίας, επωφελήθηκαν από τις γρήγορες αλλαγές που ήρθαν στον τρόπο ζωής και εργασίας.
Υπάρχει ένα όριο στο πόσο ένας πρόεδρος, ή οποιοσδήποτε πολιτικός, μπορεί να επηρεάσει τις ισχυρές τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινωνία και ισχυροποιούν ολοένα και περισσότερο του πλούσιους. Η περιουσία των πλουσιότερων Αμερικανών έχει διογκωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο πλούτος του κορυφαίου 1% των εύπορων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά το ήμισυ, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ενώ το κορυφαίο 0,1% των κροίσων – λιγότερο από 200.000 νοικοκυριά με καθαρή αξία περιουσίας από 20 εκατομμύρια δολάρια και πάνω – έχει διπλασιάσει το μερίδιό του.
Η ειρωνεία
Η ειρωνεία για τον Τραμπ είναι ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός όσων ωφελήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, υποστηρίζουν τον αντίπαλό του.
Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι ισχυροί χρηματοδότες που υπέγραψαν επιταγές 100.000 δολαρίων και άνω, έδωσαν 134 εκατομμύρια δολάρια στις δύο επιτροπές που συγκέντρωναν χρήματα για τον Μπάιντεν, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής. Αντίθετα, η επιτροπή του Τραμπ, συγκέντρωσε 96,9 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές.
Πολλοί από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Μπάιντεν προέρχονται από τη Silicon Valley, η οποία έχει καταγράψει αξιοσημείωτα κέρδη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Στους μεγαλύτερους δωρητές των Δημοκρατικών, φέτος περιλαμβάνονται ο συνιδρυτής της Facebook Inc., Dustin Moskovitz, του οποίου η περιουσία έχει αυξηθεί κατά 32% στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 17,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι κατά 61% υψηλότερη σε σχέση με το Νοέμβριο του 2016. Η Laurene Powell Jobs, διπλασίασε σχεδόν την περιουσία της υπό την ηγεσία του Τραμπ.
Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας έχασε 7 δισ. δολάρια σε μία ημέρα
Λόρενς Γκράφ: O βασιλιάς των διαμαντιών δεν φοβάται την πανδημία
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»
- Πάρος: Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι για την επίθεση σε δύο αδέρφια – Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι 5 νεαροί