ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ρωσία περνάει στη δράση μετά την υπόσχεση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για συρρίκνωση του ρόλου του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Η μετατόπιση αυτή αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για την «αποδολαριοποίηση» της ρωσικής οικονομίας και τη μείωση της ευπάθειας της έναντι της συνεχιζόμενης απειλής των αμερικανικών κυρώσεων. Αλλά ενώ η κεντρική τράπεζα μπόρεσε να απομακρύνει τα μισά από τα δολάριά της πέρυσι, η πρόοδος στο εμπόριο ήταν αργή λόγω της συνήθους χρήσης του δολαρίου για πολλές συναλλαγές.
Το μερίδιο του ευρώ στις ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο εις βάρος του αμερικανικού νομίσματος, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Το κοινό νόμισμα έχει σχεδόν ξεπεράσει το δολάριο στις συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα και το εμπόριο σε ρούβλια με την Ινδία αυξήθηκε. Το μερίδιο του δολαρίου στις συναλλαγές εισαγωγών παρέμεινε αμετάβλητο στο ένα τρίτο περίπου.
«Υπήρξε ισχυρό κίνητρο για αλλαγή, όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για τους εμπορικούς της εταίρους», δήλωσε ο Ντμίτρι Ντόλγκιν, οικονομολόγος της ING Bank στη Μόσχα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει επίσης τώρα εμπορικές πιέσεις από τις ΗΠΑ», πιέζοντας τους να προσπαθήσουν να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο, ανέφερε.
Το ευρώ πλησίασε στην αντικατάσταση του δολαρίου ως το νόμισμα επιλογής για τις ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το μερίδιο να ανέρχεται σε 42% το πρώτο τρίμηνο από 32% το προηγούμενο έτος.
Η Ρωσία εξακολουθεί να βασίζεται στο δολάριο για περισσότερο από το ήμισυ του ετήσιου εμπορίου των 687,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και λιγότερο από το 5% αυτών των συμφωνιών είναι με τις ΗΠΑ. Μέρος των κινήτρων της Ρωσίας για μετατόπιση είναι ότι οι εταιρείες υφίστανται καθυστερήσεις έως και στο ένα τρίτο των διεθνών πληρωμών επειδή οι δυτικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν με τις ΗΠΑ εάν οι συναλλαγές επιτρέπονται, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνόφ τον Δεκέμβριο.
Το μερίδιο του ευρώ αυξήθηκε επίσης στις ετήσιες εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με την Κίνα, ύψους 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερβαίνοντας το ένα τρίτο των εξαγωγικών συμφωνιών το πρώτο τρίμηνο από σχεδόν μηδέν στις αρχές του 2018. Αυτή η μετατόπιση, η οποία καλύπτει τις πωλήσεις βασικών εμπορευμάτων και τις μεγάλες κρατικές συμβάσεις, επιταχύνθηκε από την ανάπτυξη υποδομής πληρωμών στην κεντρική τράπεζα και άλλες τράπεζες, σύμφωνα με τη Sofya Donets, οικονομολόγο της Renaissance Capital στη Μόσχα.
Το εμπόριο σε γιουάν είναι δύσκολο λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών που περιορίζουν την πρόσβαση των ξένων στα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε στην εφημερίδα RBC ο Ντμίτρι Τιμοφέεφ, ο οποίος ηγείται του τμήματος κυρώσεων του υπουργείου Οικονομικών.
«Το γιουάν δεν είναι πλήρως μετατρέψιμο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο Τιμοφέεφ.
Η πιο δραματική αλλαγή είναι εμφανής στο εμπόριο της Ρωσίας με την Ινδία ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ρούβλι αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα του συνολικού διακανονισμού των εξαγωγών μεταξύ των δύο αναδυόμενων αγορών, αφού συμφώνησαν για μια νέα μέθοδο πληρωμών μέσω των εθνικών νομισμάτων τους για αμυντικές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς η υποδομή για συναλλαγές σε εναλλακτικά νομίσματα βελτιώνεται», δήλωσε η Donets της Renaissance Capital. «Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παραιτηθεί εντελώς από το δολάριο όμως, ειδικά για το εμπόριο πετρελαίου».