Έχοντας καταναλώσει σχεδόν τόση ενέργεια όση όλα τα νοικοκυριά της Ισλανδίας μαζί, αυτοί που εξορύσσουν Bitcoin ετοιμάζονται ενδεχομένως να προσφέρουν και αυτοί με τη σειρά τους κάτι στην κοινότητα που τους φιλοξενεί.

Η Ισλανδία βλέπει πέρα από τη μόδα των κρυπτονομισμάτων και έχει στρέψει το βλέμμα της και σε άλλα project που χρειάζονται την ίδια υποδομή στην οποία βασίζονται αυτοί που εξορύσσουν Bitcoin. Αυτά περιλαμβάνουν τομείς όπως οι εφαρμογές deep learning για αυτοοδηγούμενα οχήματα ή αυτόματους μεταφραστές.

Το Bitcoin “πιθανότατα δεν θα είναι εδώ πολύ μελλοντικά”, δήλωσε ο Johann Snorri Sigurbergsson, business development manager στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας HS Orka στην Ισλανδία, που παρέχει ενέργεια στα κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούν οι miners. Όμως τα ίδια τα κέντρα θα εξελιχθούν σε εκκολαπτήρια νέων τεχνολογιών και σε αυτό ακριβώς ποντάρουμε, λέει.

Η εξόρυξη Bitcoin απαιτεί πολλή ενέργεια, τόσο για την ίδια την εξόρυξη όσο και για να πέσει η θερμοκρασία των τεράστιων υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για να σπάσουν τους κωδικούς που απελευθερώνουν το περιορισμένο απόθεμα των Bitcoin. Η Ισλανδία εκτιμά ότι η βιομηχανία αυτή θα φτάσει να καταναλώνει πάνω από 100 μεγαβάτ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ισλανδός ποιητής και πρώην υποψήφιος για την προεδρία Andri Snaer Magnason παρομοίασε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με τον Κρυπτονίτη για τον Σούπερμαν. Πρόσθεσε ότι “σατανικοί κακοί έχουν βρει τον πιο ηλίθιο τρόπο να σπαταλούν ενέργεια”.

Το νησί μετατράπηκε σε μαγνήτη για την πρακτική αυτή όταν οι miners διαπίστωσαν ότι το μέρος είναι πολύ κρύο και ο ηλεκτρισμός εκεί, γεωθερμικός και υδροηλεκτρικός, κοστίζει πολύ λιγότερο απ’ ό,τι στα περισσότερα άλλα μέρη του πλανήτη. Η φθηνή ενέργεια της Ισλανδίας έχει ήδη προσελκύσει άλλες βιομηχανίες με υψηλές ανάγκες σε ενέργεια, όπως αυτή του αλουμινίου.

Οδυνηρές μνήμες

Η Ισλανδία είναι πιο ευαίσθητη από τις περισσότερες χώρες στον κίνδυνο του να υποστηρίξει μία βιομηχανία που πιθανόν να οδεύει προς την εξαφάνιση. Οι μνήμες από την κατάρρευση των τραπεζών το 2008, που οδήγησε το νησί στα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή capital controls που καταργήθηκαν μόλις πρόσφατα, είναι ακόμη οδυνηρές.

Παράλληλα, το μέλλον του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων κάθε άλλο παρά σαφές είναι. Αφού εκτοξεύθηκε κοντά στα 19.000 δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους, κατέρρευσε σε κάτω από 6.000 δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Πολλά άλλα κρυπτονομίσματα είδαν την αξία τους να εξανεμίζεται εντελώς – το Dead Coins καταγράφει περίπου 800 κρυπτονομίσματα που πλέον δεν αξίζουν τίποτα.

Όμως η Ισλανδία έχει επίσης ανάγκη να διαφοροποιήσει την οικονομία της για να εξαρτάται λιγότερο από την αλιεία, τον τουρισμό και το αλουμίνιο. Και εκεί θα μπορούσαν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο τα κέντρα δεδομένων που δημιουργήθηκαν για την εξόρυξη Bitcoin.

Χτίζοντας γνώση

Ο Gisli Kr. Katrinarson, εμπορικός διευθυντής της μεγαλύτερης εταιρείας λειτουργίας κέντρων δεδομένων, Advania, λέει ότι έχει “αναπτύξει τεράστια γνώση για τους πιο αποδοτικούς τρόπους λειτουργίας και συντήρησης αυτών των συστημάτων blockchain” και τώρα χρησιμοποιεί αυτήν τη γνώση και εμπειρία “για να αυξήσει την ποιότητα των υπηρεσιών για τους πελάτες μας”.

Ο Sindri Stefansson, ένας Ισλανδός που κατηγορείται ότι έκλεψε πάνω από 600 υπολογιστές από εγκαταστάσεις εξόρυξης Bitcoins στην Ισλανδία, συνελήφθη στο Άμστερνταμ αφού απέδρασε από τη φυλακή και φέρεται να επέβαινε στην ίδια πτήση με την οποία η πρωθυπουργός Katrin Jakobsdottir μετέβη στη Σουηδία για συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό της Narendra Modi, σε μία υπόθεση που έχει γίνει γνωστή ως Η Μεγάλη Ληστεία των Bitcoins της Ισλανδίας.

Για την Ισλανδία, αυτό σημαίνει ένα πολύ πιο ξεκάθαρο μονοπάτι για την εκμετάλλευση των ωφελειών της ψηφιακής εποχής. Ο Katrinarson λέει ότι η Advania ήδη συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο Stanford και την HP Enterprise για την προσομοίωση του πώς θα μπορούσε να αντιδρά μία ψηφιακή ανθρώπινη καρδιά σε πειραματικά φάρμακα.

“Η τέταρτη επανάσταση ξεκινά”, είπε ο Asgeir Margeirsson, διευθύνων σύμβουλος του εργοστασίου ενέργειας HS Orka. “Θα ήταν τρομερό για μας στην Ισλανδία να μην ακολουθήσουμε αυτήν την εξέλιξη. Αν δε λάβουμε μέρος στην επόμενη εξέλιξη προς το μέλλον, θα μείνουμε πίσω”.

Ο Kristinn R. Thorisson, διευθυντής του Ισλανδικού Ινστιτούτου Έξυπνων Μηχανών, λέει ότι τα κέντρα δεδομένων που σήμερα χρησιμοποιούνται από αυτούς που εξορύσσουν Bitcoins είναι “κομβικά για τη βιομηχανική επανάσταση που είναι ακόμα καθ’ οδόν”. Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα εξακολουθεί να απαιτεί “πολύ περισσότερα δεδομένα από υπολογιστική ισχύ”.

Η προσφορά είναι μικρότερη από τη ζήτηση αυτή τη στιγμή”, είπε ο Thorisson, που προβλέπει “μία σημαντική εξάρτηση από τα κέντρα δεδομένων” για “τουλάχιστον τα επόμενα 50 χρόνια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Έφτασαν οι πρώτες «καμπάνες» στους ιδιοκτήτες ακινήτων για «αδήλωτα» Airbnb

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Δημοψήφισμα με διαδικασία-εξπρές στις 16 Σεπτεμβρίου κάνει ο Ζάεφ για το ονοματολογικό

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποια είναι τα 10 φυσικά πρόσωπα των Folli Follie που βρίσκονται στο στόχαστρο της Κεφαλαιαγοράς για κακουργήματα