ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πώληση έγινε σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αξία τους και μεταξύ των εταιρειών που έφυγαν το 2022 είναι η McDonald’s,η Ball Corp και η Henkel.
Οι Ρώσοι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση δεν είναι ούτε οι πιο γνωστοί ούτε οι πιο πλούσιοι της χώρας. Αποτελούν μια νέα γενιά της ρωσικής ελίτ, η οποία έχει εργαστεί δίπλα σε δισεκατομμυριούχους και φυσικά δεν έχει μπει στο ραντάρ των δυτικών κυρώσεων.
Αγορά περιουσιακών στοιχείων από 2 δισ. έως και με 1 δολάριο
Ο Ivan Tavrin, πρώην επικεφαλής ρωσικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και συνεργάτης του δισεκατομμυριούχου Alisher Usmanov, ξόδεψε πρόσφατα περισσότερα από 2 δισ. δολάρια για τον ρωσικό ιστότοπο αγγελιων Avito του παγκόσμιου επενδυτικού ομίλου Prosus NV.
O Alexey Sagal δρατηριοποιούνταν στα αρώματα και τα καλλυντικά, άδραξε όμως την ευκαιρία να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ball Corp, εταιρείας συσκευασίας ποτών καθώς τα περιουσιακά στοιχεία που άφησε πίσω της η Heineken, μεταξύ αυτών επτά ζυθοποιείων, τα οποία αγόρασε για ένα ευρώ.
Ο Alexander Govor ήταν ένας από τους πρώτους που κινήθηκαν γρήγορα, όταν οι δυτικές εταιρείες άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ρωσίας. Αγόρασε όλες τις εγκαταστάσεις των McDonald’s τον Μάιο του περασμένου έτους αποκτώντας σε μια νύχτα 850 ρωσικά καταστήματα.
Η περιουσία του Govor προέρχεται από τη συμμετοχή του στη Yuzhkuzbassugol, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα κοκκοποίησης της Ρωσίας. Αποχώρησε το 2007 μετά από δύο θανατηφόρες εκρήξεις σε ορυχείο, πουλώντας στην βρετανική Evraz, τη χαλυβουργία που ανήκει εν μέρει στον δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Βέβαια και οι γνωστοί στη Δύση Ρώσοι ολιγάρχες δεν έμειναν εκτός από τα οφέλη της εξόδου των διεθνών εταιρειών.
Πριν ο Vladimir Potanin, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αγόρασε την Rosbank PJSC από την Societe Generale.
Ο δισεκατομμυριούχος Andrey Komarov, στον οποίο δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, αγόρασε τρία ρωσικά εργοστάσια από την παγκόσμια εταιρεία συσκευασίας Amcor Plc για περίπου 395 εκατομμύρια δολάρια.
Και όπου δεν έσπευσαν οι Ρώσοι μεγιστάνες, η ίδια η ρωσική κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο θυγατρικών εταιρειών όπως η Danone και η Carlsberg.
Η αντίδραση του Κρεμλίνου στη μαζική φυγή των εταιρειών ήταν άμεση με τη χώρα να βάζει περιορισμούς στην πώληση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων χωρίς την έγκριση από ειδική επιτροπή της κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης:
Κρεμλίνο: Η Ρωσία είναι έτοιμη να αντέξει και νέες δυτικές κυρώσεις
Αυξάνεται ο στόλος των τάνκερ, αυξάνονται και τα κέρδη για το ρωσικό πετρέλαιο
Γιατί έχει σημασία η τιμή που έπιασε το superyacht Axioma του Ρώσου ολιγάρχη Pumpyansky
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
- Λαζαράκου στο 1ο Cyber Security Forum: “Ο κανονισμός DORA αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις”
- Λιανεμπόριο: Οριακή αύξηση κατά 0,8% στον τζίρο το γ΄ τρίμηνο
- Ισπανία: Αύξηση του έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών