ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Saudi Aramco απέδειξε τη Δευτέρα ότι εξακολουθεί να είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο – και διένειμε σχεδόν όλα τα καθαρά κέρδη της ως μερίσματα – παρά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου.
Τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 12% στα 46,9 δισ. δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της. Με αυτά τα κέρδη ξεπέρασε εύκολα εταιρικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Amazon.com και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, πολλοί από τους οποίους είδαν την κερδοφορία τους να μειώνεται πολύ περισσότερο καθώς μειώθηκε η παραγωγή και οι τιμές του αργού υποχώρησαν.
«Έχουμε κάποια από τα μεγαλύτερα και πιο παραγωγικά κοιτάσματα του πλανήτη», δήλωσε σε συνέντευξη ο Khalid Al-Dabbagh, ανώτερος αντιπρόεδρος για τη χρηματοδότηση, τη στρατηγική και την ανάπτυξη. Τα «ασυναγώνιστα οικονομικά αποτελέσματα» της εταιρείας εν μέσω υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου είναι «η απόδειξη της αντοχής μας».
Στο πρώτο εξάμηνο, η Aramco κατέβαλε σε μερίσματα 46,4 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό περιλάμβανε μια ειδική πληρωμή ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ιδιοκτήτη της – την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας – έναντι πληρωμής ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πιθανούς επενδυτές ενόψει εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο μέσα στο 2020 ή το 2021, αν και μπορεί να μην διατηρηθεί, υποστηρίζει η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων T. Rowe Price Group.
«Δεν έχουμε ακόμα σαφήνεια στην πολιτική των μερισμάτων», δήλωσε ο Willem Visser, αναλυτής T. Rowe Price, αφού η Aramco πραγματοποίησε το πρώτο earnings call στην ιστορία της. Κοιτάζοντας μπροστά, «πιθανότατα θα ευθυγραμμιστεί με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες στο 50% περίπου του καθαρού εισοδήματος».
Η Aramco, επίσημα γνωστή ως Saudi Arabian Oil Co., δημοσίευσε ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για πρώτη φορά τον Απρίλιο, πριν από μία έκδοση ομολόγων ύψους 12 δισ. δολαρίων. Τώρα προετοιμάζεται για μια αρχική δημόσια προσφορά που θα μπορούσε να αποδειχθεί ρεκόρ, βάζοντας την εταιρεία ακόμα περισσότερο στο μικροσκόπιο των επενδυτών και επιτρέποντας συγκρίσεις με άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.
Η μέση τιμή πώλησης για το αργό πετρέλαιο της Aramco υποχώρησε στα 66 δολάρια ανά βαρέλι κατά το πρώτο εξάμηνο, από 69 δολάρια το προηγούμενο έτος, ενώ η παραγωγή αργού παρέμεινε σταθερή στα 10 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες εταιρείες ενέργειας, η παραγωγή της Aramco ελέγχεται από το κράτος – τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως – και τα υψηλά τέλη και οι φόροι που καταβάλλει στηρίζουν την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.
Αν και η εξάρτηση του βασιλείου από την Aramco επιβαρύνει σοβαρά τη ρευστότητα της εταιρείας, η ελεύθερη ταμειακή της ροή αυξήθηκε σχεδόν κατά 7% στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα των κινήσεων κεφαλαίων κίνησης και των χαμηλότερων κεφαλαιουχικών δαπανών.
«Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη χρηματοοικονομική απόδοση που όλοι οι επενδυτές – είτε σε χρέος είτε σε μετοχές – θα αναζητούσαν κατά την αξιολόγηση μιας εταιρείας», δήλωσε ο Al-Dabbagh. «Η εταιρεία είναι έτοιμη για μια δημόσια εγγραφή», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση για το πότε πρέπει να προχωρήσει και σε ποιο χρηματιστήριο ανήκει στην κυβέρνηση.
Η Σαουδική Αραβία θέλει να αντλήσει το ποσό-ρεκόρ των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση ενός ποσοστού 5% στην Aramco, γεγονός που θα την καθιστούσε τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στην ιστορία και θα έφερνε τεράστιο όφελος για όλες τις τράπεζες που εξασφαλίσουν ρόλο. Το βασίλειο έχει αποτιμήσει την εταιρεία στο τεράστιο ποσό των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και τα οικονομικά της εταιρείας το 2018 έδειξαν μια αποτίμηση που προσεγγίζει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σχέδια εξαγοράς
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σχέδια εισαγωγής της Aramco στο χρηματιστήριο πριν από τρία χρόνια, αλλά η είσοδος καθυστέρησε για να επιτρέψει στην εταιρεία να εξαγοράσει τον κολοσσό των χημικών Saudi Basic Industries Corp. Η Aramco πούλησε ομόλογα για να αγοράσει το 70% της Sabic από το κρατικό ταμείο περιουσίας του βασιλείου. Και έδειξε τη Δευτέρα ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα με τις εξαγορές.
Η Aramco σχεδιάζει να εξαγοράσει μερίδιο των επιχειρήσεων διύλισης και χημικών προϊόντων της ινδικής εταιρείας Reliance Industries Ltd. καθώς αναζητά αγοραστές για το αργό πετρέλαιο που παράγει, αλλά και ευκαιρίες διαφοροποίησης.
Η Aramco θα αποκτήσει μερίδιο 20% στον κλάδο πετρελαίου-χημικών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος διύλισης δυναμικότητας 1,24 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στο Jamnagar στη δυτική ακτή της Ινδίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Reliance Mukesh Ambani στη Μουμπάι. Η Reliance αποτιμά τον κλάδο πετρελαίου-χημικών της στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, γεγονός που υποδηλώνει αποτίμηση αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το μερίδιο.
«Η Aramco έχει μια μακροχρόνια πολιτική επέκτασης στις μεγάλες καταναλωτικές αγορές για να εξασφαλίσει το μερίδιο αγοράς της στο αργό», δήλωσε ο Okan Akin, πιστωτικός αναλυτής της AllianceBernstein Ltd. στο Λονδίνο. «Η συμφωνία αυτή θα έχει επίσης μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τους Σαουδάραβες, καθώς πιθανότατα θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν το Ιράν ως ο κύριος προμηθευτής αργού πετρελαίου» στην Ινδία.
Η συμφωνία έρχεται εν μέσω φιλόδοξων σχεδίων του Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ο οποίος ηγείται της χώρας, να διαφοροποιήσει την οικονομία. Η Σαουδική Αραβία αλλάζει υπό τις οδηγίες του πρίγκιπα, ο οποίος ανέλαβε την de facto ηγεσία το 2017 υποσχόμενος να αποδεσμεύσει σταδιακά το βασίλειο από την σχεδόν απόλυτη εξάρτησή του από το αργό, προωθώντας μεταρρυθμίσεις γνωστές ως «Όραμα 2030».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Συνετρίβη ελικόπτερο-ασθενοφόρο – 4 νεκροί
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά – Το πιθανό κίνητρο
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Σύνοδο Βορρά – Νότου: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
- Ντόναλντ Τραμπ: Επίθεση σε Παναμά – Μειώστε τα κόστη ή δώστε μας τη Διώρυγα