ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Caroline Farberger, CEO μιας σουηδικής ασφαλιστικής εταιρείας, θυμάται πώς διεύθυνε τα meetings όταν ήταν άντρας.
«Θα γύριζα ασυναίσθητα προς τα πιο αγαπητά μου πρόσωπα στην αίθουσα, αυτά που ήξερα ότι μοιράζονται τις απόψεις μου, και ξαφνικά ήμασταν τρία άτομα που καταλήγαμε σε συμφωνία», είπε. «Τότε θα έριχνα μία ματιά και στους άλλους ρωτώντας αν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, και φυσικά δεν υπήρχαν. Θα μπορούσα απλώς να πω «υπέροχα έχουμε καταλήξει σε μια απόφαση» και θα προχωρήσουμε».
Η Farberger, 53 ετών, η οποία το 2018 προχώρησε σε επέμβαση αλλαγής φύλου και αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε ένα βιβλίο σχετικά με αυτό, λέει ότι βλέπει τώρα πως ως Carl – όπως ονομάζοντας τότε- είχε την “ισότητα στα χαρτιά”.
Η επικεφαλής της ICA Forsakring AB, του ασφαλιστικού βραχίονα του σουηδικού κολοσσού παντοπωλείων ICA, είναι η πρώτη επικεφαλής επιχείρησης στη Σουηδία – και ίσως μεταξύ πολύ λίγων, αν υπάρχουν, στον υπόλοιπο κόσμο – που προχώρησε σε αλλαγή φύλου. Όπως υποστηρίζει αυτό της έδωσε μία μοναδική άποψη για τα θέματα ισότητας των φύλων στις επιχειρήσεις.
Το βιβλίο της με τίτλο «Jag, Caroline, yrkeskvinna och familjefar” (Εγώ, η Καρολίνα: επιχειρηματίας και πατέρας της οικογένειας), παρουσιάζει το ταξίδι του μετασχηματισμού της, δείχνοντας πώς της έδωσε νέες γνώσεις στα θέματα των δύο φύλων και άλλαξε το στυλ της στην ηγεσία της εταιρείας.
Μέχρι το Σεπτέμβριο 2018, η Farberger ήταν άνδρας και είχε τρία παιδιά, είχε ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, ήταν τέκτονας και κάποια στιγμή σύμβουλος στην McKinsey.
“Μυστικός” άνδρας
«Ήμουν “μυστικός” άνδρας για 50 χρόνια”, είπε σε μια συνέντευξη. «Ξέρω πώς μιλούν οι άνδρες μεταξύ τους και πώς σκέφτονται”.
Πολλοί άντρες αντιδρούν όταν ακούνε λέξεις όπως πατριαρχία ή φεμινισμός, τόνισε. Σκέφτονται αμέσως, “αυτό είναι ένα άτομο που δεν καταλαβαίνει τίποτα για επιχειρήσεις”.
Η Farberger ισχυρίζεται ότι η μετάβασή της την έκανε πιο “ανοιχτή” στις απόψεις των άλλων. Αναζητά διαφορετικές σκέψεις προτού λάβει μια απόφαση. Πραγματοποιεί λιγότερα meetings για τη διαχείρισης της εταιρείας που λήγουν μετά τις 6 μ.μ.
Ανισότητα στην εκπροσώπηση
Τους μήνες που ακολούθησαν μετά τη μετάβασή της, οι γυναίκες την πλησίασαν για να μοιραστούν μαζί της τις ιστορίες τους. Της μίλησαν για μια υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης που είχε συμβεί παλαιότερα στον χώρο εργασίας. Όταν ρώτησε το άτομο γιατί δεν την πλησίασε νωρίτερα, της απάντησε: «επειδή ήσουν άντρας. Αν σας το έλεγα κάθε φορά που συνέβαινε, θα είχα γίνει εγώ το πρόβλημα”.
Η Farberger λέει ότι τώρα γνωρίζει πόσο λίγες γυναίκες κατέχουν θέσεις εξουσίας στις σουηδικές επιχειρήσεις. Μια πρόσφατη έκθεση της Allbright έδειξε ότι μόνο μία στις 10 εισηγμένες εταιρείες στη Σουηδία διευθύνεται από γυναίκα. Μόνο το 15% των κορυφαίων λειτουργικών θέσεων κατέχονται από γυναίκες.
«Εκεί δημιουργείς την κουλτούρα και λαμβάνονται οι αποφάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «όσο οι άντρες είναι επικεφαλής μονάδων που ασχολούνται με τα οικονομικά στοιχεία και τους ισολογισμούς και οι γυναίκες ασχολούνται με το ανθρώπινο δυναμικό και την επικοινωνία, δεν έχετε επιτύχει τίποτα».
Η επιχειρηματική κοινότητα στη Σουηδία έχει αποδεχτεί σε μεγάλο βαθμό την αλλαγή της, δήλωσε η Farberger.
«Προφανώς έχει μια ενδιαφέρουσα προοπτική για τα πράγματα, αλλά από επιχειρηματικής πλευράς, την βλέπω ως το ίδιο άτομο», δήλωσε η Marie Halling, διευθύνουσα σύμβουλος της ICA Bank, που είναι το αφεντικό της Farberger. «Θα έλεγα ότι είναι πιο σίγουρη τώρα».
Ώρα αποφάσεων
Η Farberger λέει ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να κάνει το μεγάλο βήμα.
«Είχα στο μυαλό μου την εικόνα ενός τρανσέξουαλ ηλικιωμένου με φόρεμα και το θεωρούσα ως τραγική και γελοία φιγούρα», είπε.
Με την υποστήριξη της συζύγου του, ο Carl αποφάσισε να το κάνει. Ένας δημοσιογράφος από την κορυφαία καθημερινή εφημερίδα της Σουηδίας, Dagens Industri, παρακολούθησε τη διαδικασία της αλλαγής.
Η ιστορία της έγινε πρωτοσέλιδο την ημέρας που μπήκε ξανά στο γραφείο της ως Caroline, με φόρεμα, μακιγιάζ και ψηλά τακούνια.
Όπως τόνισε, βοήθησε πολύ που μια αξιοσέβαστη εφημερίδα επισήμανε: «αυτό είναι μέρος της νέας κανονικότητας, τέλος της συζήτησης”.
Το 2019, αναδείχθηκε το σουηδικό LGTBQ άτομο της χρονιάς.
«Οι αντιλήψεις μου από τη σύγκριση της ζωής ως άνδρα και της ζωής ως γυναίκα είναι ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», επισήμανε.