H KB Holding GmBH, η επενδυτική εταιρεία της οικογένειας Thiele, πούλησε πάνω από το μισό ποσοστό που κατείχε στην αεροπορική Deutsche Lufthansa, τρεις μήνες μετά τον θάνατο του πατριάρχη της δυναστείας, Heinz Hermann Thiele.

Η μετοχή του αερομεταφορέα υποχώρησε την Παρασκευή, όταν η KB Holding ρευστοποίησε 33 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 9,80 ευρώ έκαστη, με discount 9,8% από την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας.

Οι πωλήσεις της ισχυρής οικογένειας πραγματοποιήθηκαν σε μία περίοδο κατά την οποία η Lufthansa ετοιμάζεται να συγκεντρώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε νέα κεφάλαια, προκειμένου να αποπληρώσει μέρος της κρατικής διάσωσης που έλαβε λόγω της πανδημίας, συνολικού ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Thiele, ο οποίος ήταν βασικός παράγοντας στις διαπραγματεύσεις για την διάσωση της Lufthansa μετά την κρίση που έπληξε τη βιομηχανία λόγω της πανδημίας, πέθανε τον Φεβρουάριο χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις ρυθμίσεις που θα ελαφρύνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις των κληρονόμων του.

Νωρίτερα η μετοχή της Lufthansa υποχωρούσε κατά 5,6%, στα 10,26 ευρώ, στη Φρανκφούρτη.

Ο Thiele είχε μερίδιο περίπου 12% στη Lufthansa πριν από το θάνατό του, σε ηλικία 79 ετών. Ο χρόνος πώλησης των μετοχών αξίας 323 εκατομμυρίων ευρώ (395 εκατομμύρια δολάρια) δείχνει ότι οι κληρονόμοι του δισεκατομμυριούχου πέτυχαν τιμές περίπου κατά 1/3 χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονταν προ της κρίσης.

Ο επιχειρηματίας βρέθηκε πέρυσι στο επίκεντρο ως ακτιβιστής επενδυτής, όταν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το σχέδιο διάσωσης της γερμανικής κυβέρνησης, πριν τελικά το στηρίξει.

Τα σχέδια για τον στόλο

Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Ευρώπης μείωσε τον στόλο και το προσωπικό του, και πρόσφατα άρχισε να επιστρέφει μέρος της βοήθειας που έλαβε. Η εταιρεία έχει την έγκριση των επενδυτών για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 5,5 δισ. ευρώ προκειμένου να βελτιώσει τον ισολογισμό της.

Η οικογένεια Thiele παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος στη Lufthansa, μετά τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία απέκτησε συμμετοχή 20% πέρυσι κατά τη διαδικασία διάσωσης. Προηγουμένως, ο μεγιστάνας είχε μειώσει το μερίδιο του στο 10,1%, σύμφωνα με τις χρηματιστηριακές ενημερώσεις.

‘Ενας από τους λόγους των πωλήσεων, ίσως είναι το γεγονός ότι οι κληρονόμοι του Thiele ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν στις γερμανικές αρχές φόρους κληρονομιάς άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με το περιοδικό Manager Magazin. Τα περιουσιακά στοιχεία του δισεκατομμυριούχου επρόκειτο να ενταχθούν σε ένα ίδρυμα με στόχο τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά αυτό δεν είχε δημιουργηθεί την στιγμή του απροσδόκητου θανάτου του τον Φεβρουάριο, ανέφερε το περιοδικό.

Ο Thiele, έχτισε μία αυτοκρατορία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ποσοστό 59% της κατασκευάστριας εταιρείας συστημάτων φρένων Knorr-Bremse AG και 50% της επιχείρησης παραγωγής σιδηροδρομικού εξοπλισμού Vossloh AG. Η περιουσία του εκτιμήθηκε στα 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή του θανάτου του, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

 Διαβάστε ακόμα:

Lufthansa: Συνεργασία με τις τράπεζες για αύξηση κεφαλαίου 3 δισ. ευρώ

Η μυθική περιουσία του δισεκατομμυριούχου Heinz Hermann Thiele και ο απίστευτος φόρος κληρονομιάς των 6 δισ. δολαρίων

Vicky Sarfaty: Η συναρπαστική ιστορία της γυναίκας που κληρονόμησε μία τραπεζική αυτοκρατορία 90 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση