ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ίσως είναι η μεγάλη λαχτάρα για μια μέρα άδειας ενόψει της αργίας για την Ημέρα της Εργασίας (Labor Day). Ίσως είναι πραγματικά μία στομαχική γρίπη ή η πιο πρόσφατη μετάλλαξη του κορονοϊόυ. Και φυσικά, μπορεί να είναι απλά η κακή διάθεση που επικρατεί στο τέλος του καλοκαιριού.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η 24η Αυγούστου είναι η ημέρα κατά την οποία οι Αμερικανοί εργαζόμενοι λένε πιο συχνά στους εργοδότες τους ότι απλά δεν μπορούν να δουλέψουν, αναφέρει σε άρθρο του το bloomberg.
Η άλλη ημέρα κατά την οποία παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο είναι η 13η Φεβρουαρίου, κοντά στην ημέρα του κορυφαίου ετήσιου αγώνα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, του Super Bowl αλλά και της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.
Αυτές οι ημερομηνίες προέκυψαν από μια μελέτη της Flamingo, μιας εταιρείας που βοηθά τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν τις απουσίες των εργαζομένων και τις ιατρικές άδειες, η οποία ανέλυσε δεδομένα για τις ημέρες που έλαβαν άδεια λόγω ασθενείας οι Αμερικανοί εργαζόμενοι τα τελευταία πέντε χρόνια.
Περίπου 300 επιχειρήσεις με περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο το 0,9% αυτών των εργαζομένων ήταν άρρωστοι στις 24 Αυγούστου, ποσοστό υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου, σύμφωνα με τον David Hehenberger, ιδρυτή της Flamingo.
Σε πάνω από τις μισές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι που απουσίασαν ισχυρίστηκαν ότι είχαν στομαχικά προβλήματα, με την πλειονότητα των σχετικών αιτημάτων να αναφέρουν συμπτώματα όπως έμετο ή διάρροια.
Αυτά τα θέματα ξεπέρασαν τον κορονοϊό, ο οποίος αντιπροσώπευε περίπου το 1/4 των συνολικών απουσιών. Αναφέρθηκαν επίσης τραυματισμοί όπως σπασμένα κόκκαλα και μυϊκές καταπονήσεις, που ανάγκασαν το 6% των ανθρώπων να μείνουν στο σπίτι.
Πέρα από τις σωματικές παθήσεις, η Paaras Parker, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στην εταιρεία λογισμικού μισθοδοσίας Paycor, είπε ότι παρατήρησε μια αξιοσημείωτη αύξηση στους εργαζομένους που μένουν σπίτι με άγχος ή καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες, που αντιπροσώπευε σχεδόν το 9% των αναρρωτικών αδειών στην έρευνα της Flamingo. «Δεν είναι απαραίτητα ότι έχουν στρεπτόκοκκο ή πυρετό, αλλά ότι χρειάζονται μια μέρα για τον εαυτό τους», είπε.
Η εξ αποστάσεως εργασία έχει επίσης αλλάξει την κουλτούρα γύρω από την αναρρωτική άδεια.
Μια νέα έρευνα της WFH Research δείχνει ότι οι εργαζόμενοι που νιώθουν άρρωστοι αλλά δεν έχουν την επιλογή να εργαστούν εξ αποστάσεως έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έρθουν στο γραφείο με συμπτώματα από τους αντίστοιχους που βρίσκονται στο σπίτι.
Αυτό δημιουργεί προβλήματα καθώς οι οδηγίες για επιστροφή στα γραφεία αυξάνονται με αποτέλεσμα να συνωστίζονται περισσότερα άτομα, συμβάλλοντας στην ευκολότερη μετάδοση ασθενειών όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.
«Οι άνθρωποι αισθάνονται σαφώς πιο άνετα να εργάζονται από το σπίτι όταν βήχουν ή όταν η μύτη τους είναι πολύ βουλωμένη», δήλωσε ο Jeff Levin-Scherz, στέλεχος της ασφαλιστικής εταιρείας WTW, πρώην Willis Towers Watson. «Αν αισθάνονται αρκετά καλά για να εργαστούν, μπορούν να αισθάνονται πιο άνετα γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να μεταδώσουν τίποτα σε κανέναν άλλο».
Σε κάθε περίπτωση, «δεν νομίζω ότι είμαστε σε θέση να μαντέψουμε γιατί κάποιος παίρνει άδεια, αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ελεύθερο χρόνο και να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα και πολιτικές που τους επιτρέπουν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα όταν χρειάζεται», είπε η Paaras Parker.
Διαβάστε επίσης:
Οι 7 καλύτερες τροφές για τον σκελετό και τα οστά
Πυρκαγιές: Οι επιπτώσεις στα μάτια από τον καπνό
Υπουργείο Υγείας: Μέτρα για την αποφυγή εισπνοής καπνού/στάχτης από πυρκαγιά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας