Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Για αρνητικές τιμές και στο φυσικό αέριο προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της ENN Energy

Ο Wang Yusuo, πρόεδρος της ENN Energy Holdings

Ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς της Κίνας θεωρεί ότι μπορεί να δούμε τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν σε αρνητικό έδαφος. Όπως συνέβη και με τη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου τον περασμένο μήνα.

Όπως είπε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του ο Wang Yusuo, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της ENN Energy Holdings, το ενδεχόμενο των αρνητικών τιμών στο φυσικό αέριο είναι υπαρκτό – επίσης λόγω έλλειψης αποθηκευτικού χώρου. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, ούτε σε κάποια συγκεκριμένη τιμή αναφοράς, ενώ τόνισε ότι τυχόν υποχώρηση των τιμών κάτω από το μηδέν θα είναι βραχύβια.

Αν και η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου θα ωφελήσει την ENN, αφού θα μειωθεί το κόστος των εισαγωγών, οι δηλώσεις του Wang είναι ένα «καμπανάκι» για τις εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου, μετά και την εντυπωσιακή κατάρρευση των τιμών στις αγορές πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Απριλίου η προθεσμιακή τιμή του αμερικανικού αργού βούτηξε στα -40,32 δολάρια ανά βαρέλι, σε ένα πρωτοφανές επίπεδο για το πιο εμπορεύσιμο συμβόλαιο αργού πετρελαίου, προκαλώντας ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων στους επενδυτές.

«Για το φυσικό αέριο, έχω ακούσει για την πιθανότητα αρνητικών τιμών. Θεωρώ επίσης ότι θα μπορούσε να συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Wang. Και εξήγησε ότι δεν αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη γιατί οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι για το φυσικό αέριο είναι ακόμη πιο περιορισμένοι και, επιπλέον, η παραγωγή του πιο άκαμπτη.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ κινούνται όλες κοντά σε χαμηλά ρεκόρ φέτος, εν μέσω μεγάλης προσφοράς και αναιμικής ζήτησης λόγω της πανδημίας και της παράλυσης των οικονομιών. Σε έρευνα του Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα, οι traders και οι αναλυτές απάντησαν ότι ενώ είναι σχεδόν απίθανο οι τιμές να πέσουν κάτω από το μηδέν, η πιθανότητα υπάρχει και δεν αποκλείουν να συμβεί.