Οι γερμανικές τράπεζες μειώνουν με γοργούς ρυθμούς τους χώρους γραφείων, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι.

Πρόκειται για μία πρωτοπόρα κίνηση εν μέσω μίας παγκόσμιας αλλαγής που θα μπορούσε να αλλάξει μόνιμα τον τρόπο εργασίας των τραπεζιτών.

Η Deutsche Bank αδειάζει αρκετούς ορόφους σε ένα κτήριο που στεγάζει περίπου 1.000 υπαλλήλους, η HSBC Γερμανίας αφήνει έξι ξεχωριστά γραφεία που διέθετε στο Ντύσελντορφ για ένα καινούργιο με λιγότερο από τον μισό χώρο και η BNP Paribas στη Φρανκφούρτη μειώνει τον χώρο των γραφείων της, προκειμένου να καλύπτει μόλις το 60% του προσωπικού. Οι τράπεζες DZ Bank και Bayern λένε ότι επεξεργάζονται παρόμοια σχέδια.

Ο ρυθμός με τον οποίο αλλάζουν οι τράπεζες στη Γερμανία το αποτύπωμα τους στην αγορά ακινήτων, τις ξεχωρίζει ακόμη και από τις ευρωπαίες ανταγωνίστριες τους που έχουν ξεκινήσει  γενναιόδωρες πολιτικές εργασίας από το σπίτι, για την μετά την πανδημία εποχή.

Η πολιτική των ΗΠΑ

Οι τράπεζες υιοθετούν την τάση αυτή για να μειώσουν το κόστος, υπογραμμίζοντας το χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπου τράπεζες όπως η Goldman Sachs, διατηρούν το προηγούμενο μοντέλο της φυσικής παρουσίας.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν παρουσιάσει ευέλικτες πολιτικές εργασίας που επιτρέπουν στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού να εργάζεται από το σπίτι για δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα.

πηγή: bloomberg

 

 

Οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Credit Suisse, UBS και UniCredit, δήλωσαν ότι θα καταλήξουν τελικά να καταλαμβάνουν λιγότερους χώρους γραφείων, αλλά ορισμένες εκτός Γερμανίας δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τις κινήσεις που θα πραγματοποιήσουν για λιγότερες εγκαταστάσεις μετά την πανδημία.

Η μείωση των χώρων γραφείων υλοποιείται συνήθως με αργούς ρυθμούς, καθώς πολλές μισθώσεις διαρκούν δέκα χρόνια ή και περισσότερο και ο τερματισμός των συμφωνιών νωρίτερα μπορεί να πυροδοτήσει έξοδα αποζημιώσεων. Επιπλέον, πολλές τράπεζες μόλις πρόσφατα αποφάσισαν πόση εργασία από το σπίτι είναι διατεθειμένες να υιοθετήσουν και ποιες ειδικότητες είναι πιο κατάλληλες γι’ αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός των μελλοντικών διατάξεων γραφείων μπορεί να ξεκινήσει με ωριμότητα τώρα.

Σχεδόν το 40% όλων των εργαζομένων στη βιομηχανία υπηρεσιών της Γερμανίας, εργάστηκε τουλάχιστον μερικώς από το σπίτι τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ifo τη Δευτέρα. Συγκριτικά το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της οικονομίας της χώρας διαμορφώθηκε στο 30%.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση